Situace v Union bance

Situace v Union bance
Pobočky banky jsou zavřené, státní pomoc je vyloučena, bankovní rada ČNB dnes možná začne správní řízení na odejmutí licence ústavu. Toto je stručná charakteristika situace v Union bance, kterou redakce Peníze.cz sleduje a bude vám postupně přinášet aktuální informace.
30. 4. 2003, 18:00
Centrální banka dnes zamítla rozklad, kterým se Invesmart snažil zabránit ukončení činnosti Union banky. Ta tímto definitivně ztratila bankovní licenci.
29. 4. 2003, 8:04
Policie údajně kauzu Union banky vyšetřuje jako zločinné spolčení. Zní to hezky, ale proti Italům s mnoha desítkami let mafiánské praxe ani proti Čechům, kteří se "v oboru" pohybují už přes deset let, stejně nemá šanci.
25. 4. 2003, 9:00
Arbitráž o 1,7 miliardy Kč, které požadovala Union banka od ČNB jako náhradu za ztráty spojené s dřívějším převzetím banky Skala, dopadla v neprospěch UB.
11. 4. 2003, 8:00
Podle mimořádného auditu, který pro vedení Union banky vypracovala firma HZ Praha, je čistá hodnota aktiv banky o 12 mld. Kč nižší, než uvádí ve svém účetnictví sama banka. Stav banky je hodnocen k 21. únoru 2003.
1. 4. 2003, 15:24
Invesmart a Union Group
oznámily, že včera bylo sídlo Union banky bez vědomí jmenovaných subjektů přesunuto do Mostu a na banku byl prohlášen konkurz. Nově se UB jmenuje Česká revitalizační (to není apríl!!).
28. 3. 2003, 16:41
Invesmart B.V. registrovaná v Holandsku se vážně zabývá možností zahájit další arbitráž proti ČR na základě Česko-nizozemské dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic. Hlavním důvodem je postup Ministerstva financí ČR a České národní banky v souvislosti s neschváleným restrukturalizačním plánem Union banky a s plánem její záchrany, vypracovaným po uzavření poboček UB. Pohár trpělivosti Invesmartu přitom přetekl ve chvíli, kdy dva členové představenstva Fondu pojištění vkladů za ČNB hlasovali pro podání návrhu na vyhlášení konkurzu na UB i přesto, že fond není věřitelem Union banky. Takový postup podle Paola Catalfama, ředitele společnosti Invesmart, postrádá jakoukoli logiku.
25. 3. 2003, 19:20
Podle předsedy správní rady Fondu pojištění vkladů Josefa Taubera začne fond vyplácet náhrady klientům Union banky nejdéle do 21. května. Na výplaty klientů bude třeba podle předběžného odhadu 12,44 mld. Kč.
21. 3. 2003, 12:20
Generální ředitel Union banky Roman Mentlík svůj boj o záchranu banky dnes dopoledne vzdal, požádal dozorčí radu o uvolnění z funkcí předsedy představenstva a generálního ředitele a banku opustil. "Dospěl jsem k názoru, že bylo rozhodnuto ještě dříve, než jsem do banky přišel," řekl ČTK.
19. 3. 2003, 09:01
Invesmart oznámil, že do hledání přijatelného řešení situace Union banky zapojil společnost Goldman Sachs. Union banka předložila ČNB konečný návrh restrukturalizace s cílem odvrátit spekulativní návrhy na vyhlášení konkurzu.
18. 3. 2003, 17:31
ČNB potvrdila, že rozhodla o odnětí bankovní licence Union bance. Důvodem je fakt, že banka při správním řízení nepředložila realistický ozdravný plán, který by znamenal obnovení její platebních schopnosti. Rozhodnutí o odebrání bankovní licence dosud není pravomocné a Union banka může do 15 dnů podat rozklad, o kterém následně rozhodně bankovní rada. Rozhodnutí nabývá právní moci vzdáním se práva na rozklad, vypršením patnáctidenní lhůty nebo následným rozhodnutím bankovní rady o rozkladu.
12. 3. 2003, 21:18
Záchranný plán Union banky, který navrhlo vedení banky, ministerstvo financí opět odmítlo. České národní bance doporučilo pokračovat ve správním řízení o odnětí bankovní licence.
11. 3. 2003, 12:12
Internetový deník Euro OnLine zjistil, že restruktruralizační plán je v navržené podobě nerealizovatelný. Předseda správní rady FPV Josef Tauber potvrdil, že: "Fond pojištění vkladů nemá žádnou zákonnou možnost poskytovat úvěry a toto řešení tedy pro fond nepřipadá v žádném případě v úvahu."
10. 3. 2003, 16:30
Předseda představenstva a generální ředitel Union banky Roman Mentlík a zástupce společnosti Invesmart Paolo Catalfamo v tuto chvíli seznamují bankovní dohled ČNB s finalizovaným krizovým plánem.

