Stavební spořitelny si žijí...

Martin Zika | 25. 4. 2003 | 3 komentáře
Stavební spořitelny si žijí...
... skoro jako v ráji. Ukazují to alespoň výsledky za loňský rok, které zveřejnila Asociace stavebních spořitelen. Ta se také poprvé vyjádřila k chystané novele zákona o stavebním spoření.

Téměř všechny sledované faktory tuzemského stavebního spoření vykázaly v loňském roce nezanedbatelný nárůst, celkově si tedy tento sektor rozhodně nemůže stěžovat . Koneckonců to dokazují i ještě "teplá" čísla; během prvního kvartálu 2003 stavební spořitelny uzavřely 433 tisíc nových smluv, což je oproti loňskému rekordnímu roku nárůst o více než 25 procent a objem uzavřených cílových částek se zvýšil dokonce o polovinu. Jistě to velmi úzce souvisí se snahou lidí uzavřít smlouvu ještě před chystanou změnou zákona, která by měla výhody stavebního spoření omezit. K této změně se vůbec poprvé veřejně vyjádřili i zástupci stavebních spořitelen, podle nichž jsou některé části zákonné normy příliš radikální. Asociace proto pošle na ministerstvo financí dopis, který bude obsahovat její připomínky a vlastní návrhy.

Klientů i peněz přibývá

V loňském roce spořitelny uzavřely téměř 1,63 milionu nových smluv (včetně navýšení cílových částek), což oproti předchozímu roku znamená nárůst zhruba o 100 tisíc. Na konci roku 2002 byl celkový počet platných smluv 4,8 milionu, v současné době je to již více než 5,2 milionu. Podle slov místopředsedy představenstva Stavební spořitelny České spořitelny Vojtěcha Lukáše je potenciál trhu na úrovni přesahující 7 milionů klientů. Lukáš letos odhaduje přibližně stejný nárůst jako v loňském roce, protože se lidé budou snažit využít stávajících podmínek. Pak by se měl trh stabilizovat a dlouhodobě se očekává roční přírůstek 400 až 700 tisíc klientů.
Pokud jde o objem vkladů, ten k 31.12. 2002 celkem dosáhl 180,2 miliardy korun, přičemž během loňského roku do systému přiteklo úctyhodných 46,8 miliard korun.


graf


Mimořádný růst zaznamenaly spořitelny i v úvěrové oblasti. Během loňského roku poskytly téměř 131 tisíc půjček, z toho bylo 16 procent použito na koupi nebo výstavbu nových bytů či rodinných domů. Znamená to, že se spořitelny podílely na financování výstavby 21 tisíc bytů, což je asi 60 procent nové bytové výstavby v roce 2002.

graf


Asociace nesouhlasí

Připomeňme si hlavní změny, které se snaží do novely zákona o stavebním spoření prosadit ministerstvo financí. Horní hranice státního příspěvku by ze současných 4 500 korun měla klesnout na 3 000 korun. Klient by také musel naspořit více peněz než doposud, protože stát by mu vyplácel pouze 15 procent z ročně naspořené částky, maximálně však z 20 tisíc korun. Současný stav je přitom 25 procent z maximálně 18 tisíc korun. Také by se prodloužil cyklus spoření ze současných pěti na šest let a děti do patnácti let by neměly na státní podporu nárok. Suma sumárum, dnešní výnosnost 12 až 13 procent ročně by klesla na přibližně 5 až 6 procent, čímž by ovšem stavební spoření určitě nepřestalo být atraktivním nástrojem na zhodnocení finančních prostředků.

