Co dělat když ztratíte platební kartu

Pokud ztratíte svoj platební kartu anebo vám ji ukradnou, co nejdříve ji zablokujte. Poradíme vám, jak to udělat, co vás to bude stát a jak je to s rizikem zneužití vaší karty.

Jak postupovat při ztrátě platební karty

Jakmile zjistíte, že jste ztratili svoji kartu anebo vám byla odcizena, je třeba toto nahlásit vaší bance na specielní telefonní lince. Toto platí jak na území ČR, tak i v zahraničí. Některé banky po vás ještě budou vyžadovat písemné potvrzení blokace karty, obvykle ihned následující pracovní den. Nemáte-li možnost zajít na pobočku, můžete poslat fax, který ale musíte podepsat přesně podle podpisového vzoru. Samotný telefonát tedy stačit nemusí!

TIP: Poznamenejte si telefonní číslo pro blokaci vašich platebních karet a noste jej při sobě, ovšem odděleně od platebních karet.

Ihned po prvním telefonátu do banky je karta zablokována pro všechny elektronické transakce, tedy takové, které jsou on-line ověřovány. Protože s elektronickými kartami nelze provádět jiné než ověřované transakce, jsou po zablokování praticky nezneužitelné.

U embosovaných karet je situace trochu jiná. Umoňují totiž i elektronicky neověřované transakce a tak musí být navíc zařazeny na tzv. stoplist, neboli listinu odcizených či ztracených karet. Banka ji rozdistribuuje jednotlivým obchodníkům a svým partnerským bankám. To může trvat i několik dnů, po které lze kartu do jisté míry zneužít.

Více informací najdete v článku Jak to chodí s blokacemi karet.

Co vás stojí zablokování vaší karty

Samotný telefonát na specielní blokační linku banky je buď zdarma (v případě zelené linky) anebo za standardní telefonní poplatek pro hovor do Prahy. Ze zahraničí zaplatíte jako za běžný hovor do České republiky.

Blokace elektronické platební karty je spojena s poplatkem v řádu stokorun. Embosované karty musí banka pro případ offline transakcí zařadit na tzv. stoplist. Poplatek z tuto operaci se pohybuje většinou od jednoho do pěti tisíc korun.

TIP: Pokud máte strach z možného zneužití vaší platební karty anebo nechcete riskovat vysoké stoplistační poplatky, pořiďte si pouze elektronickou kartu.

Pokud si budete přát vydat novou kartu, zaplatíte za ni obvykle standardní poplatek. Navíc budete muset čekat několik dní až týdnů, než vám banka novou kartu dodá. Pokud jste ale v zahraničí a potřebujete nutně peníze, můžete požádat o vydání nouzové hotovosti anebo nouzové karty.

Emergency cash je služba nabízející dodání nouzové hotovosti do zahraničí v případě, že jste přišli o svoji kartu a nutně potřebujete peníze. Protože taková pomoc přijde obvykle na několik tisíc korun, je určena skutečně jen pro nouzové případy.

Emergency card je obdobou výše uvedené služby s tím, že je vám místo hotovosti do zahraničí doručena nová karta. Výhodnější je v tom, že získáte kartu, se kterou můžete zaplatit více než s omezenou výší hotovosti. Nevýhodou je opět cena služby v řádu tisíců korun a čekací doba až 48 hodin.

Odpovědnost za zneužití karty

Do okamžiku nahlášení ztráty karty ručí klient za veškeré výběry a platby kartou v plné výši. Po nahlášení se podmínky u jednotlivých bank liší. Některé, například Komerční banka, přebírají odpovědnost za zneužití ihned po nahlášení ztráty, jiné až od půlnoci dne nahlášení či dne následujícího. Rozdíl bývá také v tom, zda jde o kartu elektronickou či embosovanou.

Výjimečné podmínky nabízejí exklusivní karty Diners Club. Společnost přebírá odpovědnost za případné zneužití karty nejen po okamžiku nahlášení ztráty, ale i 48 hodin zpětně. Navíc držitel karty odpovídá před touto zpětnou lhůtou jen do výše 20 tisíc korun.

Více informací najdete v článku Jak to chodí s blokacemi karet.

