Jaká připojištění je možno získat k vaší kreditní kartě

Banky ke kreditním kartám nabízejí možnost uzavřít různá pojištění, která zmírňují nebo úplně eliminují nepříjemné důsledky neočekávaných událostí. Finanční instituce svým klientům často poskytují pojištění ve více variantách; základní a rozšířené. Základní typ bývá někdy rovnou součástí karty, případně je možné si jej ke kartě sjednat za relativně nízký roční poplatek. Rozšířená varianta pak skýtá komplexnější ochranu a má výš nastavené limity pojistného plnění, ovšem stejně tak je třeba si za ni víc připlatit. Obvyklé jsou rovněž balíčky, které klientům nabízejí více pojištění v rámci jedné služby. Parametry konkrétního pojištění a jeho cena také závisí na prestiži kreditky.

Mezi nejčastěji nabízená pojištění, která tuzemské banky (ať už zdarma nebo za úplatu) svým klientům ke kreditkám nabízejí, patří cestovní pojištění, pojištění ztráty a krádeže platební karty a osobních věcí, pojištění prodloužené záruky na zakoupené zboží a pojištění schopnosti splácet měsíční úvěrové splátky kreditní karty.

Cestovní pojištění, sestávající obvykle z úrazového pojištění, pojištění léčebných výloh, zavazadel či odpovědnosti za škodu, je asi nejoblíbenější z doplňkových služeb nabízených ke kreditním kartám. V nabídce bývá několik verzí produktu s různou výší pojistného plnění. Některé banky rovnou vztahují platnost cestovního pojištění i na nejbližší rodinné příslušníky majitele karty, kteří se účastní zahraniční cesty spolu s ním, u jiných je nutné si za pojištění blízkých osob ještě připlatit. Limit pojištění léčebných výloh u základní formy pojištění činí obvykle milion korun a roční poplatek je v řádu stokorun. Počet zahraničních cest nebývá omezen, avšak souvislá délka jednoho pobytu nesmí přesáhnout 90, respektive 120 dní.

Pojištění proti zneužití kreditní karty pokrývá nejen škodu, která vám vznikne důsledkem zcizení samotné kreditky, ale často se vztahuje rovněž na osobní věci, o které člověk mnohdy přijde společně s kartou, to znamená klíče, doklady nebo mobilní telefon.

Díky pojištění prodloužené záruky na zakoupené zboží vám banka zaručí pokrytí výdajů na opravu elektroniky, domácích spotřebičů i zahradní techniky ještě rok po uplynutí standardní dvouleté záruční doby, ovšem jen v případě, že jste inkriminované zboží platili kreditkou.

Pojištění schopnosti splácet kryje rizika v momentě, kdy se klient dostane do situace, v níž není schopen hradit své závazky vůči bance. Jedná se o případy úmrtí, invalidity, pracovní neschopnosti následkem nemoci nebo úrazu a nezaviněné ztráty zaměstnání. Pojištění se obvykle nabízí ve dvou variantách, lišících se šíří krytí rizik (základní typ se nevztahuje na případ ztráty zaměstnání) a výší měsíčného pojistného. V případě ztráty zaměstnání či pracovní neschopnosti následkem nemoci či úrazu za vás pojišťovna po určitou dobu hradí měsíční splátky. V okamžiku přiznání invalidity třetího stupně pojišťovna jednorázově zaplatí zbývající část úvěru, stejně jako při úmrtí.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services