Jak investovalo KTP

Petr Vykoukal | rubrika: Analýza | 28. 3. 2003 | 24 komentářů
Jak investovalo KTP
Dnes ve dvě odpoledne se měla v Náchodě konat dražba části pozůstatku zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum. Soupis majetku je velmi zajímavý - hromada starých počítačů, mobilů, dnes již nepoužitelného softwaru, k tomu sedm zaměstnanců, ale hlavně tisíce kusů cenných papírů. <i>(Doplněno.)</i>

A právě tyto cenné papíry uvedené až na konci seznamu za spoustou nepřeberného haraburdí jsou asi poslední snahou odvolaného konkurzního správce KTP Quantum Jiřího Sehnala prodat ze společnosti něco cenného než ukončí svou činnost. Slovo cenného jsem přitom v předchozí větě úmyslně nedal do uvozovek. V portfoliu KTP se totiž nachází několik perel, které stojí za to. Možná i tento fakt vedl Komisi pro cenné papíry k vydání předběžného opatření, kterým vyzývá dražebníka, aby se dnešní dražby těchto cenných papírů zdržel. O tom, jestli se ale dražebník musí jejím nařízením řídit (není totiž obchodníkem s cennými papíry), ještě mohou být vedeny spory a tak je klidně možné, že se celá kauza KTP ještě zkomplikuje. Dražba totiž může proběhnout, dražebník může tvrdit, že vývěsku KCP (kde bylo předběžné opatření pro nedoručitelnost vydáno) nesledoval či že se jej předběžné opatření netýká (je neoprávněné apod.) a kupující řekne, že koupil v dobré víře... Naše spekulace se nakonec ukázaly jako liché, dražebník se o nařízení KCP dozvěděl a dražby se zdržel. Samotné zveřejnění přehledu toho, co bylo ke koupi je ale každopádně zajímavé. Aby taky ne, když nejnižší podání bylo stanoveno na 199 milionů korun.

Pěkně drahé zlatnictví

Zlatým hřebem dražby (ale jen teoreticky, neboť se draží celý majetek jako celek) měla být dlouho hledaná majorita (správce konkurzní podstaty byl svého času obviňován v souvislosti s tím, že nebylo jasné, kdo s akciemi nakládá) ve šperkařské společnosti Soliter. Firma patří k největším výrobcům šperků ve střední Evropě a KTP za mírně nadpoloviční podíl v ní prý (podle informací Františka Zimáčka, zástupce sdružení Spartakus, který se snaží hájit některé poškozené v kauze KTP a od května 2002 člena dozorčí rady Soliteru – jak zajímavá náhoda) zaplatila 220 milionů korun. Prodávajícím byl "spasitel" KTP, společnost Swiss Asset Management, která si za tyto akcie vybrala z portfolia KTP něco jiného. Je otázkou, jestli cena 220 milionů korun byla reálná, o aktuální situace firmy není mnoho dostupných zpráv, nicméně podle obchodního věstníku činil její čistý zisk v roce 2000 necelých 14 milionů korun a o rok dříve něco přes 20 milionů. Vlastní jmění firmy v roce 2000 bylo 181 milionů korun. I kdybychom tento velmi teoretický (ač by účetnictví mělo poskytovat pravdivý a věrný obraz stavu firmy, často se tak bohužel neděje) a navíc zastaralý údaj vzali za reálný, docházíme k hodnotě podílu KTP ve výši cca 90 milionů korun. Pokud je ale účetní ocenění majetku firmy konzervativní, může jít naopak o hodnotu podstatně vyšší.

Ještě dražší obvazy

Druhou perličkou v portfoliu KTP je 93% podíl ve společnost Bioster, která vyrábí obvazy a další lékařský materiál. O firmě jsou k dispozici jen údaje z roku 2000, kdy vykázala zisk necelé dva miliony korun a její vlastní jmění bylo necelých 50 milionů. Pokud účetnictví firmy popisuje pravdivě její stav, pak hodnota podílu vlastněného KTP může být okolo 45 milionů. Realita však může být někde jinde. Ze soupisu konkurzní podstaty KTP Quantum totiž například vyplývá, že Bioster byl zakoupen z Médeia Bohemia (její akcie byly hlavní součástí portfolií klientů KTP) koncem roku 2000 za necelých 210 milionů korun. Opět je otázkou, jestli tato cena byla reálná (akcie firmy se před stažením z RM-S obchodovaly za necelou tisícovku, pokud by však KTP za celý podíl zaplatilo 210 milionů, znamenalo by to za kus čtyři tisíce korun). Možná ovšem šlo jen o cestu, jak uměle zvyšovat hodnotu Médeii Bohemii v portfoliích klientů.

