Úrokový půvab malých klientů

Úrokový půvab malých klientů
O tom, že půjčovat běžným občanům je zajímavý byznys, se pomalu začínají přesvědčovat české banky. Stále však nejsou schopny jim půjčit tolik, jako ještě před několika lety velkým firmám (které pak ale velkou část nevrátily). Průměrná velká česká banka tak "udá" prostřednictvím úvěrů méně než polovinu peněz, které do ní klienti uloží.

Po většinu devadesátých let půjčky domácnostem rostly velmi pomalu (viz graf níže), resp. spíše stagnovaly na částce 100 miliard korun (což by se vzhledem k vysoké inflaci dalo v reálném vyjádření označit za pomalý pokles). Bankám totiž drobní klienti moc nevoněli, je s nimi totiž mnoho práce. Teprve konce roku 1998 se objemy občanských půjček vydaly směrem vzhůru a dnes jsou na dvojnásobku tehdejší úrovně (197 miliard na konci letošního června). Rok 1998 je pro české bankovnictvím příznačný i jinak, v té době totiž dosáhly úvěry firmám svého vrcholu – 800 miliard korun a právě tehdy už začínalo být jasné, že možná až čtvrtina z nich je reálně nevymahatelná. Dnes jsou půjčky podnikům přibližně na polovině (447,5 miliardy na konci června tohoto roku) a naopak úvěry domácnostem na dvojnásobku. Ačkoliv je jasné, že ani bez jednoho typu úvěrů se banky neobejdou. Dnes představují půjčky občanům asi třetinu všech úvěrů v ČR. Kromě snížení, resp. většího rozložení rizika s sebou totiž půjčky občanům ještě přináší nezanedbatelné přínosy v oblasti úrokových příjmů.

Stabilnější úroky

Zatímco úvěry firmám jsou poskytovány za sazby v podstatě odvozené ze stávajících sazeb na finančních trzích, u půjček obyvatelstvu se jejich změny projevují především u hypoték, u spotřebitelských úvěrů pak mnohem méně či spíše vůbec. Cestou ke snížení sazeb je tam spíše konkurence než změna na trzích. Díky tomu může být větší podíl spotřebitelských úvěrů zárukou stabilnějšího (a vyššího) úrokového výnosu. Zatímco firmě banka půjčí za skutečné minimum nad tržními sazbami (ve výroční zprávě KB je uveden dokonce) syndikovaný úvěr (v řádu stovek milionů korun úročený 2,65 procenty ročně), občané si půjčují za "trošku" jiných podmínek. Jak jsme si nedávno zjistili při našem průzkumu spotřebitelských úvěrů, sazby jdou pod deset procent p.a. jen výjimečně a v průměru se pohybují spíše okolo 13 až 15 procent.

Úrokové příjmy českých bank

Banka

KB
ČS
ČSOB
Rok

2000

2001

2002

2000

2001

2002

2000

2001

2002

Průměrný úrok placený na
vklady 1

4,39 %

4,08 %

3,38 %

3,32 %

3,18 %

2,26 %

3,77 %

4,12 %

3,19 %

Průměrný úrok z půjček 2

8,50 %

7,97 %

6,69 %

7,97 %

8,35 %

7,17 %

7,25 %

8,17 %

6,76 %

Marže 3

4,11 %

3,89 %

3,31 %

4,65 %

5,17 %

4,85 %

3,48 %

4,05 %

3,57 %

Průměrný úrok placený na vklady klientů 4

3,78 %

3,29 %

2,63 %

3,01 %

2,82 %

2,14 %

3,26 %

3,96 %

2,72 %

Průměrný úrok z půjček klientům 5

11,03 %

8,60 %

7,42 %

8,34 %

7,80 %

6,97 %

6,55 %

7,92 %

5,42 %

Marže 3

7,25 %

5,31 %

4,79 %

5,33 %

4,98 %

4,83 %

3,29 %

3,96 %

2,70 %

Vysvětlivky: 1 vypočteno jako placené úroky / suma vydaných dluhových cenných papírů, vkladů bank a vkladů klientů, 2 vypočteno jako přijaté úroky z poskytnutých úvěrů klientům, půjček bankám a nakoupených dluhových cenných papírů, 3 rozdíl mezi výše uvedenými položkami, 4 a 5 vypočteno obdobně jako položky 1 a 2, jsou však uvažovány pouze úvěry (vklady) poskytnuté klientům (od klientů) a úroky z nich (za ně) placené. Položky 1 a 2 v sobě zahrnují většinu bankovního portfolia (pracují téměř s 80 procenty bilance banky), položky 4 a 5 zahrnují pouze peníze přijaté od klientů (občanů a firem) či jim půjčené. 

