George Soros (Quantum)

George Soros, vlastním jménem Schwartz, se narodil v Budapešti roku 1930. Roku 1947 emigroval do Anglie poté, co jeho rodina unikla nacistickému holokaustu a co v Maďarsku zavládl komunistický režim. V Londýně Soros vystudoval ekonomii a roku 1956 se přestěhoval do Spojených států. Zde založil a řídil mezinárodní investiční fond. Od roku 1969 pak řídil fond Quantum, u něhož během 30 let dosáhl průměrného ročního výnosu 32 %.

George Soros je známý především jako devizový spekulant. V září roku 1992 vsadil 10 miliard dolarů na propad britské libry. Ještě tu noc vydělal jednu miliardu dolarů a následně další miliardu. Asijská finanční krize se však na jeho investicích ostře podepsala a v roce 1998 ztratil 2 miliardy dolarů kvůli neschopnosti Ruska splácet své závazky.

Další rok spekuloval Soros na pád internetových titulů, k němuž bohužel došlo až o rok později. Ztratil dalších 700 milionů dolarů. V zápětí několik technologických titulů zpátky nakoupil, aby vyrovnal ztráty, ale tyto akcie se propadly. Do roku 2000 tak prodělal celkem 3 miliardy dolarů. V té době odstoupil z funkce manažera fondů Quantum, které později přeměnil z vysoce rizikových a spekulativních fondů na konzervativní fondy.

Od roku 1979, kdy založil první nadaci – Open Society Fund, působí Soros jako významný filantrop. Ze svého osmimiliardového majetku již tři miliardy vydal na nejrůznější charitativní organizace, a slíbil, že do svých 80 let rozdělí mezi tyto organizace zbytek svého jmění.

V současné době stále zasedá v čele investiční společnosti Soros Fund Management LLC, která spravuje mezinárodní fondy Quantum. Je autorem sedmi knížek.


Oblíbený výrok: "Nejde o to, jestli máte pravdu nebo ne, ale o to, kolik vyděláte, když máte pravdu, a kolik proděláte, když se mýlíte."

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services