Naše reforma lidem nebere, ale dává, říká ministr

Martin Zika | 25. 6. 2003 | 3 komentáře
Naše reforma lidem nebere, ale dává, říká ministr
Slovensko chce v případě protiprávního jednání garantovat 100 % vkladů, které si lidé uloží v rámci nově zavedného povinného kapitalizačního pilíře. Kromě řady dalších zajímavostí o chystané penzijní reformě to v rozhovoru pro Peníze.CZ prozradil ministr práce, sociálních věcí a rodiny SR Ľudovít Kaník.

Prohlásil jste, že nad správcovskými společnostmi, které budou spravovat osobní účty lidí v povinném druhém pilíři penzijního systému, bude zaveden přísný dohled. Co se ale stane v případě krachu správce?
V prvé řadě musí být striktně oddělen majetek fondu od majetku správce, vlastníky fondu budou pouze vkladatelé. Majetek správce bude pocházet jen ze základního jmění a z odměn, které si bude moci účtovat. Což nemá žádný dosah na majetek samotného fondu.
Když se správce z jakýchkoli důvodů dostane do finančních obtíží, které povedou až k vyhlášení konkurzu, zanikne správce, ale ne fond. Majetek fondu je totiž mimo dosah jeho věřitelů. V tom případě prostřednictvím nucené správy uvalené Úřadem pro finanční trh tento fond přijde pod správu jiného správce.
Chceme vybudovat důsledný a přísný několikaúrovňový bezpečnostní systém. To nás přivedlo k zásadnímu rozhodnutí: v případě znehodnocení aktiv fondu na základě protiprávního jednání stát garantuje 100% odškodnění. Samozřejmě po využití rezervního fondu a základního jmění správce. To se ale netýká například poklesu hodnoty vkladů na základě vývoje na kapitálových trzích!
Nicméně předpokládáme, že by tato situace ani neměla nastat, protože pokud bude díky zautomatizovanému systému znemožněno provedení transakce vybočující z rámce pravidel daných regulátorem a zákonem, tato činnost je de facto vyloučena.

Tygr zařval od Tater

Pokud chcete vědět, jak vypadá odborníky vesměs chválený vládní návrh reformy penzijního systému na Slovensku, přečtěte si druhý dnešní článek.

Také jste řekl, že napříč Evropou jsou v zásadě správné různé přístupy k problematice penzijních systémů. Není to ale spíše otázka politického názoru, který je právě v daném státě většinově zastoupen v zákonodárném sboru?
Je přirozené, že levicové vlády preferují spíše federalistický systém a pravicové naopak zdůrazňují národní princip. To souvisí s tím, že v systémech transformujících se ekonomik, kdy potřebujeme především rychlý hospodářský růst, tak, abychom doháněli úroveň Evropské unie, si nemůžeme dovolit žádné brzdící mechanismy. Žádné neefektivní sociální systémy, které jsou příliš drahé, a místo aby ekonomice pomáhaly, spíše ji brzdí. Příslušné důchodové systémy pak navíc produkují deficity. Proto je skutečně lepší, aby si každý stát hledal vlastní cestu. Zkušeností, ze kterých můžeme čerpat, je opravdu hodně.
To, že jsme (či budeme) společně v jedné unii znamená, že budou probíhat vzájemné konzultace a výměny zkušeností. To podle mě nakonec přirozeně způsobí, že se nejúspěšnější systémy začnou samovolně prosazovat a šířit a naopak. Totéž platí pro daňový systém.

Našim hlavním pravicovým stranám se povinný kapitalizační pilíř z programu zřejmě kvůli nepopularitě tohoto kroku jaksi vytratil... Co si o tom jako pravicový politik myslíte?
(Směje se). Skutečně není na mně, abych komentoval rozhodnutí vašich politických stran.


Rozsah ekonomických reforem, které chystá vaše vláda, je na československý region poměrně nezvyklý. Jak obtížné z hlediska politického konsensu bylo se na tomto domluvit?
Tím, že je tato vláda oproti předcházejícím obdobím politicky konzistentnější, základní principy obsahuje už vládní prohlášení. Proto to nebylo nijak problémové, neproběhla žádná bolestná diskuse. Koncepce reformy byla vládou schválená jednohlasně, i když nás samozřejmě ještě čeká parlamentní diskuse o některých prvcích či parametrech systému, ale to je normální.

Důležitá je ovšem i podpora veřejnosti, jak se vám daří přesvědčovat ji?
Poukazujeme na pozitivní prvky, které tato reforma přináší. A já stále opakuji, že tohle je jiná reforma než penzijní reformy ve Francii, v Rakousku či v Německu nebo kdekoli v západní Evropě. My neškrtáme, nesnižujeme penze ani nenavrhujeme zvýšení odvodů. Tato reforma lidem nebere, tato reforma jim dává. Vytváří předpoklady pro růst důchodů, které u nás na vysoké úrovni nejsou. Dále snižuje odvody, čímž vytváří předpoklady pro růst ekonomiky a zaměstnanosti. A když tyto jednotlivé prvky pospojujeme, tak tvrdím, že pokud by se odboráři rozhodli protestovat a stávkovat proti takto koncipované důchodové reformě, stávkují proti zvýšení důchodů.

Na rozhovoru spolupracoval Petr Fejtek.

Co říkáte na chystanou 100% garanci ze strany státu slovenským správcovským společnostem? Proč podle vás naše pravicové strany vypustily ze svých programů požadavek na druhý povinný pilíř penzijního systému? Připojte své postřehy a názory!

Podrobnější informace o chystané slovenské reformě penzijního systému najdete v druhém dnešním článku Tygr zařval od Tater.

Zajímavé články naleznete také na www.duchodovareforma.cz.

Nezapomeňte, že můžete navštívit naší specializovanou sekci Penzijní fondy a že si penzijní připojištění můžete pořídit přímo na našich stránkách!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tygr zařval od Tater

25. 6. 2003 | Simona Ely Plischke

Tygr zařval od Tater

Od rozdělení Československa se Slováky "tak trochu" soupeříme. Ve sportovních utkáních víceméně vyrovnaní, na poli ekonomickém se ale v poslední době zdá, že zůstáváme daleko pozadu.... celý článek

Kolik bude stát důchod?

20. 6. 2003 | Simona Ely Plischke

Kolik bude stát důchod?

Odpověď na tuto otázku hledalo včera v České národní bance několik českých a slovenských nositelů zvučných jmen a titulů. Problematice penzijní reformy byla totiž věnována první letošní... celý článek

Není penze jako penze

18. 6. 2003 | Petr Fejtek

Není penze jako penze

Spoříte si na penzi a po mnoha letech chcete peníze vybrat a užít si své úspory? Jenže jak na to? Správnou volbou vyplácené penze můžete získat i stovky tisíc korun.

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

17. 6. 2003 | Petr Fejtek

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

Mnoho lidí si myslí, že investice do penzijních fondů je nudná a nevýnosná. Jenže stačí pořádně počítat a zjistíme, že výnos penzijního připojištění může být velmi zajímavý i pro mladé.... celý článek

Máme Slovensku závidět chystanou reformu?

4. 6. 2003 | Jiří Majer | 1 komentář

Máme Slovensku závidět chystanou reformu?

Naši východní sousedé si řádně vyhrnuli rukávy a daňová reforma, kterou chystají, zřejmě nebude jen "aby se neřeklo". Jak tedy bude vypadat a jak ovlivní Českou republiku?

Partners Financial Services