Podmínky blokace nebo stoplistace platebních karet od dubna 2003
Účtovaný poplatek
Banka

Písemné potvrzení telefonické blokace

Banka přebírá odpovědnost za zneužití od 2 blokace elektronické karty1 stoplistace embosované karty1
Citibank zdarma zdarma ne ihned / 1 hod. 3
ČS 200 2000 ne 24:00
ČSOB 200 400 / 2 000 následující pracovní den 24:00
eBanka 200 3 750 ne 1 hod. / 24:00 4
GE CB 100 2 000 ne ihned / 24:00 5
HVB Bank 1 000 1 000 / 3000 6 ne 24:00
KB 150 350 / 2000 ne ihned / 24:00 7
PS 200 400 / 2000 následující pracovní den 45 min. / 24:00 8
RB 200 200 / 2 000 9 následující pracovní den ihned
Volksbank 500 Kč 1 000 ano 24:00 10
ŽB zdarma zdarma ne 24:00
karty
Diners Club Int.
-- zdarma ne zpětně 48 hodin 11

Vysvětlivky: ČS - Česká spořitelna; GE CB - GE Capital bank; KB - Komerční banka; PS - Poštovní spořitelna; RB - Raiffeisenbank; ŽB - Živnostenská banka
1 domácí karta / mezinárodní karta
2 lhůta se počítá vždy od okamžiku telefonického nahlášení ztráty karty
3 kreditní karty ihned, debetní karty jednu hodinu po nahlášení
4 u elektronických karet 1 hodinu po nahlášení ztráty, u karet embosovaných od půlnoci dne nahlášení ztráty
5 u elektronických karet ihned po nahlášení ztráty telefonem, u embosovaných karet od půlnoci dne nahlášení ztráty
6 1 000 korun u kreditních karet, 3 000 korun u debetních karet
za off-line transakce (platby embosovanou kartou na žehličce) ručí banka až od půlnoci dne ohlášení
8 MAX karta - čipové transakce po 45 minutách, ostatní transakce od 24:00, plná dispozice s účtem (příkazy na poště autorizované MAXkartou) při blokaci až po 15. hodině - od 24:00 ND
9 200 korun za dočasnou blokaci, 2000 korun za trvalou blokaci, obojí včetně stoplistace
10 spoluúčast 10 000 korun u karet EC/MC
11 Společnost Diners Club přebírá odpovědnost za zneužití karty jak po nahlášení ztráty, tak i 48 hodin zpětně. V době před touto zpětnou lhůtou ručí držitel karty pouze do výše 20 tisíc korun.

TIP: Pečlivě chraňte svůj PIN. Za zneužití karty při transakci se zadáním PINu, tedy při výběrech z bankomatu a některých platbách v obchodech, banka neručí niky, ani po nahlášení ztráty karty!

Pojištění odpovědnosti za zneužití karty

ČSOB Pojišťovna nabízí klientům ČSOB řešení problémů spojených se ztrátou nebo odcizením platební karty. Její pojištění kryje ztráty ze zneužití karty v době od 24 hodin před nahlášením ztráty až do okamžiku převzetí odpovědnosti bankou, tedy půlnoci dne nahlášení. Vyňaty jsou všechny transakce, u kterých byl zadán PIN (výběry z bankomatu, některé platby v obchodech). Mimo to hradí pojišťovna také poplatky spojené s blokací či stoplistací a vydání nové karty s původní platností. Povinností pojištěného je ztrátu telefonicky ohlásit a poté ji v bance písemně potvrdit, a to nejpozději následující pracovní den po ohlášení, případně návratu ze zahraničí.

Placené pojistné závisí na požadovaném limitu pojištění. Za 150 korun získáte ochranu do 15 tisíc korun, 600 korun odpovídá limitu 50 tisíc a za 1300 korun ručí pojišťovna do výše 85 tisíc. V každém případě se však klient nevyhne desetiprocentní spoluúčasti, minimálně tři sta korun. Pojistka je sjednána jako jednorázová ke konkrétní kartě. Zaniká tedy dnem ukončení platnosti karty anebo nastáním pojistné události.

Pojištění ztráty karty se vyplatí u karet embosovaných, které mají vysoké limity pro platby a výše poplatků za jejich stoplistaci dosahuje tisíců korun. Naopak u karet elektronických přijde jejich blokace na méně peněz než činí minimální výše spoluúčasti a pojištění tak de facto kryje jen případné ztráty ze zneužití. Rozhodně nemá smysl uzavírat pojistku pro karty Maestro, u kterých je ve většině zemí včetně České republiky pro všechny transakce vyžadován PIN a pojištění se na ně nevztahuje.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services