Některé z navrhovaných změn jsou stavebním spořitelnám proti srsti. Například snížení státní podpory na 15 procent (3 000 korun) považuje asociace za příliš radikální a navrhuje pokles jen na 18 procent. Také připomíná, že maximální částka platí v nezměněné podobě již od roku 1993 a vlivem inflace je dnes její reálná hodnota poloviční. Maximální částku 4 500 korun tedy asociace navrhuje zachovat, ovšem státní podpora by podle ní mohla být přiznána z vkladů až do 25 tisíc korun ročně. To by umožnilo i naspoření vyšších cílových částek. Průměrná cílová částka dnes totiž činí přibližně 300 tisíc korun, což vzhledem k současným cenám bydlení není příliš.
Vzhledem k tomu, že většina klientů maximální státní podporu nevyužije (průměrná výše vyplacené podpory se pohybuje kolem 2600 korun), tento návrh by podle stavebních spořitelen znamenal velice podobnou, ne-li shodnou úsporu s představou ministerstva financí.
Asociace také nesouhlasí s věkovým omezením vstupu do systému stavebního spoření. Podle ní toto opatření nemůže motivovat mladé lidi k tomu, aby se od raného věku starali o vlastní bydlení. Dalším návrhem stavebních spořitelen je požadavek zjednodušení systému v tom smyslu, aby financování nebylo vázáno na bytovou potřebu konkrétního klienta, ale mělo by být možné například sloučení několika smluv v rodině při čerpání úvěru.

graf


Impulsem pro změnu zákona o stavebním spoření nebyla pouze snaha vlády ušetřit (za loňský rok dosáhla výše státní podpory 11 miliard korun). Určité zásahy byly nutné i z hlediska směrnic Evropské unie, šlo především o úpravu podmínek pro vstup subjektů na trh stavebního spoření či pro účast občanů EU v systému.
Novela je momentálně ve vnějším připomínkovém řízení, které by mělo skončit do konce dubna. Během května by měly být připomínky zapracovány, v červnu bude zákon na programu jednání vlády a přibližně v září by se měl objevit v parlamentu. Pokud vše půjde podle plánovaného harmonogramu, norma začne platit 1. ledna 2004.

Co říkáte na výsledky stavebního spoření za rok 2002? Co si myslíte o návrhu novely zákona o stavebním spoření a o připomínkách asociace? Neměl by stát svou podporu zaměřit na výstavbu dostupných nájemních bytů? Zapojte se do diskuse!

Použité grafy i statistické údaje byly čerpány z výroční zprávy Asociace stavebních spořitelen za rok 2002.

Více se o problematice stavebního spoření dočtete v naší stejnojmenné sekci.

Stavební spoření si u nás můžete objednat on-line.

 

 

 

 

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Bez přátelských klientů to nejde

31. 3. 2003 | Martin Zika

Bez přátelských klientů to nejde

Přestože stavební spoření na Slovensku funguje jen zhruba stejně krátkou dobu jako v České republice, může pro nás být jeho vývoj zajímavý. Zejména změnou zákona z roku 1997, kdy tzv.... celý článek

Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů

12. 3. 2003 | Martin Zika

Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů

Účastníci stavebního spoření prožívají bouřlivé období. Na konci loňského roku většina spořitelen změnila obchodní podmínky. Doslova po několika dnech pak přišlo zdražení poplatků.... celý článek

Inspirace na rakouský způsob

6. 3. 2003 | Martin Zika

Inspirace na rakouský způsob

Stavební spoření existuje u našich rakouských sousedů již více než 70 let. Je velmi pravděpodobné, že takto dlouho fungující systém bude obsahovat prvky, kterými by se před provedením... celý článek

Zájem o úvěry poroste, tvrdí šéfové stavebních spořitelen

15. 1. 2003 | Martin Zika

Zájem o úvěry poroste, tvrdí šéfové stavebních spořitelen

Stavební spoření bude v roce 2003 poznamenáno zejména debatou o změně zákona o stavebním spoření. Také výrazně poroste počet poskytnutých úvěrů, shodují se lídři tuzemských stavebních... celý článek

Sedm státních podpor za pět let (a kousek)

12. 12. 2002 | Martin Zika

Sedm státních podpor za pět let (a kousek)

Znáte všechny důvody, proč byste měli stavební spoření uzavřít na konci roku? Pro lepší názornost jsme pro vás připravili modelové příklady.

Partners Financial Services