Stavební spoření téměř dořešené

Stavební spoření téměř dořešené
O základním nastavení systému nového modelu stavebního spoření není podle ministra financí Bohuslava Sobotky pochyb. Jenže jeden míní, druzí mění. Zákon totiž bude muset ještě projít parlamentním očistcem.

Státní podpora klesne ze současných 4500 na 2400 korun ročně, které dostane ten, kdo do stavebního spoření uloží 20 000 korun. Až na třítisícový státní příspěvek by mohli dosáhnout ti, kdo použijí naspořené prostředky na koupi nebo výstavbu bytu. Zda-li tato bonifikace dosáhne skutečně šesti set korun (přičítá se k základu 2400), rozhodne až příslušné vládní nařízení. V návrhu zákona, který začne poslanecká sněmovna projednávat  na mimořádné schůzi 22. července, je zaneseno jen obecné zvýšení příspěvku při uvedeném účelu využití úspor.

Není vám něco jasné okolo stavebního spoření? Odpověď určitě najdete ve speciální sekci.

Podporu nedostane dítě do patnácti let; nebude možno přesouvat část vyššího vkladu do druhého roku; cyklus se prodlouží ze současných pěti na šest let. Zákon nebude retroaktivní, což znamená, že pro již uzavřené smlouvy se nebude nic měnit. Přesto je již vymyšleno několik "fint", které by měly umožnit vlastně zneužívat starý model i v budoucnu, takže zřejmě některá omezení přece jen zákon zavede.  

Výnosnost klesne

Ze současné efektivní výnosnosti 12 až 13 procent klesne v novém systému na úroveň maximálně šesti procent, zvažujeme-li nejlepší možnou variantu, tedy státní příspěvek tři tisíce korun. Za šestiletý cyklus naspoří klient zhruba 150 tisíc korun: ke 120 tisícům vlastních naspořených peněz dostane 18 tisíc korun státních příspěvků a 8 až 12 tisíc korun vynesou úroky z vkladu.

Určité rozdíly mohou vzniknout právě z různé výše úrokové sazby. Při třech procentech úročení vychází vnitřní míra výnosnosti na 6,5 procenta, kdežto při sazbě 2,5 procenta dosahuje vnitřní míra výnosnosti jen 6,1 procenta a při sazbě dvě procenta je vnitřní míra výnosnosti pouhých 5,7 procenta. Rozdíly v úročení vkladů jsou však obvykle částečně kompenzovány jinými výhodami, např. vhodnějšími podmínkami úvěrů.

Rekordní růst

Lidé ale ještě chtějí využít současného nastavení systému a na stavební spoření ukládají stále více peněz. Počet uzavřených smluv tak překonává i loňské rekordy, ještě rychleji však rostou měsíční vklady klientů. Je tedy velmi pravděpodobné, že ještě do konce tohoto roku počet občanů zapojených do stavebního spoření překoná hranici šesti milionů a objem uložených úspor přesáhne 200 miliard korun.

Jen do letošního května uzavřely stavební spořitelny přes 700 tisíc nových smluv, což je proti předchozímu rekordnímu roku o čtvrtinu více. Ovšem téměř polovinu představují navýšení dosavadních smluv. Objem uzavřených cílových částek se přitom ale zvýšil dokonce o víc než polovinu a průměrná cílová částka nových smluv tak do května přesáhla 168 tisíc korun.

Smlouvu o stavebním spoření můžete uzavřít zde.
Akcelerace zájmu o stavební spoření je způsobena samozřejmě tím, že lidé chtějí uzavřít smlouvy ještě za výhodnějších podmínek. Tomu některé spořitelny napomáhají tím, že navíc nabízejí možnost pouze uzavřít smlouvu s tím, že kleint začne spořit až za několik let. To je jeden z těch excesů, které zřejmě připravovaný zákon znemožní.

Kromě nárůstu nových smluv chtějí stavební spořitelny stále více poskytovat úvěry. Vzhledem k dnešní úrovni dluhopisových výnosů je to pro ně nejefektivnější cesta, jak vydělat. Určité zvýhodnění klientů čerpajících úvěr by spořitelnám mělo vyhovovat.

Stavební spoření tedy i při očekávaném nárůstu inflace ke 4 procentům zřejmě zůstane poměrně výhodným (při dané bezpečnosti) produktem i pro samotné spoření. Navíc přechod na nový systém bude postupný a počet tzv. přátelských klientů (těch, kteří nečerpají úvěr) zatím zůstane dostatečný.

Myslíte, že nastavení parametrů nového systému je dostatečné, aby stavební spoření plnilo svou funkci? Podělte se o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 7. 2003 13:24, fmarek

Dost Vás nechápu. Na jedné straně máte strach z komunistů. Nevím sice ze kterých, jestli z těch ve vládě a na ministerstvech a nebo z těch, co jsou jako v opozici. Těch kovaných od s. Grebeníčka. A na druhé straně podporujete centralistickou rozhazovačnou politiku, která je právě těmto politikům vlastní. A státní příspěvek na stavební spoření není nic jiného. Mohu se zeptat, jak jste tento „investiční fenomén doby“ použil pro bytové účely?

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 7. 2003 13:06

Jinými slovy říkáte, že bez berličky státní podpory by stavební spoření nemělo šanci přežít a nebyl by o něj zájem a bylo by zbytečné. Takže nepřímo všechny ty úředníky a dealery stavebních spořitelen vlastně platí stát (z daní), takže vzhůru k nasazení platových tarifů státních úřadů i pro stavební spořitelny!

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na mladé nezapomínají

27. 6. 2003 | Jiří Šedivý

Na mladé nezapomínají

Stavební spořitelny se snaží mladé klienty získat pomocí jistých zvýhodnění. Zjišťovali jsme, jaké "specialitky" jim nabízejí.

Stavební spořitelny si žijí...

25. 4. 2003 | Martin Zika

Stavební spořitelny si žijí...

... skoro jako v ráji. Ukazují to alespoň výsledky za loňský rok, které zveřejnila Asociace stavebních spořitelen. Ta se také poprvé vyjádřila k chystané novele zákona o stavebním spoření.... celý článek

Stavební spoření roste

14. 3. 2003 | Martin Zika

Stavební spoření roste

Největší česká stavební spořitelna se v loňském roce těšila výraznému zájmu klientů o běžné a překlenovací úvěry, velký nárůst zaznamenala i v počtu nově uzavřených smluv. Pohled na... celý článek

Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů

12. 3. 2003 | Martin Zika

Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů

Účastníci stavebního spoření prožívají bouřlivé období. Na konci loňského roku většina spořitelen změnila obchodní podmínky. Doslova po několika dnech pak přišlo zdražení poplatků.... celý článek

Partners Financial Services