Stavební spoření jako nástroj pro uložení peněz

redakce Peníze.CZ | rubrika: Rady a tipy | 15. 7. 2003

Kdo chce pravidelně spořit poměrně malé částky a neplánuje využití peněz dříve než za šest let, nemůže si vybrat lepší způsob spoření, než je stavební. I přes změnu podmínek od 1.1.2004 patří výnos kolem 6 % p.a. mezi absolutní špičku při velmi nízké míře rizika. Vklady se každoročně zhodnocují o předem stanovený úrok a o státní příspěvek, který je stanoven na 15 % z ročně uspořené částky. Maximálně může každý občan České republiky získat od státu ročně 3 000 Kč, bez ohledu na to, zda-li uspořené peníze použije pro zlepšení bytové situace, nebo k něčemu jinému. Na konci šestiletého cyklu si klient stavební spořitelny při měsíční platbě šestnácti až sedmnácti set korun odnese téměř 150 000 korun, tedy víc, než kdyby své peníze ukládal například na termínované vklady.

Kolik spořit a jak často platit?

Je možné ukládat libovolnou částku od stokoruny měsíčně výše. Pro maximalizaci státní podpory je ale výhodné spořit v prvních letech 20 000 (přibližně sedmnáct set korun měsíčně). Díky každoročně připisovaným úrokům však v dalších letech stačí složit o něco méně. Konkrétní sumy sdělí s ohledem na stav účtu příslušná spořitelna. Při vyšších vkladech zůstává státní příspěvek nezměněný a výnosnost investice tím klesá. Vyšší úložky mají smysl pouze v jediném případě - když jste rozhodnuti požádat stavební spořitelnu o úvěr. Výše úvěru se totiž odvozuje právě od naspořené částky.

Převod úspor bude možný, ale...

Pokud vaše prostředky vložené na účet stavebního spoření v jednom kalendářním roce přesáhnou maximum, ze kterého se vypočítává státní podpora, je částka přesahující tento limit z hlediska posuzování nároku na státní podporu převáděna do následujícího roku spoření. V jednom roce můžete vložit na svůj účet vysokou částku a z ní pak získáváte i v následujících letech státní podporu. I po novele zákona je takovéto převádění úspor do dalších let možné, ale pozor - pouze u smluv, u kterých je uplatněn požadavek na státní podporu a tento požadavek nebude po celou dobu trvání smlouvy změněn. Změníte-li v průběhu spoření požadavek na státní podporu, bude zapotřebí, abyste pro získání nároku na maximální státní podporu vložili v každém kalendářním roce 20 000 Kč.

Na konci roku 2004 měly stavební spořitelny uzavřeno cca 6 miliónů aktivních smluv.

Není přitom nutné platit každý měsíc. Peníze lze na účet u stavební spořitelny převést kdykoliv během celého roku a po jakýchkoliv částkách. Pravidelnost či nepravidelnost plateb nemá na zhodnocení peněz uložených ve stavební spořitelně vliv. Pravidelné placení hraje svou roli v případě, že máte zájem o úvěr. Platí totiž jednoduché pravidlo: pravidelným spořením získáte nárok na poskytnutí úvěru dřív než klient, který své peníze převádí až koncem prosince.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services