Hlavní body navrhovaného řešení:
- banka vyplatí klientům jejich prostředky až do výše 5 mil. Kč, z toho 790 tisíc Kč prostřednictvím FPV a zbytek z likvidních prostředků banky,
- bude uzavřena smlouva mezi bankou a FPV o "půjčce" se stanoveným splátkovým kalendářem,
- vklady nad 5 mil. Kč budou kapitalizovány, v propočtech je uvažována roční výplata dividend na úrovni cca 3 %,
- bance bude dočasně omezena licence na vykonávání bankovních činností,
- banka provede "vnitřní" očistu aktiv, tedy budou vytvořeny dodatečné opravné položky,
- bude provedeno snížení základního jmění, které pokryje ztráty z tvorby dodatečných opravných položek,
- banka zahájí transparentním způsobem restrukturalizaci směřující k bance spíše s projektovou a investiční specializací, využívající "zbývající" síť jako distribuční kanály pro strategické obchodní partnery, tzn. makléřských a zprostředkovatelských operací na bázi provize,
- banka výrazně zredukuje svoje provozní náklady, zvýší efektivnost práce,
- důrazná správa portfolia aktiv včetně úvěrových s cílem stoprocentní návratnosti.

6.3.2003, 18:16
ČNB dala vedení Union banky čas do 10. března, aby doplnilo předložený plán řešení situace. Centrální banka rovněž požádala Ministerstvo financí o zaslání stanoviska k tomuto plánu do 12. března.
4.3.2003, 10:01
Postup centrální banky vůči Union bance dnes bude obhajovat její guvernér Zdeněk Tůma před poslanci. Lze přitom proti dosavadním aktivitám ČNB očekávat silný tlak.
4.3.2003, 09:00
Ve čtvrtek 6.3. 2003 proběhne arbitráž o 1,7 miliardy Kč, které požaduje Union banka od ČNB jako náhradu za ztráty spojené s dřívějším převzetím banky Skala.
4.3.2003, 08:00
Vedení Union banky včera předložilo České národní bance záchranný plán, ale nesdělilo veřejnosti příliš podrobností o jeho obsahu. Záměrem banky je pravděpodobně otevření poboček, ovšem s limitovanými výplatami.
Podle slov mluvčí ČNB Alice Frišaufové se centrální banka bude snažit rozhodnout co nejdříve.
27.2.2003, 11:45
Raiffeisenbank a Volksbank dnes serveru Euro OnLine potvrdily, že již nemají zájem o pobočkovou síť Union banky.
27.2.2003, 09:37
Plán na záchranu Union banky v režii nového vedení chce vtáhnout do hry státní fond s miliardami korun. V rámci záchrany oživl plán na vznik banky pro zemědělce, která by financovala nákupy půdy.
26.2.2003, 18:45
Výkonný ředitel a předseda představenstva italské společnosti Invesmart B.V. Paolo Catalfamo dnes zahájil jednání s akcionáři o další strategii Union banky. Invesmart dnes znovu potvrdil, že plně kontroluje akcie Union banky. V rozhovoru pro BBC však podnikatel Tomáš Pitr uvedl, že akcie Union banky ovládá sama banka, respektive její stávající management, neboť akcie sloužily jako zástava za bance poskytnuté úvěry.

