Základní investiční zásady

  1. Řiďte se více rozumem, než emocemi. Chtivost, euforie, obavy či panika jsou emoce, které mohou vaší investici ublížit. Pokud se necháte příliš unést náladami trhu, snadno nakoupíte nebo prodáte v nevhodnou dobu.
  2. Myslete dlouhodobě. Investování je dlouhodobá záležitost. Nenechte se zneklidnit denními výkyvy v hodnotě vaší investice. Investujte a vytrvejte. Myslete na svůj finanční cíl. Nikdo neví, jakým směrem se pohne akciový trh krátkodobě, ale všichni víme, jakým směrem se bude pohybovat dlouhodobě.
  3. Neinvestujte do něčeho, čemu nerozumíte. Dříve než do něčeho vložíte své peníze, opatřete si co nejvíce informací o nabízeném produktu. Zkuste jej porovnat s ostatními nabídkami. Vyberte si takový, který zní rozumně, nikoliv jen lákavě. Nevíte-li si rady, obraťte se na investiční profesionály. Takové najdete v bankách, předních investičních společnostech nebo makléřských firmách.
  4. Diverzifikujte. Neukládejte své peníze pouze do jednoho druhu aktiva, natož pak do aktiva jediného emitenta. Vyberte si z celé škály akcií, dluhopisů, podílových fondů, bankovních vkladů i jiných nefinančních aktiv.
  5. Připravte se na chyby. I ti nejzkušenější investoři se dopouštějí chyb. Pokud se chyby dopustíte vy, připusťte si ji, zhodnoťte ji a poučte se z ní. Napříště se takové chyby určitě vyvarujete.
  6. Nesázejte na horké tipy. Investiční doporučení analytiků v novinových článcích a televizním zpravodajství nejsou nejlepším vodítkem pro investora. Většinou se totiž o nich dozvídáte se zpožděním. Navíc ti, kdo investiční doporučení dávají, nenesou riziko spojené s vaším investičním rozhodnutím.
  7. Jednejte pouze s firmami, které mají příslušná povolení. Pokud budete investovat prostřednictvím obchodníků s cennými papíry, podílových fondů či jiných distributorů, tím lépe pro vás. Přesvědčte se však, zda mají ke své činnosti příslušná povolení od Komise pro cenné papíry a České národní banky.
  8. Začněte co nejdříve. Čím dříve začnete investovat, tím delší čas bude mít vaše investice pro zhodnocení. Nenechávejte zbytečně peníze ležet ladem na málo úročených běžných účtech. Pamatujte, že největší chybou je neinvestovat vůbec.
  9. Nezapomeňte na poplatky. Při výběru vhodného investičního nástroje nezapomeňte, že jsou s jeho nákupem spojeny poplatky. Volte proto takové nástroje, jejichž poplatky jsou pokud možno co nejnižší. Chcete-li získat představu o tom, jak například poplatky u podílových fondů ovlivňují čistý výnos investora, zkuste naši poplatkovou kalkulačku.
    Vliv poplatků na čistý výnos z desetitisícové investice do podílového fondu
    "Vas prohlizec neumi pracovat s applety!"
  10. Připusťte přiměřené riziko. Pokud máte obavu z jakéhokoliv rizika, budete odkázáni na investice, které sotva překonají inflaci. Nebojte se připustit riziko, které se po důkladné analýze ukáže být přiměřeným.
  11. Nesnažte se rychle zbohatnout. Pokud vidíte investování jako příležitost k rychlému zbohatnutí, pak snadno připustíte nepřiměřené riziko a místo investování se pustíte do spekulace. V takovém případě můžete snadno prodělat.
  12. Začněte finanční rezervou. Předtím, než začnete investovat do různých aktiv, vytvořte si finanční rezervu ve výši dvou- až šestinásobku vašich měsíčních výdajů pro případ, že budete z jakýchkoliv důvodů ihned potřebovat peníze. Jinak byste totiž byli nuceni svou investici prodat třeba právě v době, kdy je situace na trhu nepříznivá a zbytečně byste prodělali. Nejvhodnější pro tvorbu finanční rezervy jsou spořící vklady a podílové fondy peněžního trhu.
  13. Zapomeňte na to, co bylo. Neohlížejte se příliš na minulou výnosnost cenných papírů či podílových fondů. Ta není pro budoucnost důležitá. Soustřeďte se raději na kvalitu daného aktiva, jeho budoucí potenciál a budoucí rizika.
  14. Nesnažte se "časovat trh". Myslíte si, že dokážete určit, kdy je trh takzvaně "nahoře" a kdy "dole"? V určitých případech možná ano. Statistiky ovšem jasně dokazují, že žádný z profesionálních portfolio manažerů není schopen toto předpovídat systematicky a spolehlivě.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Investice, investiční zásady

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services