ETF (Exchange Traded Funds)

Vedle indexových podílových fondů existuje ještě jeden typ fondů, které sledují vývoj akciových či dluhopisových indexů, přičemž kombinuje výhody otevřených podílových fondů a akcií. Jde o indexové fondy obchodované na burze, tzv. "Exchange Traded Funds" ("ETFs" nebo "XTFs"). Cenné papíry těchto fondů se nazývají indexové certifikáty a vyjadřují podíl na indexových portfoliích spravovaných zpravidla svěřeneckými investičními společnostmi ("Unit Investment Trusts"). Portfolia těchto fondů jsou košem akcií či dluhopisů, které se snaží přesně odrážet složení a vývoj vybraných akciových nebo dluhopisových indexů.

Výhodou burzovně obchodovaných indexových fondů je možnost vytvářet nové podíly tak jako v otevřeném podílovém fondu (to je ale umožněno pouze institucionálním investorům - tzv. "autorizovaným účastníkům" - kteří nakupují velké balíky zvané "creation units", které potom distribuují prostřednictvím burzy drobným investorům) a dále obchodovatelnost na burze, která dovoluje průběžné stanovení ceny a průběžnou likviditu, tedy možnost kdykoliv během obchodního dne indexový certifikát nakoupit či prodat za aktuální cenu.

S indexovými certifikáty je také možné provádět jakékoliv transakce jako s akciemi, tedy krátké (prázdné) prodeje, obchody na úvěr, opční obchody nebo limitní příkazy. Další výhodou fondů ETF je jejich pasivní správa - manažeři fondů zajišťují pouze správný poměr akcií či dluhopisů v portfoliu fondu tak, aby přesně odpovídal složení sledovaných indexů aniž by sami prováděli analytický výzkum; důsledkem je nižší nákladovost a tím i nižší roční poplatky za správu. Jelikož drobný investor může indexové certifikáty nakoupit pouze prostřednictvím makléře, musí na druhé straně počítat s nákupními (komisními) poplatky. Výhodou řady fondů ETF je i to, že poskytují pravidelné dividendy nebo úrokové (kupónové) platby. Lze je také nakoupit v množství jednoho kusu.

S indexovými certifikáty, kterých je v současnosti více než 100, přičemž další vznikají, se obchoduje od roku 1993 na burze American Stock Exchange (AMEX), kde mnohdy tvoří i 50 % celkového denního objemu obchodů. Aktuální cena indexových certifikátů se řídí nabídkou a poptávkou ze strany investorů a pohybuje se kolem aktuální hodnoty sledovaného indexu. Případné rozdíly vyrovnává arbitráž ze strany institucionálních investorů.

Mezi nejznámější indexové certifikáty patří SPDRs (Standard and Poor s Depository Receipts, též zvané "Spiders", symbol "SPY") sledující vývoj indexu S&P 500, dále QQQ též zvané "QUBEs" (nebo "Cubes", symbol "QQQ"), které sledují vývoj indexu Nasdaq 100, a nebo DIAMONDs (Diamonds Trust Series I, symbol "DIA"), které sledují vývoj indexu Dow Jones Industrial Average. Mezi další patří například HOLDRs (Holding company depository receipts), VIPERs (Vanguard Index Participation Receipts) nebo WEBs (World Equity Benchmark Shares).

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services