26.2.2003, 18:40
O koupi Union banky jednají podle podnikatele Tomáše Pitra dva investoři: jeden český a jeden zahraniční. Sdělil to v rozhovoru pro BBC, kde dále uvedl, že pobočky banky by měly být s omezením otevřeny již během příštího týdne. Nový management banky v čele s Romanem Mentlíkem také pracuje na restrukutralizačním plánu, který má předložit ČNB do 3. března. ČNB pak na základě něj nejpozději do 10. března (podle člena bankovní rady a vrchního ředitele ČNB Pavla Racochy však pokud možno co nejdříve) rozhodne, jaký bude další osud tohoto bankovního ústavu.

25.2.2003, 17:55
Union banka vydala tiskovou zprávu, podle níž se její vedení distancuje od informací o změně majitele akcií Union banky, kterou dnes zveřejnila ČTK. Vedení prohlašuje, že se v současnosti neúčastní žádných jednání týkajících se změn akcionářské struktury.
25.2.2003, 10:40
Podle podnikatele Tomáše Pitra již Invesmart neovládá akcie Union banky, akcionářská práva převedl na management banky v čele s Romanem Mentlíkem. Pitr řídící skupinu firem kolem První západočeské společnosti pro kapitálový trh to řekl dnes ČTK. Podle Pitra stále existuje šance na přežití banky. Podnikatel chce ve středu předat centrální bance nový restrukturalizační plán, který by měl zabránit odebrání licence Union bance.
24.2.2003, 10:04
Na dnešním mimořádném zasedání odvolala dozorčí rada akciové společnosti Union banky členy představenstva Radovana Vávru a Romana Truhláře. Potvrdila se tedy naše informace ze čtvrtečního večera (21.2.) o tom, že Vávra v čele Union banky skončil. Novými členy představenstva byli jmenováni Roman Mentlík a Michal Gaube. Mentlík v posledním čtvrtroce působil v České konsolidační agentuře. Do konce srpna vedl eBanku (zde najdete rozhovory s Romanem Mentlíkem publikované na Peníze.CZ - eBanka: poslední rozhovor s odcházejícím šéfem a Roman Mentlík: úkoly jsem splnil, odcházím dříve).
24.2.2003, 10:00
Podle MF Dnes stát pomůže Fondu pojištění vkladů tak, aby klienti Union banky dostali včas pojištěnou část vkladů. Ve fondu je totiž v tuto chvíli jen přibližně 8,5 miliardy korun a v bance na vkladech 14,5 miliard korun. Stát by mohl fondu poskytnout půjčku nebo garance k vydání dluhopisů.
Stát se také chystá například počkat se zaplacením daní těm klientům, kteří měli v Union bance veškeré finanční prostředky. A to až do doby, než získají z Fondu pojištění vkladů peníze.
21.2.2003, 14:52
Společnost Invesmart uspořádala tiskovou konferenci k aktuálnímu vývoji kolem Union banky. Přes zřejmé problémy s likviditou, kvůli kterým ČNB přinutila banku uzavřít své pobočky, předseda dozorčí rady společnosti Invesmart Paolo Catalfamo na tiskové konferenci řekl, že nerozumí krokům, které od včerejška ministerstvo financí a ČNB v souvislosti s Union bankou podniká.

Podle Catalfama k uzavření poboček nebyl důvod. ČNB nicméně odmítla Union bance poskytnout půjčku a na dotaz, jak tedy společnost hodlá problémy s likviditou řešit a zda se chystá použít vlastní zdroje, se Catalfamo vyjádřil neurčitě. Invesmart by podle jeho slov chtěl pobočky znovu otevřít, ovšem problémy s likviditou zřejmě sám řešit nehodlá a spoléhá především na jednání s ministerstvem financí a ČNB.

Pokud jde o generálního ředitele Union banky Radovana Vávru, podle našich informací měl včera skutečně v úmyslu rezignovat. Tuto zprávu však na dnešní tiskové konferenci Paolo Catalfamo vyvrátil, Vávra se tedy nakonec zřejmě rozhodl rezignaci stáhnout.

