Průvodce hypotékou pro firmy

Hypoteční úvěr je dlouhodobý, účelový úvěr na nákup, úpravu či opravu nemovitosti na území České republiky, jehož splácení je zajištěno zástavním právem k této nebo i jiné nemovitosti. Nemusí přitom jít pouze o budovy určené k bydlení, může jít i o prostory určené k podnikání nebo nakupované jako investice.

Použití

  • koupě nemovitosti do vlastnictví (provozovny, kanceláří, pozemků, investičních nemovitostí...)
  • financování výstavby nemovitosti, případně i úprav existující nemovitosti
  • financování rekonstrukcí, modernizace a oprav nemovitostí
  • splacení dříve poskytnutých úvěrů a půjček použitých k investicím do nemovitostí

Výše úvěru

Hypotéky poskytované podnikatelům bývají ve většině bank posuzovány individuálně. Požadovaná částka by však měla přesahovat alespoň půl milionu korun. Většina bank menší částky nepůjčuje (některé ale dělají obchody až od deseti milionů korun). Horní hranice půjčky je neomezená, aby však byla šance ji získat vyšší, měli byste něco (alespoň 15 až 30 procent hodnoty nemovitosti) zainvestovat ze svého. Velké úvěry je možno poskytovat nejen v českých korunách, ale například i v eurech. To může být výhoda při výstavbě nájemní budovy, kde bude nájemné stanoveno také v eurech. Nepříznivý vývoj koruny tak neovlivní vaši schopnost splácet hypotéku.

Lhůta splatnosti

Podnikatelské hypotéky mívají většinou kratší dobu splatnosti než občanské. Většina bank povoluje maximální dobu splatnosti okolo patnácti až dvaceti let (u výstavby či koupě) nebo deset až patnáct let (u rekonstrukcí či oprav).

Způsob čerpání

Jednorázově či postupně, a to v závislosti na konkrétním účelu, vždy však až po zápisu zástavního práva k zastavené nemovitosti ve prospěch banky.

Úroková sazba

"Cena" úvěru bývá u menších úvěrů stanovena podobně jako u občanských hypoték s nějakým obdobím, kdy je sazba fixní. U velkých úvěrů je často možné ušít stanovování úrokové sazby na míru klientovi - může být po nějakou dobu fixní, nebo vázaná na nějakou tržní úrokovou sazbu (například Pribor, Euribor podle toho v jaké měně byl úvěr poskytnut).

Poplatky

Prvním vydáním pro vás bude poplatek za zpracování a vyhodnocení žádosti o úvěr. U malých půjček jde většinou o jedno až jeden a půl procenta z požadované částky. U větších úvěrů jde obvykle o méně než procento z požadované výše úvěru. V obou případech jsou vždy stanoveny minimální a maximální poplatky za zpracování úvěru (obecně je možno říci, že se vejdete mezi sedm a sto tisíc korun). Mnohem důležitější položkou však bude měsíční poplatek za vedení úvěru (obvykle třista až několik tisíc korun za měsíc). Kromě poplatků placených samotné bance musíte ještě počítat s platbami pro pojišťovnu (za pojištění nemovitosti).

Způsob splácení

Malé úvěry budete většinou splácet měsíčně nebo čtvrtletně stejnou splátkou (v rámci jednoho období fixace úrokové sazby). Někdy (především u větších úvěrů) je možno sjednat nepravidelné splácení. Platby tak mohou být postupně rostoucí (očekáváte větší příjmy v budoucnu) nebo naopak klesající (chcete co nejrychleji snižovat výši svého zadlužení). Splátka také může být jiná na jaře a jiná na podzim (přizpůsobí se sezóním výkyvům ve vašich příjmech).

Pojištění

Vždy musí být pojištěna zastavená nemovitost. U živnostníků a individuálních podnikatelů může banka vyžadovat životní či jiné pojištění, které bude vinkulováno ve prospěch banky

Doplňkový úvěr

Kromě hypotéky u jejíhož financování bude banka vyžadovat alespoň nějakou spoluúčast z vaší strany můžete ještě získat další úvěr, který sníží potřebu vlastní hotovosti. Za tento úvěr však budete muset ručit jiným majetkem než kupovanou nemovitostí. Navíc budete muset banku přesvědčit o tom, že váš záměr je skutečně dobrý, protože financovat nemovitost k podnikání téměř ze sta procent je pro ni hodně riskantní.

Předhypoteční úvěr

Tento krátkodobý úvěr se používá především při výstavbě nemovitostí, které budou následně dlouhodobě financovány hypotékou. Aby mohla banka poskytnou hypotéku, musí jí být nabídnuto ručení nemovitostí a pokud ji hodláte teprve postavit, tak si na samotnou stavbu můžete vzít tento úvěr.

Dokumenty

Jako podklad pro rozhodnutí o poskytnutí úvěru požaduje banka velké množství dokumentů. Kromě dokumentů týkajících se samotné nemovitosti budete muset ještě bance předložit podnikatelský záměr.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

Partners Financial Services