Podmínky pro získání karty

Výběr té správné kreditní, charge či úvěrové karty závisí na několika parametrech, které se odrážejí v ceně karty, její dostupnosti a možnostech využití. Jak se co nejrychleji zorientovat v současné nabídce?

1. Poplatky

Prvním výdajem, který může přijít hned při sepsání smlouvy, je poplatek za vydání karty. Vydání karet standardních je zdarma nebo nejvýše za několik set korun, u modelů vyšší třídy soznačením Gold je cena, vzhledem k nadstandardnímu pojištění, vysokým limitům aexklusivitě, ve výši několika tisíc korun.

Dalším poplatkem může být měsíční vedení úvěrového účtu spolu s pravidelnými výpisy. Platba kartou u obchodníka vás nestojí nic, a to ani v zahraničí, ovšem výběry z bankomatů jsou obvykle dražší, často několik desítek korun za každý. Banky se tak snaží klienty motivovat k placení u obchodníka místo vybíraní hotovosti.

2. Podmínky vydání

Kredit ale neznamená jen úvěr, ale také důvěru, prověření finanční situace žadatele je tedy nezbytností. Každá banka po vás bude požadovat doklad o výši měsíčního příjmu. Dolní hranice, která je jakousi minimální zárukou, že budete mít z čeho úvěr splatit, se pohybuje přibližně okolo deseti tisíc. Pokud tuto hranici nedosáhnete, banka vám kartu nevydá.

Váš měsíční příjem také ovlivňuje limit čerpání, tedy maximální částku, kterou můžete prostřednictvím kreditní karty utratit. Její výše obvykle odpovídá dvojnásobku potvrzeného měsíčního příjmu.

U některých finančních domů se můžeme setkat ještě s podmínkou minimální doby vedení běžného účtu. Z jeho historie totiž banka pozná, jak se u vás točí peníze, jak často jste vmínusu a tedy nakolik vám může věřit.

3. Úročení a odklad splátek

Banky často uvádějí úročení na měsíční bázi, úrok pak nevypadá tak hrozivě a rozdíly mezi jednotlivými nabídkami vypadají minimálně. Pokud ale úroky přepočítáme na roční bázi, dostáváme se na úroveň dvanácti až dvacetičtyř procent. Pokud hodláte využívat postupného splácení úvěru, bude pro vás úroková míra podstatným argumentem.

Bezúročná lhůta, tedy období, po které neplatíte z dlužné částky žádné úroky, je také velmi důležitým parametrem. Jako první s ním na český trhu přišla v roce 2000 Bank Austria Creditanstallt (současná HVB Bank). Dnes už je pro všechny banky samozřejmostí. Pozor ale na výběry z bankomatu, znamenají totiž čerpání hotovosti a to banky podporovat nehodlají - v tomto případě žádné bezúročné období neplatí.

TIP: Kreditní kartu používejte pro placení v obchodech a využijte bezúročného období, zbankomatu vybírejte jen kartou debetní.

4. Limity

Výše úvěrového limitu, tedy maximální částka, kterou můžete prostřednictvím kreditní karty utratit, závisí na ohodnocení vaší úvěruschopnosti bankou. Konkrétní postup stanovení limitů banky tají, ale obvykle odpovídá dvojnásobku průměrného čistého měsíčního příjmu. Pokud úvěr splatíte, můžete jej opět čerpat v plné výši.

5. Embosovanou nebo elektronickou, domácí či mezinárodní?

Až donedávna bylo pravidlem, že jsou kreditní karty vydávány jako embosované. To ale již neplatí a na trhu jsou i elektronické varianty. Embosované karty jsou přijímány ve více obchodech, na druhou stranu ale zaplatíte více peněz za jejich vydání či roční vedení. Druhou nevýhodou embossingu je možnost zneužití karty i po jejím zablokování. Více o rozdílu mezi elektronickou a embosovanou kartou najdete zde.

Stejné dilema jako s embossingem budete mít i při rozhodování, zda chtít kartu domácí či mezinárodní. Tady lze jednoznačně doporučit druhou variantu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services