Akcionářská struktura Union banky:
76 % Union Group (60 % Invesmart, 40 % velké severomoravské firmy + město Ostrava)
22 % Invesmart
2 % minoritní akcionáři.

21.2.2003, 14:11
Česká národní banka zahájila vůči Union bance správní řízení o odnětí bankovní licence. Do 3. března má banka předložit plán na záchranu, poté ČNB situaci znova posoudí a rozhodne.
21.2.2003, 12:11
Předseda dozorčí rady Union banky na dnešní tiskové konferenci vyvrátil, že by dosavadní ředitel banky Radovan Vávra na svůj post rezignoval.
21.2.2003, 09:51
Guvernér ČNB Zdeněk Tůma řekl, že se dnes bankovní rada ČNB bude zabývat situací v Union bance. Je podle něj možné, že již dnes zahájí správní řízení o odebrání licence UB..
21.2.2003, 09:46
Na dnešním mimořádném jednání se shodla vláda, ministerstvo financí a ČNB na tom, že možnost státní podpory Union bance je vyloučena.
21.2.2003, 00:05
Po jednáních s ČNB Union banka omezuje některé činnosti. Počínaje pátkem 21. února 2003 uzavírá svoje pobočky, zastavuje platby a omezuje používání platebních karet.

Historie Union banky

Union banka vznikla v roce 1991 jako regionální banka, kterou si pro sebe založily velké severomoravské průmyslové podniky jako Severomoravská plynárenská, Vítkovice, Nová huť, Severomoravská energetika. Do roku 1993 hlavní akcionáři své pozice ještě posílili, nicméně úvěrování některých z nich postupně přivedlo banku do potíží. Docházelo sice k postupnému navyšování základního jmění, na ty si však akcionáři brali úvěry často přímo v bance. Banka postupně rozšířila svou činnost i mimo region, když otevřela své pobočky v Praze, Brně, Olomouci a dalších významných městech České republiky.

Přelomovým v rozvoji Union banky byl rok 1996, kdy se za podpory ČNB podílela na konsolidaci sektoru malých bank a převzala zdravou část Bankovního domu Skala, Evrobanky a Ekoagrobanky. Union banka si tím vylepšila svou pozici na trhu – z regionální banky se stal bankovní dům s celostátní působností. Objem retailových obchodů dále vzrostl poté, co banka v roce 1998 získala pobočkovou síť bývalé Foresbank. Převzetím malých bank se bilanční suma Union banky zvýšila více než třikrát.

Další rozvoj banky měl umožnit strategický investor. Téměř pětileté hledání partnera mělo být završeno příchodem italské finanční skupiny Invesmart v roce 2002. Tato skupina měla zaplatit za 70 % podíl kolem 2,5 miliard korun. Začátkem tohoto roku podala Union banka žalobu na ČNB, v níž požaduje dodatečnou úhradu nákladů, které ji vznikly převzetím malých bank, zároveň požádala o státní pomoc ve výši 1,5 miliard korun. 20. února ministerstvo financí vyslovuje svůj nesouhlas s poskytnutím pomoci, následující den banka uzavírá své pobočky a vydává oznámení o nedostatku hotovosti. Union banka měla čtvrt milionu klientů s vklady kolem 27 miliard korun.

Přivítáme vaše názory na situaci okolo Union banky. Podělit se o ně s ostatními můžete zde.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-71
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 92 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 4. 2003 14:53

Pane Zargon, děkuji, že jste potvrdil alespoň to, že audit je k ničemu. Pokud auditor není vysloveně vůl nebo hazardér (pro odebrání licence - viz Andersen) má vždy v rukávě klausuli, jenž mu uchrání jeho výrok i při pádu firmy. Vždyť jde vždy o jen jeho příjem za audit. Na firmách nezáleží.Ty se musí udržet co nejdéle i když to jde od deseti k pěti. Je to přeci příjem auditora.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2003 17:38, Honzajs

Běžte.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (92 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

31. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

Pobočky stavební spořitelny Modrá pyramida se začínají přejmenovávat na KB Poradenské místo. Typické modré logo najdou klienti už jen v malém provedení na vstupních dveřích nebo uvnitř... celý článek

Partners Financial Services