Novodobí lichváři, nebo dobrodinci?

Novodobí lichváři, nebo dobrodinci?
Jako náš zákazník nemusíte mít bankovní účet ani nemusíte ztrácet čas návštěvami v bance nebo na poště a platit za poštovní poukázky či bankovní převody, uvádí Provident Financial na svých web stránkách. Uvědomí-li si ale klient, že jeho komfort je vykoupen ročními úroky až do výše 481 (!) procent, idylka se rozplyne.

Získat několik tisíc do druhého dne je velmi jednoduché. Společnosti jako Provident Financial, Fast Finance nebo Profireal nabízejí podle svých slov "řešení tíživé životní situace" nejpozději do dvou dnů. Bez ručitele a bez zdlouhavé administrativy doručí hotovost až do bytu zájemce. Stačí jen poskytnout kopii dokladu o příjmech za poslední tři měsíce (může jím být i výměr podpory v nezaměstnanosti či starobní důchod), občanským průkazem prokázat sebe a svůj věk (23 – 68 let) a vyplnit žádost. Půjčky jsou krátkodobé a splácí se v pevných týdenních splátkách v průběhu 20, 31 nebo 52 týdnů. Splácet klient začíná již první týden po poskytnutí půjčky. Pro splátky si zástupce společnosti chodí až do bytu.

Produkt, "diskriminuje" podnikatele. Pro ty, kdo nemají doložitelné pravidelné příjmy je téměř nedostupný. "Podnikáte? V květinářství… Zkuste to spíš v bance," poradil mi dealer, kterého jsem kontaktovala. "Vaše žádost o úvěr by byla nejspíš zamítnuta," dodal. Otázkou zůstává, zda-li to pro podnikatele není spíš štěstí než smůla...

Marketingový trik nebo začarovaný kruh?

Půjčuje-li si klient poprvé může u Provident Financial zpravidla získat sumu pouze do osmi tisíc korun. U Fast Finance až 25 tisíc korun. Drtivá většina klientů se ale stane na půjčování peněz závislá. "Devadesát procent mých klientů má opakovanou půjčku," sdělila mi zástupkyně Fast Finance. Firmy tento postup podporují. Úspěšným lákadlem je možnost získat po splacení první půjčky podruhé půjčku vyšší. U firmy Fast Finance si tak klient podruhé může požádat již o 40 tisíc korun. Jak se firmy zachovají v případě, kdy klient nemůže nebo nechce pravidelnou týdenní splátku odevzdat, není standardní cestou možné zjistit. Z neoficiálních zdrojů však vyplývá, že je dlužníkovi stanovena konkrétní pevná částka (např. 180 korun), o kterou se mu, dokud nezaplatí, každý den splátka zvyšuje. Nezaplatí-li, nastoupí exekutoři.

Ještě chytlavější je souběžná půjčka. Poté, co klient uhradí polovinu půjčky, může zažádat o půjčku další. Splácí tak obě půjčky současně. Důvodem pro žádost druhé půjčky ale často bývá právě potřeba peněz na splátky půjčky prvotní. Když doplatí první půjčku, zažádá si o další souběžnou, tentokrát již třetí půjčku v pořadí. Někteří klienti se tak dostávají do spirály, která nemá nikde konce. Jednou půjčkou vytloukají druhou.

O klienty není nouze

I přes obrovské úroky jsou ale peníze do domu stále častěji využívaným produktem. Od roku 1997, kdy byla založena první česká pobočka společnosti Provident Financial, počet zákazníků neustále roste. 1. ledna 2002 nabyl platnost zákon č. 321/2001 Sb. o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru, který předepsal povinnost zveřejňovat roční úrokové sazby. Ani ten nezpůsobil firmám odliv klientů. Naopak. Za první pololetí minulého roku, tedy půl roku po začátku platnosti nové právní úpravy, vzrostl počet zákazníků největší z těchto firem (Provident Financial) o 12 % na 206 000. Její obrat vzrostl proti stejnému období roku 2001 o 31 % na 733,4 mil. korun. Jak zároveň rostl její zisk, ukazuje následující graf. (Tato společnost je jediná, která poskytla data.)

Lichva

Částky vybírané firmami jsou velmi vysoké. Lichvou, která je trestným činem, se ale ještě nazvat nedají. Skutkové podstaty lichvy se dopustí ten: "kdo zneužívaje něčí tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní, nebo v úmyslu ji uplatnit ji na sebe převede." Zda byly naplněny všechny znaky skutkové podstaty trestného činu, mohou posoudit pouze orgány činné v trestním řízení. Vždy však záleží na obsahu smlouvy a na okolnostech, za nichž byla uzavřena.

Jsou známy případy, kdy se lidé obracejí na právníky právě kvůli smlouvám, které uzavřeli s popisovanými společnostmi. Na druhou stranu je ale mnoho klientů, kteří si produkt tak, jak je nastaven, nemohou vynachválit a své "výběrčí" doslova zbožňují. Firma jim půjčila peníze, když byli ve finanční nouzi a banka jim nechtěla půjčit (více ve stanovisku Provident Financial publikovaném před rokem a půl: Jsme alternativou bankovních úvěrů). Který z těchto táborů je širší, nelze jednoznačně určit. Jedno je však jisté, tempo růstu dluhů českých domácností rychle narůstá.

Máte i vy zkušenosti s penězi do domu? Jde podle vás o lichvu nebo o dobrý finanční produkt? Podělte se s námi o své zážitky a názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2006 22:29

Názor:
Potřebuju půjčit tak 80000kč až 90000kč potřebuju to na operaci mého postiženého syna, dám na protiúčet vozidlo v této hodnotě.Prosím nabídněte díky.

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 6. 2003 16:11, Petra

No dobře, proč ne, ale když mi banka peníze nepůjčí, protože jsem s příjmy těsně nad hranicí životního minima? Já si tedy od Providentu nic nepůjčila, protože, si myslim, že ty úroky jsou neskutečně vysoký a právě bych se na mém místě obávala té zmíněné spirály.
Ale skutečně, pokud nedejbože se "něco" stane a budu potřebovat tolary.. Nevim nevim...

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo nabízí nejlepší spotřebitelský úvěr?

19. 2. 2003 | Dušan Hradil

Kdo nabízí nejlepší spotřebitelský úvěr?

Na tuto otázku se pokusil odpovědět výzkum společnosti Symsite Research, která ke konci roku sestavila komplexní rating nabídky na českém trhu. Chcete vědět, kdo dostal nejvíce bodů? celý článek

Vánoce rychle a na dluh?

3. 12. 2002 | Dušan Hradil

Vánoce rychle a na dluh?

Do štědrého dne zbývají tři týdny a mnozí z nás teprve teď začínají přemýšlet o nákupu dárků. Jaké šance mají ti, kteří chtějí pořídit nadílku na dluh?

(Ne)upisujte se ďáblovi!

20. 6. 2001 | Lukáš Půda

(Ne)upisujte se ďáblovi!

Osobní půjčky bez ručitele. Půjčky a úvěry. Krátkodobé překlenovací půjčky. To je jen namátkový výběr z názvů internetových stránek, přes které různé společnosti nabízejí řešení tíživé... celý článek

Partners Financial Services