Víš, s kým čteš Peníze.CZ?

Víš, s kým čteš Peníze.CZ?
Než si vyberou peníze z bankomatu, nechají jej prověřit u tajné služby. Počítač by vyměnili za fotoaparát a místo práce s daty by fotili nahé dívky. O koho jde? O vás, naše čtenáře. Vyhodnotili jsme odpovědi v anketách a vytvořili postavu Jiřího Anketníka, typického představitele Peněz.CZ. Poznáváte se?

Jiří Anketník je ženatý bezdětný třicátník, který by v čele TV Nova nejraději viděl Hurvínka, syna Spejblova. Žije ve velkém městě, v práci zastává post nižšího manažera a měsíčně si vydělá přes 25 tisíc korun čistého. To však nestačí na pořízení vlastního bydlení, a tak bydlí u tchýně. Asi proto nerozhoduje o finančních tocích domácnosti, i když manželka nevydělává a tchýně je v důchodu. Než ovšem paní Anketníková přestala pracovat, měla obdobný plat jako její manžel.

Lítost patří jiným!

Jestli je vám Jiřího Anketníka líto, tak svůj soucit směřujte jinam. Skoro každý pátý čtenář Peněz.CZ je totiž bezdomovec a vládne svému příbytku pod mostem! Tato situace jej navíc pokouší ke kriminální činnosti. Devět procent čtenářů se totiž chystá kvůli bydlení vykrást banku.

Jejich bydlení je ale velmi atraktivní, proto za nejvýhodnější investici s několikaletým horizontem považuje pan Anketník svoji životní partnerku. Manželku si sice velmi cení, i tak ale pro něj mají větší hodnotu osobní data. Je realista. Jak ve vztahu k Evropské unii tak v životě. Pro případ, že by byl z bytu vyhoštěn, má založené stavební spoření.

Vuřty nejí, zmrzlinu ano

Navíc bydlení s dvěma ženami má i své klady. Na Jiřího doma většinou čeká večeře. "A já jím rád," přiznává. "Láska přece prochází žaludkem. Svoji manželku jsem na první rande také vzal do restaurace," vzpomíná. Trochu provinile se ale v zápětí podívá na svoje povolené břicho a dodává, že se vlastně snaží hubnout. "No jo, když jsem byl na vojně, to jsem měl figuru úplně jinou," vysvětluje. V posledních letech se ale začal stravovat zdravěji: "Opékané vuřty mi přestaly chutnat a týdně sním až šest jogurtů." "Točené zmrzlině ale neodolám," přiznává pan Anketník s úsměvem.

Volného času moc nemá. Vyšetří-li nějakou tu hodinku, snaží se dohnat spánkový deficit, případně vynese odpadky. "Velmi dbám na třídění odpadu a manželka odmítá nosit vše až k určeným barevným popelnicím," vysvětluje.

Pan Anketník je upřímný a důvěřivý. Důkazem toho je, že své sčítací archy při velkém sčítání lidí, domů a bytů vyplnil úplně a pravdivě. Je také čistotný. "Každý druhý den si myji vlasy," předvádí nezavšivenou kštici.

Základní škola a to ostatní

Jiří je vysokoškolák. Velmi hrdý je však na svoje vysvědčení se samými jedničkami na prvním stupni základní školy. "Jeho hodnota nelze vyjádřit penězi," dodává. Zato o státním vysokém školství tvrdí pravý opak. "Bezcenné," prohodí a mávne rukou. Své vzdělání si sice chce rozšířit, ale dalším standardním vysokoškolským programem nikoli. "Asi si podám přihlášku na některý druh manažerského vzdělávání," upřesňuje. Věří, že výrazně změní jeho kariéru. "Rád bych absolvoval i jazykový e-learningový kurz," prohlašuje Pan Anketník. Při otázce na kolik si cení toto vzdělání jej ale jeho lingvistické nadšení opouští: "Náklady by musel uhradit zaměstnavatel."

Místo PC nahou dívku

Pracuje v oblasti informačních technologií. Přehled o hlavních směrech o této oblasti má, ale za odborníka se přitom nepovažuje. Svůj plat pan Anketník za odpovídající ovšem nepokládá. "Mělo by to být lepší," stěžuje si. Do práce jezdí městskou dopravou, protože služební auto nemá. "Již jsem zaměstnavateli jedno vozidlo rozbil. Obávám se, že to je ten důvod," vysvětluje. "Mimo to jsem ztratil i služební mobil, ale to je jiná věc," dodává.

