Řešení na nejčastějtější problémy spojené s provozováním automobilu

Během rokusi řada majitelů automobilů prochází zbytečnými problémy, protože své staré vozy nepřevedla nebo nesplnila některou jinou (většinou zcela netušenou) povinnost. Co byste měli vědět a nezapomenout udělat?

Problém: původní držitel na svém dopravním inspektorátu sice vozidlo odhlásí, ale nový držitel, snad aby ušetřil správní poplatek (obvykle 300 Kč), již vozidlo na svém dopravním inspektorátu nepřihlásí. Takovéto zapomnětlivce lze poměrně snadno dohledat - a udělit jim pokutu až do výše deseti tisíc korun.
Řešení: Náprava je poměrně snadná, protože novému držiteli stačí zajít na svůj dopravní inspektorát podle místa trvalého pobytu nebo sídla a převod vozidla dokončit.

Problém: prodej vozidla jinému držiteli, ale naprosto bez odhlášení na dopravním inspektorátu. Tento případ je velice nebezpečný pro původního držitele, protože v evidenci policie je jako majitel stále veden on a v případě, že nový držitel nesplní svou povinnost a nesjedná pojištění, může být pokutou a povinností doplatit pojištění i za uplynulé roky postižen právě původní držitel. Riziko ovšem nese i nový držitel, protože původní majitel může v obavě před možným postihem vysokou pokutou vozidlo na dopravním inspektorátu trvale vyřadit z provozu. To s sebou nese ztrátu technické způsobilosti vozidla k provozu na pozemních komunikacích a její opětovné získání je zejména u starších vozidel velmi obtížné.
Řešení: V tomto případě doporučujeme novému držiteli vozidla, aby kontaktoval původního (zapsaného) držitele za účelem řádného převodu vozidla na dopravním inspektorátu. Očekáváte-li problémy, veďte veškerá jednání písemně doporučenými dopisy, aby bylo možno prokázat, kdy ke kterému kroku došlo.

Problém: vozidla, která po smrti jejich zaevidovaného držitele jejich dědic stále provozuje, ale neprovedl na dopravním inspektorátu převod vozidla na svou osobu. Přitom, jedná-li se o dědictví, je převod vozidla zpoplatněn pouze částkou 10 Kč, což je běžný správní poplatek vybíraný za změnu údajů v dokladech.
Řešení: V takovýchto případech je potřebné vozidlo co nejrychleji převést na dědice vozidla a uzavřít povinné ručení na nového majitele.

Problém: vozidla, která již fyzicky neexistují, ale jejich držitelé si nenašli čas, aby vozidlo na dopravním inspektorátu trvale vyřadili z provozu. Přitom tento úkon se nijak nezpoplatňuje - je (s výjimkou ve frontách ztraceného času) zadarmo.
Řešení: Zde je nezbytné, aby držitel na dopravním inspektorátu vozidlo trvale vyřadil z provozu.

Cesta na dopravní inspektorát je samozřejmě úředním jednáním, takže si nezapomeňte veškeré potřebné dokumenty a peníze na kolky.

  1. Vždy si s sebou vezměte občanský průkaz, bez něho jednat nikdy nelze.
  2. Dále potřebujete doklady vozidla, tedy Technický průkaz motorového - přípojného vozidla a Osvědčení o technickém průkazu (velký a malý technický průkaz). Tyto doklady se nepředkládají pouze v případě ztráty či odcizení.
  3. Tabulku resp. tabulky státní poznávací značky předkládáte jen v případě jejich poškození nebo částečné ztráty (to jest za účelem jejich výměny) a v případě trvalého vyřazení vozidla z provozu (to jest za účelem jejich odevzdání).
  4. V případě, že za Vaší osobu jedná zmocněnec, musíte jej vybavit plnou mocí, která musí obsahovat údaje o tom kdo (zmocnitel), koho (zmocněnec), k čemu (úkon, který má být proveden - např. převod vozidla) a s čím (přesná identifikace vozidla - státní poznávací značka, tovární značka, typ, číslo karosérie - VIN, číslo motoru) zmocňuje.
  5. U osob, které jednají za firmu, je rovněž nezbytné předložit Živnostenský list nebo výpis z Obchodního registru - v tom případě je potřebné zplnomocnění pro pracovníka, který za firmu jedná.
  6. Nezapomeňte, že na dopravním inspektorátu se předkládají vždy originály nebo úředně ověřené kopie dokladů a listin. To se netýká dokladů vozidla a dokladů totožnosti, které musí být předkládány vždy v originále!

Kalkulačka povinného ručení

Povinné ručení

Dobré pojištění auta? Spolehlivé krytí za solidní cenu. Ochráníme vaše auto, aniž by to výrazně zatížilo rozpočet. Víme, co děláme.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services