Fondy míří do Rakouska

Tomáš Mergl | 13. 3. 2003
Fondy míří do Rakouska
Po HVB a České spořitelně, které nedávno představily nové fondy peněžního trhu registrované v Rakousku, přišla i Raiffeisenbank tentokráte s dluhopisovým fondem, který je rovněž "domicilován" u našich jižních sousedů.

Zatímco pro úvěrový trh vytváří současná úroveň úrokových sazeb doslova živnou půdu, finančním institucím nabízejícím spořící či investiční produkty, u nichž je úzká vazba na vývoj úrokových sazeb, přidělává stávající situace spíše vrásky na čele. To platí i pro podílové fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy, které kromě bankovních vkladů investují ve značně míře do dluhových cenných papírů. Těmto fondům, respektive jejich správcovským společnostem, se výhled stagnujících úrokových sazeb u nás nikterak nezamlouvá a proto hledají různé cesty jak snižovat náklady.

Jednou z možných je zřízení podílových fondů v zemích s nižším zdaněním, které méně dopadá na celkovou výkonnost portfolia. K tomuto kroku se nedávno odhodlaly HVB Bank a Česká spořitelna, když se rozhodly své nové fondy peněžního trhu - HVB Fond peněžního trhu PLUS a Erste/Sparinvest Český fond peněžního trhu  - zaregistrovat v Rakousku. Zde se totiž aktivity podílových fondů, pokud jsou určeny výhradně pro cizí (například české) investory, nedaní.

Nyní se zdá, že se u našich jižních sousedů začínají zabydlovat i fondy dluhopisové. Alespoň Raiffeisenbank tak učinila se svým novým fondem Český dluhopisový fond, když jej vložila pod správu investiční společnosti Raiffeisen Kapitalanlage – Gesellschaft m.b. H. se sídlem v Rakousku. Nový fond je určen výhradně pro český trh, je denominován v české meně a investuje převážně do státních dluhopisů ČR.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík představení nového fondu komentoval takto: "Rok 2002 byl rokem dluhopisových trhů, kterým se dobře dařilo. Ceny akcií na světových trzích kvůli slabším vyhlídkám firem klesaly a investoři vyhledávali instrumenty s pevným výnosem. I letos dluhopisoví investoři vydělají. Česká národní banka podle našich odhadů sníží ještě jednou úroky a s jejich zvyšováním nebude pospíchat. Ceny dluhopisů by měly zůstat vysoké."

Vzhledem k současné nízké hladině úrokových sazeb však nelze očekávat, že by dluhopisové fondy letos vydělaly investorům tolik, co v minulých letech. Dokonce i předpokládané čtvrtprocentní snížení sazeb v dubnu začal dluhopisový trh již dříve zapracovávat do cen, a tak hlavním efektem růstu cen dluhopisů zůstane především zhodnocující česká koruna. Všeobecně se tak čeká, že se výnosy dluhopisových fondů zaměřených na český trh budou letos pohybovat kolem 3-4 %. Nově představený fond od Raiffeisenbank je přitom ve spektru domácích i zahraničních dluhopisových fondů zajímavou příležitostí pro konzervativní zhodnocování peněz ve střednědobém horizontu.

Co říkáte novému dluhopisovému fondu od Raiffeisen? Co si myslíte o útěku fondů do zahraničí? Dá se očekávat, že dluhopisové fondy letos vydělají více než jen 3-4 %? A není teď lepší "jít" rovnou do fondů akciových? Navštivte naše diskusní stránky.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jak dlouho ještě přežije UNIS?

10. 3. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: jak dlouho ještě přežije UNIS?

Minulý týden přinesl vedle zajímavých výsledků řady fondů také výroční tiskovou konferenci Unie investičních společností. I když tisková konference byla povinně optimistická, je otázkou,... celý článek

UNIS přibírá zahraniční fondy

7. 3. 2003 | Tomáš Mergl

UNIS přibírá zahraniční fondy

Nové zaměření též na zahraniční fondy, změna loga i adresy a obsazení postu generálního manažera. To jsou některé body mimořádné valné hromady Unie investičních společností.

Fondy peněžního trhu se zabydlují v cizině

19. 2. 2003 | Tomáš Mergl

Fondy peněžního trhu se zabydlují v cizině

Pro fondy peněžního trhu nastalo obtížné období. Úrokové sazby jsou na nejnižší úrovni v historii a důležitou roli začíná hrát zdanění kapitálových výnosů. Z toho mají šanci vytěžit... celý článek

Partners Financial Services