Nejistá sezóna úroků

Petr Fejtek | 29. 4. 2003 | 1 komentář
Nejistá sezóna úroků
Jak se zdá, měli bychom se pomalu ale jistě začít loučit s nízkými úrokovými sazbami. Vypovídá o tom i změna inflační prognózy České národní banky. Jak ale na vzniklou situaci zareagují dluhopisové fondy?

Období nízké inflace (dokonce krátkodobé deflace) se chýlí ke konci. Zdržení daňové reformy sice růst cen odsunulo, benzin zlevňuje a ani bramborový efekt zatím nezabodoval (údaje za duben se dovíme až 12. května). Začínáme ale meziroční index spotřebitelských cen porovnávat s loňskými měsíci dramatického pádu, a to samo nějakou tu desetinku jistě přinese. Minulý čtvrtek ani ČNB své sazby nesnížila, byť se s tím částečně kalkulovalo, ale nejzajímavější pro naše úvahy bude změna její inflační prognózy. Cílem je totiž vyhodnotit situaci z hlediska investic do dluhopisových fondů (k tomu dojde v pokračování příští týden).

Křišťálovou kouli, která by ukázala vývoj budoucí inflace, nemá nikdo, a tak můžeme jen více či méně souhlasit. Velkou neznámou je vývoj spotřeby domácností, která zatím "táhne" ekonomický růst, ale očekává se její určité ochlazení, ne-li pokles. Možná bude blíže realitě ministerstvo financí, které pro konec letošního roku ještě nedávno odhadlo jen 1,6 procenta (Patria očekává 2,4 procenta), ale vezměme za bernou minci ČNB, jejíž nová prognóza hledí na delší horizonty:
duben 2004: 2,9 – 4,3 % (střed intervalu 3,6 %)
říjen 2004: 3,9 – 5,3 % (střed intervalu 4,6 %)
Pro zjednodušení pracujme se středem intervalu, i když to není zcela korektní. Později však můžeme modelovat jednotlivé varianty scénáře.

Pojďme si hrát… na prognostiky

Jestliže použijeme střední hodnoty intervalů inflačního očekávání ČNB a proložíme jimi nějakou extrapolační křivku, vidíme citelný obrat dosavadního trendu. Předpokládejme dále, že ČNB bude svou základní sazbu jen postupně přizpůsobovat inflačnímu vývoji, což je již značně zjednodušující spekulace, ale stále představitelná. Zcela také zanedbáváme vývoj v eurozóně, který náš trh ovlivňuje stále citelněji. Klesne-li totiž tempo jejího hospodářského růstu těsně nad 1 procento (jak předpokládá Mezinárodní měnový fond), mohou se nakonec jak tamní inflace, tak i sazby odvíjet dost odlišně. To však analytici v ČNB do své prognózy jistě zahrnuli také.



ČNB a úrokové sazby

Náš finanční trh je velmi disciplinovaný. Jak je na grafu šestiměsíční sazby PRIBOR vidět, prakticky "poslouchal" a kopíroval vývoj dvoutýdenní reposazby ČNB. Proto je i v části modelu vlastně jednoduše PRIBOR "navázán" na předpokládaný vývoj této základní sazby ČNB. Úrokové sazby delších termínů se pochopitelně poněkud odchylují směrem nahoru, ale naše výnosová křivka je již standardně celkem plochá a poslední aukce dluhopisů (z 14. dubna) se splatností v roce 2013 ukázala výnos pouhých 4,26 procenta.

Co nás tedy čeká?

Jestliže se bude inflace skutečně vyvíjet tak, jak naznačuje očekávání naší centrální banky, pak se již musíme pomalu loučit se sezónou nízkých úroků. Do roka a do dne by měly vzrůst o 1,4 procenta a mezi letošním říjnem a říjnem 2004 o plná 2 procenta. Je to možná strašidelný scénář, ale v podstatě se pouze "vrátíme" do situace let 2000 a 2001. Jen výkonnost dluhopisových fondů se radikálně změní, jak si ukážeme příští týden v pokračování.

Myslíte si, že úrokové sazby skutečně čeká takový nárůst? Je tedy současný boom hypoték a nákupů na úvěr opravdu tak výhodný a rozumný? Zapojte se do debaty!

Více o tématu se dozvíte v naší Univerzitě.


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peněžní trh na rozcestí?

2. 4. 2003 | Petr Fejtek

Peněžní trh na rozcestí?

V pololetí loňského roku byly fondy peněžního trhu vlastně jedinou vyšlapanou cestou peněz do kolektivního investování. Popularita dluhopisových fondů byla oproti nim asi pětinová.... celý článek

Úspěch středoevropských dluhopisů

25. 2. 2003 | Tomáš Mergl

Úspěch středoevropských dluhopisů

Tak jako přál uplynulý rok akciovým trhům ve střední a východní Evropě, těšily se i zdejší dluhopisové trhy rostoucí přízni investorů. To ovlivnilo výnosy dluhopisových podílových fondů. celý článek

Partners Financial Services