Poslední větší položkou seznamu je 2 900 akcií společnosti Chemopharma (asi třetinový podíl). Nominál každého kusu je sice sto tisíc, ale jejich skutečná hodnota bude pravděpodobně podstatně nižší. Podle Obchodního věstníku se Brokerský dům Komerio pokoušel tyto akcie prodat v roce 2000 v rámci exekučního výběrového řízení za cenu 3520 korun za kus. Pokud by tato cena byla reálná, měly by tyto akcie celkem hodnotu asi deset milionů korun. Objevuje se ale ještě jedna pochybnost. Společnost (podle obchodního rejstříku existuje jediná Chemopharma a.s.) je podle informací z tisku a obchodního rejstříku vlastněna stoprocentně firmou Kvestar a tak je navíc nejisté, zdali skutečně jde o platné akcie (navíc jejich ISIN z dražební vyhlášky nesouhlasí s ISIN nové emise zaknihované v SCP!).

Kromě těchto tří větších záležitostí vypadá zbytek portfolia jako docela zajímavá sbírka. Více než 65 tisíc kusů akcií IPB (pořizovací cena mohla být až 6,5 milionu), pět tisíc akcií ČKD holding, 12 135 kusů Harvardského průmyslového holdingu, 100 kusů akcií pojišťovny Allianz (po 50 eurech za kus), nechybí samozřejmě nějaká ta Médeia Bohemia (hlavní součást klientských portfolií, ve firmě jich ale zůstalo jen 8000) a pak už desítky titulů po pár kouscích. A k tomu všemu navrch několik milionů korunových podílových listů řady českých investičních společností (ČP Invest, PIAS, OB Invest, ŽB Trust, J&T AM či AKRO).

Máte-li zájem si přesně přečíst, co by se dnes mělo dražit, najdete to na tomto seznamu.

Dali byste za výše popsané 199 milionů či více? Co říkáte na portfolio KTP? Napadá vás, jak z něj chtěli vytvořit garantovaných čtrnáct či později devět procent? O své názory se můžete podělit s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2003 1:59, Naštvaný klient

AISICO, AMICO, AMICA, AMSISO... nechápu proč tento název lidé tak przní?!?

AMCICO AIG Life (AMCICO = AMerican Czech Insurance COmpany)
je životní pojišťovna která v ČR působí od roku 1992 = rok založení (resp. 1993 - od tohoto roku začala uzavírat první smlouvy).
Jediná pojišťovna v ČR, která má rating AAA.
Musím říci, že to je její obrovská výhoda, zvláště v dnešní době.
Dále zhodnocuje rezervy o trochu více než ostatní společnosti. Ale to je tak asi všechno co je na ní pozitivní. Proč? viz dále.

1. Nehorázně dlouhá doba při vyřizování změn ve smlouvách
2. Pohrdavé jednání vedení společnosti:
* příklad č. 1
Klient uzavřel úrazové pojištění:
v době uzavírání smlouvy byl v 2.rizikové skupině
nyní změnil zaměstnání a je v 1. rizikové skupině
žádá o změnu rizikové skupiny a tedy i změnu pojistného
odpověď pracovnice pojišťovny na telefonní lince = nelze
na dotaz jaký je důvod = odpověděla, že se vedení pojišťovny rozhodlo, že nebude provádět změny rizikových skupin
* příklad č. 2
změna pojistné částky (PČ) životního pojištění - snížení
prý je možno PČ snížit ročně max. o 25%
opět rozhodnutí vedení a nyní dokonce lze takovou změnu provśt pouze 1 x za dobu trvání smlouvy

a je toho mnohem více

na e-maily vůbec nikdo neodpoví

atd..

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 3. 2003 9:43, Ori

Kdo si tam dal peníze byl idiot. Taky jsem byl lanařen, ale pěkně to smrdělo. Teď se všem směju.... Kdy bude pryč blbost našich lidí?

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nevýhodný konkursní správce KTP

10. 9. 2002 | Petr Vykoukal

Nevýhodný konkursní správce KTP

V kauze zkrachovalého náchodského obchodníka s cennými papíry KTP Quantum se začalo jevit malé světýlko na konci tunelu. V pátek minulý týden se věřitelům téměř podařilo sestavit věřitelský... celý článek

Zapláčí klienti KTP Quantum nad výdělkem?

4. 6. 2002 | Tomáš Prouza

Zapláčí klienti KTP Quantum nad výdělkem?

Minulý týden se klienti KTP dověděli, že jejich ztráty uhradí Garanční fond. Ale možná by se neměli radovat předčasně, protože vše ještě může být jinak a klienti KTP nemusí dostat nic.... celý článek

KTP Quantum: výplaty klientům zastaveny

14. 2. 2002 | redakce Peníze.CZ

KTP Quantum: výplaty klientům zastaveny

Komise pro cenné papíry v rámci denního monitoringu společnosti KTP Quantum zjistila snížení likvidity společnosti.

Lázně Jáchymov jsme neprodali

5. 9. 2001 | Petr Vykoukal

Lázně Jáchymov jsme neprodali

Odpovědi na některé otázky, které se vynořují v médiích okolo náchodské společnosti KTP Quantum a jejího projektu Médeia Bohemia, jsme se snažili najít v našem rozhovoru s Karlem Takáčem,... celý článek

KTP Quantum

3. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Významnou firmou se během šestileté existence stal náchodský obchodník s cennými papíry KTP Quantum. Soustředili jsme o ní všechny dostupné dokumenty.

Partners Financial Services