O leasingu

Leasing je z hlediska práva pronájmem zařízení (aut, strojů, budov a dalších) poskytovaný za úplatu finančními institucemi. Na začátku leasingu platí nájemce první mimořádnou splátku (akontaci) a pak dále v pravidelných intervalech (většinou měsíčně či čtvrtletně) nájemné. Po uplynutí předem stanovené doby získává u finančního leasingu nájemce možnost pronajatý předmět získat do svého vlastnictví. Operativní leasing je většinou spíše pouhým pronájmem. Na začátku se neplatí žádná akontace, průběžně se platí nájemné a po uplynutí stanovené doby je pronajímaný předmět vyměněn za nový.

Finanční leasing je založen především na poskytnutí financování. Veškerá starost o pronajatou věc (pojištění, údržba apod.) spadá po celou dobu pronájmu mezi povinnosti nájemce. Po zaplacení poslední splátky má nájemce právo odkoupit předmět leasingu za předem stanovenou cenu, což je většinou spíše symbolická částka v řádu stokorun.

Operativní leasing je určen těm, kteří chtějí nějakou věc používat, ale všechny starosti (údržbu, opravy, pojištění a další) s ní související chtějí přenechat jiným. Po uplynutí sjednané doby si pronajímatel vezme předmět zpět a dodá místo něj nový. U nás je tato služba nejvíce rozšířena u aut a počítačů, ve vyspělých zemí si tímto způsobem mnoho firem z daňových důvodů pořizuje i velká technologická zařízení či nemovitosti. Vzhledem ke své vyšší ceně (zahrnuje mnoho doprovodných služeb) bývá většinou využíván spíše firmami. V případě rychle zastarávajících předmětů, jako jsou například počítače je však vhodný i pro malé podnikatele.

Zatím většina leasingů uzavřených v České republice je finančního typu. Protože smlouvy jsou konstruovány především pro firmy a podnikatele bývá spodní hranice doby splácení tři roky. Přesně tolik totiž musí být podle našich daňových zákonů, splátky tříletého leasingu jsou daňově uznatelným nákladem, naopak předměty splácené kratší dobu budete moci "dostat" do nákladů pouze prostřednictvím odpisů. To však bude trvat nejméně čtyři roky. Některé firmy, které se specializují především na nájem nových a ojetých automobilů nabízejí kratší doby splácení.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services