Stavební spoření jako zdroj peněz

redakce Peníze.CZ | rubrika: Rady a tipy | 21. 7. 2003

Levný a dostupný úvěr je další výhodou stavebního spoření. Získat ho lze už po dvouletém spoření (podmínkou může být dosažení tzv. ohodnocovacího čísla). Standardní je žádat o půjčku o něco později. Existuje ale i rychlejší cesta, tzv. překlenovací úvěr. Teoreticky o něj lze požádat okamžitě po uzavření smlouvy. Úroky a poplatky jsou pak samozřejmě vyšší.

Výše úvěru

Je na první pohled poměrně nízká, zvlášť má-li sloužit ke koupi bytu. Obvyklá suma vzniklá kombinací úspor a úvěru, tedy zhruba tři sta tisíc korun získaných z jedné smlouvy, sice k nákupu vlastního bydlení ani zdaleka nepostačuje, spojením smluv tříčlenné domácnosti již ale vzniká částka, která stačí k nákupu vlastního - byť malého - bytu i v Praze. Poslední dobou je navíc možno splácet velmi dlouho dobu, takže dostupné prostředky jsou také stále vyšší.

Podmínky úvěru

U jednotlivých spořitelen se liší často podstatnými maličkostmi. Zásadní parametry vyplývají ze zákona. Na smlouvách o stavebním spoření se vždy uvádí tzv. cílová částka, což je součet uložených prostředků, jejich zhodnocení a maximální výše úvěru, který lze získat. Například při měsíční úložce patnáct set korun dostanete od stavební spořitelny po pěti letech včetně úroků a státní podpory téměř sto třicet tisíc korun a  dalších až sto osmdesát tisíc korun si můžete půjčit na rozumný pětiprocentní úrok. Zatímco naspořené peníze lze použít na cokoliv, úvěr (který se čerpá bezhotovostně) lze využít pouze na pořízení nebo rekonstrukci bydlení (přibližný seznam činností, které lze za toto považovat, najdete zde). Splátky úvěru, jejichž výše zhruba odpovídá předchozí měsíčně spořené částce, lze rozložit zhruba na 12 let.

Překlenovací úvěr

Slouží k rychlému získání peněz na některou z povolených činností ještě předtím, než klient stavební spořitelny získá nárok na řádný úvěr. Požádat o něj může okamžitě po podepsání smlouvy, musí být ale připraven na vyšší úrok, popřípadě i poplatky za vyřízení úvěru (konkrétní údaje pro každou stavební spořitelnu najdete zde). Na druhou stranu překlenovací úvěr slouží přesně k tomu, co jeho jméno naznačuje - překlenuje dobu, která vám chybí do získání nároku na řádný úvěr. Z něj se splatí překlenovací úvěr a dále již klient splácí spořitelně pouze řádný úvěr s nižšími úroky.

Ohodnocovací číslo

Je zřejmě nejtajemnějším slovem světa stavebního spoření. Stručně řečeno, dosažení určité hodnoty tohoto čísla může být jednou z podmínek pro přidělení řádného úvěru. Každá spořitelna jej ovšem počítá poněkud jinak a propočítává ho v různých intervalech, takže je obtížné vědět, jak na tom jste. Jednotlivé spořitelny by vám to měly na požádání sdělit. Pokud máte o úvěr zájem, způsob a frekvence výpočtu ohodnocovacího čísla by měly být jedním z kritérií pro výběr vhodné stavební spořitelny.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services