Co s milionem korun

Co s milionem korun
Každý měsíc vám na našich stránkách některý z finančních odborníků navrhne, jak a kam právě teď investovat jeden milion korun. Za několik měsíců se k navrženému portfoliu vrátíme, zhodnotíme jeho vývoj a doporučíme případnou změnu jeho struktury.

A. Cíl portfolia a cílový investor

Cíl portfolia: dosáhnout střednědobého reálného zhodnocení min. 2% (tj. dosáhnout výnosu převyšujícího očekávanou míru inflace alespoň o 2%)
Cílový investor: investor se střední mírou averze k riziku (tj. akceptující cenové fluktuace v průběhu investice) mající investiční horizont min. 3-5 let

Za současné úrovně úrokových výnosů (jak domácích, tak i zahraničních) je nezbytné, aby byl investor schopen podstoupit minimálně střední míru rizika. Jen tak je možné dosáhnout výnosů převyšujících alespoň 5% hranici (nutnou k dosažení dlouhodobého reálného výnosu). Ačkoliv by takto nízkou míru výnosu ještě před dvěma lety investor očekával maximálně od dluhopisových investic, je výše uvedený stav odrazem klesajících úrokových sazeb. Vyšší míru rizika navrhované investice (ve srovnání s nízcerizikovými instrumenty peněžního trhu) však na druhou stranu vyvažuje více než dvojnásobný očekávaný výnos (6-7% vs. 2-3%).

B. Navržená struktura portfolia

K dosažení výše uvedených výnosů je však zapotřebí mít na paměti fakt, že se jedná o investice střednědobé, tj. s investičním horizontem 3-5 let. Při takto pojatém investičním horizontu lze do investiční strategie zapracovat kromě konzervativnějších dluhopisových investic rovněž investice akciové, které by měly přispět ke zvýšení celkového výnosu portfolia.

Navrhovaná struktura portfolia je následující: 40 % akcie, 30 % dluhopisy kandidátských zemí a 30% domácí dluhopisy. Výše uvedená strategie v sobě rovněž zahrnuje měnovou diverzifikaci  - korunu (profil, názory), euro (profil, názory), forint (profil, názory) a zlotý (profil, názory) s důrazem na investice denominované v Kč a EUR (30% resp. 70%).

1. Akciové investice: 40% - Fond: MFS Funds-European Equity Fund (profil, názory)

Ačkoliv se, s ohledem na propad akciových trhů v posledních třech letech, jeví investice do akcií jako extrémně riziková, je na místě připomenout, že pokud vezmeme vybrané akciové trhy jako celek, je jejich současné ocenění již hluboko pod jejich fundamentální úrovní. Nastává tak abnormální situace, kdy již dokonce i pouhý dividendový výnos téměř dosahuje úrovně výnosů střednědobých statních dluhopisů. Jinými slovy: středně- až dlouhodobý akciový investor může po zainvestování počítat s výnosem odpovídajícím státním dluhopisům, přičemž po obratu na akciových trzích získá navíc i jejich růstový potenciál. Předpokládané oživení akciových trhů je současné době podvázáno především negativním sentimentem (nejistota ohledně války v Iráku, z toho vyplývající vysoké ceny ropy apod.). V případě pominutí, resp. zmírnění těchto negativ však bude představovat právě akciový trh nejvýhodnější investiční příležitost, a to především kvůli výše zmíněnnému podhodnocení, ve kterém je již "zapracován" i risk vyplývající ze zahájení válečného konfliktu.

2. Zahraniční dluhopisové investice 30% - Fond ESPA Bond Danubia-T (profil, názory)

O potenciálu kandidátských zemí se v poslední době objevuje celá řada odborných článků, které upozorňují na velmi zajímavý růstový potenciál těchto trhů (především v případě polských a maďarských státních dluhopisů). Bez nadsázky lze říci, že trhy těchto zemí v sobě skýtají růstový potenciál, jehož sílu si mohl v posledních dvou letech ověřit každý investor investující do českých dluhopisů. Paralelou je především vyšší úroveň nominálních výnosů (5-6%) v těchto zemích ve srovnání s lokální inflací. Z tohoto důvodu zde zejména ve střednědobém horizontu existuje potenciál k poklesu úrokových sazeb na hodnoty blízké inflaci Eurozóny. Navíc je třeba mít na paměti, že při očekávaném snižování sazeb v Eurozóně se bude výše uvedený výnosový potenciál kandidátských zemí nadále zatraktivňovat, neboť bude skýtat dvojnásobný výnos ve srovnání s obdobně dlouhými výnosy Eurozóny. To bude s přibližujícím se horizontem vstupu lákat čím dál více investic z Eurozóny, což může mít dodatečný pozitivní měnový vliv (=dodatečný výnos) v podobě postupného posilování měn kandidátských zemí. 3

Domácí dluhopisové investice 30% - Výběr z fondů: 1) KBC Renta Czechrenta (ZFKBCCRCZ), 2) ING Internacional-Czech Bond Fund (profil, , koupit), 3) ABN AMRO Czech Crown Bond Fund (profil, )

Ačkoliv u domácích dluhopisů se po jejich silném růstu v posledních dvou letech výnosový potenciál vyčerpává, nepředstavuje současný inflační výhled fundamentální rizika vyplývající z rychlého zvyšování úrokových sazeb. Za tohoto předpokladu představují domácí dluhopisy pro první pololetí letošního roku nepříliš rizikovou třídu aktiv.

