Daňové aspekty zaměstnaneckých benefitů

Daňové aspekty zaměstnaneckých benefitů
Víte, zda a jak zdanit služební vůz používaný k soukromým účelům, penzijní připojištění či nepeněžní příspěvky zaměstnavatele?

Služební automobil je nejviditelnější přilepšení k platu a používá se mnohem častěji než je zvykem v zahraničí. Platit leasing nebo vůz koupit totiž firmu vyjde levněji než kdyby vám měla přidat tolik, abyste si auto mohli pořídit sami. Jenže firmy vzhledem k napjatější ekonomické situaci firmy začínají brát ohled na poměr ceny a hodnoty a místo zahraničních značek stále častěji volí škodovky. Služební mobil se již většinou nepovažuje za nadstandardní benefit, ale za pracovní nástroj (podobně jako třeba pro některé pozice notebook), takže o něj není třeba žádat.

Daně: zaměstnanci, který má auto k dispozici také k soukromému použití, se k měsíčnímu základu daně připočte jedno procento z kupní ceny vozu včetně DPH. Pracovní nástroje jako mobilní telefon či notebook daňový základ neovlivňují, pokud vám firma nehradí také soukromé hovory.

Finanční benefity

Více peněz můžete získat, přispívá-li vám zaměstnavatel na penzijní připojištění nebo na životní pojistku. Na peníze si sice nesáhnete okamžitě, ale to je jen dobře - jak jinak se totiž donutit spořit na tu strašně vzdálenou dobu důchodu? Požádat můžete také o bezúročnou půjčku nebo o půjčku s nižším úrokem, než jaký by po vás chtěla banka.

Daně: danit nemusíte příspěvky zaměstnavatele na penzijní připojištění se státním příspěvkem do pěti procent základu pro odvod pojistného na sociální zabezpečení měsíčně a na životní pojištění do 12 000 Kč ročně. Dani nepodléhají ani bezúročné půjčky (respektive peníze ušetřené tím, že neplatíte úroky) od zaměstnavatele, nepřesahují-li 20 000 Kč u půjčky určené slovy zákona k "překlenutí tíživé finanční situace" nebo 100 000 Kč pro řešení bytových potřeb. Až půl milionu si mohou bez daňové zátěže půjčit oběti živelných pohrom.

Další benefity

Řada zaměstnavatelů nabízí také mnoho dalších benefitů od vzdělávacích kursů přes příspěvek na dovolenou, permanentku do fitness centra nebo na squash, členství v golfovém klubu, příspěvek na kulturní akce či závodní stravování. Někteří zaměstnavatelé dokonce zaměstnancům zdarma nabízí bydlení v podnikových bytech či možnost nakupovat zboží vyráběné firmou za nižší ceny nebo využívat její služby zdarma.

Daně: Nepeněžní příspěvky od zaměstnavatele, pokud jsou hrazeny z FKSP (Fond kulturních a sociálních potřeb) či ze zisku po zdanění, jsou pro zaměstnance osvobozeny od daně bez jakéhokoliv limitu. Jediné omezení je u zahraničních rekreací, kdy je zákonem stanovený limit osvobození daně do maximální výše 10 000 Kč, a to včetně příspěvků pro rodinné příslušníky. Daním neuniknete v případě, že vám zaměstnavatel poskytuje věci či služby zdarma či za nižší ceny (od nákupu vlastních výrobků za nižší ceny až po dotovaný nájem bytu). Rozdíl mezi cenou, kterou zaplatíte vy, a cenou obvyklou totiž musíte zdanit.

Znáte daňovou problematiku, která se týká zaměstnaneckých benefitů? Využíváte těchto možností, abyste si mohli přilepšit? Napište nám své názory a zkušenosti! 

Psáno pro The Prague Tribune.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

České firmy: zbytečně přeautováno

20. 5. 2003 | Petr Vykoukal | 1 komentář

České firmy: zbytečně přeautováno

Představa, že by nadnárodní firma poskytla ve vyspělé zemi svému zaměstnanci služební vůz, kterým by se každý den ráno dovezl na pracoviště a večer zase domů, je z říše sci-fi. Úplně... celý článek

Konec zlatých časů

5. 5. 2003 | Petr Vykoukal

Konec zlatých časů

Najít si nové zaměstnání ve středním managementu už není tak snadné jako dříve. Volných míst totiž moc nepřibývá, zato vhodných a kvalitních kandidátů je stále více. Co vás tedy čeká,... celý článek

Jak se daří českému střednímu managementu

28. 4. 2003 | Petr Vykoukal

Chcete vědět, jak jsou u nás odměňovány různé manažerské pozice? Začtěte se do našeho průzkumu.

Partners Financial Services