Scoring fondů - popis ukazatelů

Všechny ukazatele jsou počítány na základě týdenních dat s výjimkou ukazatelů podílů na trhu, které jsou vypočteny na základě aktuálního stavu.

Výnosnost - je určena podílem čistého obchodního jmění na podílový list na konci a na začátku období. Základním obdobím je jeden týden, tzn. že pro každý fond a každý týden je stanovena jeho výnosnost. Dále je stanovena průměrná výnosnost všech fondů v každém týdnu (obvyklá výnosnost). Výsledky jednotlivých fondů jsou srovnány s průměrnou výnosností za všechny fondy ze skupiny a je vypočtena průměrná týdenní výnosnost fondu ve srovnání s obvyklou výnosností za období jednoho roku, tří a pěti let.

Riziko - je stanoveno na základě průměrné odchylky výnosu fondu ve sledovaném období od průměrného výnosu fondu ve sledovaném období. Míra rizika udává odchylku od průměrného výnosu fondu, resp. stanovuje interval, ve kterém se v minulosti pohybovala výnosnost fondu s pravděpodobností blízké 100 %. Ukazatel rizika je stanoven výlučně na základě týdenní výnosnosti fondu, tzn. bez jakéhokoli ovlivnění výsledky ostatních fondů ve skupině.

Stabilita - ukazatel stability je složen z pěti dílčích ukazatelů. První ukazatel srovnává na základě velikosti čistého obchodního jmění fondu podíl daného fondu ve skupině fondů. Druhý ukazatel rovněž posuzuje tržní postavení, ale tentokrát ne jednotlivého fondu, ale všech fondů spravovaných jednou investiční společností na trhu všech podílových fondů. Srovnání je rovněž provedeno na základě čistého obchodního jmění.

Další ukazatel s názvem Stabilita prodeje zkoumá podíl objemu prostředků, které v období do fondu plynou na základě prodeje podílových listů, na čistém obchodním jmění fondů. Čím je příliv prostředků vyšší, tím je fond hodnocen lépe.

Čtvrtý ukazatel jsme nazvali Stabilita odkupů. Tento ukazatel zkoumá podíl prostředků, které v období z fondu odplynuly na základě žádosti o zpětný odkup podílových listů, na čistém obchodním jmění fondu. Čím je podíl odkupu nižší, tím je hodnocení fondu lepší.

Poslední ukazatel, který jsme nazvali Stabilita salda, zkoumá podíl rozdílu mezi prostředky plynoucími do fondu a prostředky z fondu vyplacenými na čistém obchodním jmění fondu. Průměrná hodnota tohoto ukazatel za sledované období je porovnána s průměrnou hodnotou vypočtenou za všechny fondy ve skupině. Zjistíme tak odchylku v aktivitě fondu oproti průměrné aktivitě. Čím je tato odchylka nižší, tím je hodnocení fondu lepší. 

úvodní stránka | rozdělení fondů do skupin | sledované údaje | stanovení pořadí a přidělení hvězdiček | popis ukazatelů | kontrola správnosti a objektivity | vzorce

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Fond, riziko, scoring fondů, výnosnost

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services