C. Aktuální rozložení investic a měnová alokace:

Za současného napětí spojeného s válkou v Iráku není třeba s realizací zejména akciových pozic příliš pospíchat. Na druhou stranu rychlé a zdárné vyřešení konfliktu může výrazně zlepšit "akciový sentiment". V takovém případě by bylo vhodné co nejrychleji celou investici provést. U dluhopisových investic je obecně tzv. načasování investice méně důležité, a proto je možné investici provést ihned (ovšem za předpokladu, že nedojde ke zpochybňování referenda o přistoupení k EU v jednotlivých kandidátských zemích).

Co se týče měnového rozložení, navrhujeme, s ohledem na očekávaný pokles amerického dolaru vůči euru, v případě akciových investic preferovat fondy zaměřené na investice v eurech. Ačkoliv je navrhované portfolio zajímavou investiční příležitostí pro investory uvažující o české koruně jako o své základní měně, lze navrhovanou alokaci aplikovat i pro investory uvažující o euru jako o své základní měně (tento přístup preferujeme, neboť v horizontu 5 let už budou domácí investoři s velkou pravděpodobností používat jako svou "domácí" měnu právě euro. Navíc se při tomto přístupu výrazně snižuje měnové riziko celé investice z pohledu "eurového" investora).

D. Výhled pro rok 2003:

Jak již bylo zmíněno výše, po třech letech poklesů akciových trhů se jejich fundamentální ocenění jeví jako jedno z nejvhodnějších pro nákup. Ačkoliv i v případě zdárného vyřešení konfliktu neočekáváme raketový růst cen akcií, je namístě realistický optimismus projevující se očekávaným výnosem v rozmezí 6-10 % p.a. Co se týče makroekonomického oživení, může rok 2003 znamenat bot obratu, který by měl být podpořen i klesajícími cenami ropy (v případě zdárného vyřešení válečného konfliktu) a dále očekávaným poklesem kurzu amerického dolaru. Kombinace těchto faktorů by pomohla jak USA (lepší podmínky pro exportéry vlivem slabšího dolaru), tak i Evropě (nižší ceny surovinových vstupů-např. levnější ropa nakupovaná za silnější euro apod.). Po půlročním horizontu navrhujeme zhodnotit aktuální situaci a v případě potřeby portfolio částečně realokovat (to se týká zejména českých dluhopisů a jejich dalšího potenciálu). Relativní srovnání historického výnosu portfolia* a) Výnos z pohledu korunového investora (tj. výnos přepočítaný do CZK) tříletý výnos portfolia: -0,7% p.a. tříletý výnos benchmarku: -4,2% p.a.

 b) Výnos z pohledu eurového investora (tj. výnos přepočítaný do EUR) tříletý výnos portfolia: 3,9% p.a. tříletý výnos benchmarku: -0,1% p.a.



* relativní srovnání s příslušnými "benchmarky" vybraných fondů za poslední 3 roky, a to a) v CZK jako základní měně, b) v EUR jako základní měně Poznámka ke grafům: Výše uvedené grafy demonstrují, jak důležité je zvolení správné měny: zatímco korunový investor dosáhl na portfoliu v uplynulých třech letech ztrátu –2,1% (=-0,7% p.a.), na tomtéž portfoliu zrealizoval eurový investor výnos 11,6% (=3,9% p.a.)!

Co si myslíte o navrženém portfoliu? Považujete investici do fondů za dobrý tip? Není lepší nahradit v portfoliu fond ESPA Bond Danubia Trendbondem? Jak byste milion korun zhodnotili vy? Připojte svůj názor!

Psáno pro časopis E8, společenskou přílohu týdeníku Euro.

Dalibor Mátl
Autor pracuje jako senior portfoliomanažer ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2003 17:12, TGP

Možná ano, ale nezapomeňte, že přijetí eura je mnohem spíše politická záležitost a že pro nové země mohou být nastaveny jiné podmínky...

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 4. 2003 11:45, TGP

Docela by mě zajímalo, jestli je lepší investovat v euru nebo eura vyměnit na koruny. Přemýšlím v horizontu dvou až tří let.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co s milionem korun

21. 3. 2003 | Radek Létal

Co s milionem korun

Každý měsíc vám na našich stránkách některý z finančních odborníků navrhne, jak a kam právě teď investovat jeden milion korun. Za několik měsíců se k navrženému portfoliu vrátíme,... celý článek

Partners Financial Services