Kurz V – dluhopisy

Dluhopis je cenný papír, který vydávají podniky, vlády, veřejné instituce, územní celky (města, obce) nebo mezinárodní instituce (obecně "emitenti") pro získání kapitálu od investorů (věřitelů). Protože dluhopis vyjadřuje dlužnický závazek emitenta vůči věřitelům, mluví se o něm jako o dluhovém nebo úvěrovém cenném papíru. Dluhopisy jsou vydávány až na výjimky na dobu určitou, takže na rozdíl od akcií mají dobu splatnosti.

Každý dluhopis má také svou tržní cenu, což je cena stanovená na burze, jmenovitou nebo též nominální hodnotu ("par value"), což je hodnota, kterou obdrží investor v době splatnosti, a emisní kurz, což je cena, za níž je dluhopis při jeho vydání emitentem (tedy při emisi) prodáván investorům. Dluhopisy kupují investoři proto, že je s jejich držbou spojena pravidelná výplata takzvaného kupónu, což je ve své podstatě úrok ze zapůjčené částky. Ten bývá vyplácen jednou do roka, pololetně, ale i čtvrtletně. Kupónová (úroková) sazba je potom procentní vyjádření vypláceného kupónu ve vztahu ke jmenovité hodnotě dluhopisu. V době splatnosti je investorovi dluhopis splacen ve výši jmenovité hodnoty, a to jednorázově nebo ve splátkách. Emitent si také může vyhradit právo na předčasné splacení dluhopisu.

Investice do dluhopisů mají v porovnání s akciemi tu výhodu, že u dluhopisů dochází v průměru k menším výkyvům tržních cen, takže méně kolísají i jejich výnosy a tudíž jsou jako investiční aktivum méně rizikové. Další výhodou dluhopisů jsou také pravidelné platby předem známých (v případě dluhopisů s pevným kupónem) nebo předem odhadnutelných (v případě dluhopisů s pohyblivým kupónem) kupónových plateb. Nevýhodou investic do dluhopisů jsou obvykle vyšší minimální investice, neboť jmenovité hodnoty dluhopisů se pohybují v řádech deseti-, častěji však statisíců korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services