Stavební spoření

Stavební spoření patří mezi nejrozšířenější a také nejvýnosnější způsoby zhodnocení peněz při prakticky nulovém riziku. Jeho výhodou je možnost spořit malé částky (od 100 Kč měsíčně) při předem dané úrokové sazbě (2 výjimečně až 4 %) a s každoročním připsáním státního příspěvku ve výši 15 % z naspořené částky, maximálně však z 20 000 Kč za rok. Jelikož lze naspořené prostředky použít i na jiné než bytové účely, slouží stavební spoření jako snadno dostupný a přitom výnosný investiční nástroj. Efektivní úroková míra, tedy skutečná roční míra zhodnocení peněz, se u něj pohybuje kolem 6 %, což je vysoko nad výnosy jiných spořících či termínových vkladů i výnosy značné části podílových fondů. Jedinou nevýhodou stavebního spoření je, že v případě nedodržení šestileté lhůty pro spoření účastník přichází o státní příspěvky. Z toho důvodu je stavební spoření vhodné především pro střednědobé finanční cíle. Z daňového hlediska nemá stavební spoření na tuzemském trhu finančních produktů konkurenci. Veškeré výnosy spoření jsou od daní osvobozeny.

investiční horizont riziko zdanění výnos likvidita
střednědobý (6 let) velmi nízké nulové nadprůměrný nízká

Chcete-li využít stavební spoření pouze ke zhodnocení peněz, existuje několik způsobů, jak maximalizovat jeho výnos:

  1. Výběrem stavební spořitelny. Vyberte si takovou stavební spořitelnu, která nabízí nejvyšší úročení v případě, že nečerpáte úvěr. Takovou stavební spořitelnu si můžete vybrat zde.

  2. Získáním osmi státních podpor. Pokud uzavřete stavební spoření na konci roku 1, spoříte následujících šest let a spoření ukončíte začátkem roku 8, bude vám připsáno 8 státních podpor ovšem za předpokladu, že celkem vložíte 8 ročních částek.

  3. Kombinací podílového fondu a stavebního spoření. Místo pravidelných vkladů na stavební spoření budete peníze ukládat do podílového fondu peněžního trhu nebo korunového dluhopisového podílového fondu, kde se vám budou peníze v průběhu roku zhodnocovat. Před koncem roku převedete sjednanou roční částku (například 18 000 Kč) na účet stavební spořitelny. Podílové fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy nabízejí vyšší výnos než činí úrok ze stavebního spoření. Tento způsob je vhodný zejména pokud máte v rodině sjednáno více stavebních spoření, kdy se efekt vyšší výnosnosti podílových fondů projeví více.

Na konci stavebního spoření (7 let - 8 státních podpor) si klient ze stavební spořitelny odnese při ročním vkladu 20 000 Kč téměř 190 000 Kč, což je částka, která se dá použít kromě bytových účelů také například na leasingovou akontaci, na zahraniční studium, cestu kolem světa, zabezpečení na důchod, na podnikání nebo pro další investování.

Kalkulačka stavebního spoření zde.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services