Kvůli služebnímu vozu by Jiří zaměstnání změnil. Samozřejmě za podmínky, že by jej měl i k soukromým účelům. "Jedno ojeté auto sice vlastním, ale nejezdím s ním. "Díky tomu nikdy neplatím pokuty," objasňuje, proč jeho auto jen stojí před domem. "Několikrát ročně jezdím vlakem a zhruba pětkrát v roce létám," popisuje způsob své přepravy.

Pan Anketník by jednou chtěl být bohatý. Za nereálné to nepovažuje, naopak s úsměvem prohlašuje, že už na tom pracuje. Změny v chování s růstem platu na sobě nepozoruje, jen poslední dobou začíná tvrdit: "Moje zuby jsou nejbělejší na světě." Velmi by se mu líbila práce fotografa erotických obrázků. Z hlediska daňového má ale jasno: "Nejvíce se vyplatí být nezaměstnaným melouchářem."

Dovolenou Jiří plánuje nejdříve měsíc před odjezdem. Delší plány nejsou nutné, protože volno tráví putováním po krásách své domoviny. Každopádně ale hodně odpočívá. Jeho snem je ovšem vlastnit ostrov.

Rozhodných sedm ráno

Pan Anketník má sjednané stavební spoření, penzijní připojištění a životní pojistku. Ze mzdy neuspoří víc jak deset procent. I tak je ale aktivní na finančních trzích. Analytici hospodářského vývoje jsou podle Jiřího šarlatáni, jejichž jediným motivem je stát se televizní hvězdou. On se podle nich proto nikdy neřídí a budoucí vývoj akciových trhů zásadně odhaduje podle počasí v sedm hodin ráno. Na základě příšerných zkušeností s finančními poradci  nedá ani na jejich rady.

"Pokouším se i o spekulační nákupy a prodeje cenných papírů, dál než na český trh se ale zatím neodvažuji," upřesňuje. Úspěšný byl při kupónové privatizaci. Slušně jsem na ní vydělal," spokojeně dodává Jiří. I když je voličem jedné ze stran rozpadlé Čtyřkoalice, kdyby KSČM emitovala akcie, rozhodně by si je koupil. Vlastní výtvarný originál.

Další překvapivá čísla

Jedenáct procent čtenářů serveru Peníze.CZ je matematiků a dalších osm procent umí nazpaměť Ludolfovo číslo na padesát platných číslic.

Za nejlepší banku považuje pan Anketník Českou spořitelnu (profil, názory). Ačkoli má důvodné podezření, že jeho banka zkrachuje, ponechává na běžném účtu přes 200 tisíc. Na rozdíl od našich jiných čtenářů sice číslo svého bankovního účtu nazpaměť neumí, ale z diáře jej opsat zvládne. Většinou jej ale nepotřebuje, protože aktivně využívá internetové bankovnictví a dvě platební karty. Než si však vybere peníze z bankomatu, prověří peněžní automat příručním rentgenem.

Pan Anketník je obyčejný zástupce našich neobyčejných čtenářů. Zrodil se díky vašemu hlasování ve všech možných anketách na serveru Peníze.CZ. On i celá redakce vám nejen proto za každý klik děkuje.

Poznáváte se, nebo je pan Anketník někdo zcela jiný než vy? Hlasujete v anketách? Máte radši ankety spíše recesistické nebo s určitou vypovídají hodnotou? Využíváte prostor pro názory? Pokud ne, tak to zkuste alespoň dnes! Tento prostor je váš!

Chcete-li se o tom, co se za prvních 1 000 dní událo na Peníze.CZ, dozvědět více, přečtěte si článek Milénium je tady!

Pozn.: Nejedná se o relevantní sociologický průzkum!


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2003 9:29, TGP

Chudáčku... To bude asi tím teplem?

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 5. 2003 13:27, Fredy

No, nevím. Říká se, že co můžeš udělat dnes, tak neodkládej na zítra (nebo pondělí).

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pražskou burzu čeká revoluce

1. 4. 2003 | redakce Peníze.CZ

Pražskou burzu čeká revoluce

Tradice KSČM sahá až k počátkům minulého století. Díky dobrým hospodářským výsledkům její význam v průběhu let rostl, až se z ní v roce 1948 stal monopol, který zastřešoval veškerá... celý článek

Druhá svíčka na dortu

4. 9. 2002 | Tomáš Prouza

Druhá svíčka na dortu

Máte rádi oslavy? Ostatně kdo by neměl? Pokud nemáte právě dnes pro oslavu zvláštní důvod, můžete se přidat k nám. Peníze právě dnes v sedm hodin ráno vstoupily do třetího roku své... celý článek

Partners Financial Services