O tom, že půjčovaní domácnostem je dobrá cesta jak nenarazit při poklesu úrokových sazeb svědčí pozice České spořitelny (profil, názory). Kromě malého výkyvu v roce 2001 (způsobeného prudkým nárůstem úvěrů obcím) udržuje objem půjček obyvatelstvu na přibližně čtvrtině všech úvěrů. Její průměrný dosažený výnos z půjček klientům tak vykazuje víceméně stabilní vývoj a klesá (s klesajícími sazbami) velmi zvolna (viz tabulka). Naopak Komerční banka (profil, názory), která ještě v roce 2000 a 2001 měla hlavní těžiště úvěrů v půjčkách pro podniky, zaznamenala za poslední tři roky silný pokles úrokového výnosu z půjček (o 3,61 procenta méně), což může být větší problém než jeho samotná výše. Úroková marže (rozdíl mezi nákupní a prodejní sazbou) by totiž neměla pokrývat jen riziko banky, ale i náklady spojené s poskytnutím úvěru (pravda, za to si ještě většinou vyberou nemalý poplatek). Především velké výkyvy (poklesy) s sebou ale nesou riziko, že prostor kam se dříve vešlo riziko, náklady a zisk teď bude pro tyto tři položky malý.

Co s volnými penězi?

Kromě velikosti marže je ale také třeba vzít v úvahu schopnost banky rozpůjčovat získané zdroje. Z tří bank uvedených v tabulce dosahuje nejlepšího výsledku Komerční banka (klientům půjčí 53,6 % jejich vkladů) o něco horší je Česká spořitelna (46,7 %) a na konci je ČSOB (profil, názory) (40,2 %). Zbývající peníze jsou umístěny u jiných bank (povětšinou spíše v ČNB) či v dluhových cenných papírech (většinou pokladniční poukázky či státní dluhopisy). O tom, že tyto instrumenty musí činit část bankovních portfolií (především k zajištění likvidity) není pochyb, je ale otázkou, zda-li ta část musí být tak velká jak je. Právě tady ještě mají banky prostor pro drobné klienty (a také malé a střední firmy, těm se ale stále ještě tak nevnucují). Pokud by dokázaly ze zahálejících klientských vkladů jen dalších 5 až 10 procent půjčit na hypotéky či spotřebitelské úvěry, jejich hospodářské výsledky by mohly vypadat o dost lépe. Tedy samozřejmě pouze v případě, že budou půjčovat s rozumem, jinak dopadnou stejně, jako s půjčkami velkým firmám. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od divokých počátků devadesátých let jsou dnes všechny banky v zahraničních rukou, se ale takových problémů asi obávat nemusíme.

Vnucovali byste na místě českých bankéřů půjčky svým spoluobčanům ještě razantněji? Nebo byste věděli o jiné možnosti, jak by mohli využít volné peníze? Podělte se o své nápady s ostatními!

Bližší informace o bankovních produktech pro drobné klienty můžete najít v specializovaných sekcích - o spotřebitelských úvěrech, hypotékách a běžných a spořících účtech.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 8. 2003 10:39

Souhlasím. Lidé jsou opravdu zmateni těmi reklamami o bezvadných spotřebitelských úvěrech a tak ani nevnímají ty vysoká procenta. Pro ně je důležité teď tu věc vlastnit a neohlížejí se na to za kolik. Takže naskakují do kolotoče - splatí jednu věc a už si berou úvěr na další.
A co říkáte úvěru který poskytoval Carrefour před vánocemi na nákup dárků a potravin ???
Nevím jestli ta akce ještě pořád běží a nebo to bylo čistě účelové /před vánocemi/.

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 8. 2003 19:43, Chrocht

Uhodil jste hrebik na hlavicku. Idealem 21. stoleti neni svobodny obcan nybrz zadluzeny spotrebitel, takovy je totiz daleko snaz ovladatelny.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nebudeme se přece soudit se studenty

12. 8. 2003 | Michal Hazi

Nebudeme se přece soudit se studenty

Když loni v prosinci změnila Česká spořitelna podmínky poskytování prémií ke studentskému účtu, lavinu kritických článků a hrozby soudních sporů ze strany studentů nečekala. Dnes by... celý článek

Nevěřte bankéřům, ne vždy mluví pravdu

11. 8. 2003 | Petr Vykoukal

Nevěřte bankéřům, ne vždy mluví pravdu

Přijdete se zeptat do banky na úvěr. I když si jej pak nevezmete, banka vaše osobní údaje, aniž by vás na to upozornila, uchovává a nadále zpracovává. A to někdy i přes tvrzení jejích... celý článek

Kde začíná cesta do pekel

8. 8. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Kde začíná cesta do pekel

Půjčovat si na pořízení věcí důležitých pro život, ale i zbytečností, je dnes běžné. Jak ale poznat, kdy jde ještě o snesitelné zadlužení a kdy už zabředáváte do čím dál větších problémů?... celý článek

Jak si vzít úvěr a nezbláznit se

4. 8. 2003 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Jak si vzít úvěr a nezbláznit se

Při zjišťování za jaké sazby banky skutečně poskytují spotřebitelské úvěry jsme navštívili pobočky sedmi ústavů a vše vyzkoušeli na vlastní kůži.

Sliby chyby českých bank

31. 7. 2003 | Petr Vykoukal

Sliby chyby českých bank

Přesně podle rčení "když ptáčka lapají, hezky mu zpívají" se chovají české banky při prodeji spotřebitelských úvěrů. V reklamě nabízejí úrokovou sazbu "od". To, že ta skutečná se bude... celý článek

Partners Financial Services