Wüstenrot: Nechceme být poslední

Martin Zika | 20. 2. 2003
Wüstenrot: Nechceme být poslední
Před pár dny začala v České republice působit Wüstenrot hypoteční banka coby osmý subjekt na hypotečním trhu. Má její nabídka šanci na prosazení na již rozděleném a vysoce konkurenčním trhu?

Wüstenrot hypoteční banka (profil, názory), člen finanční skupiny Wüstenrot, se stala osmým hráčem na trhu hypotečních úvěrů. Jasné je, že vstupuje-li na trh nový subjekt, měl by předložit klientům významný důvod, proč by měli využít jeho nabídku a ne služby již na trhu zavedených hráčů. Může něco takového nová banka klientům nabídnout?

Hlavním magnetem, na který se bude banka snažit klienty přitáhnout, je úroková sazba její Hypotéky Wüstenrot, která je při pětileté fixaci momentálně na úrovni  5,35 % (při fixaci na 2 roky je sazba 5,8 %). Budete-li hledat informace o úrokových sazbách ostatních hypotečních bank, řeknete si, že tento úrok až tak zajímavý není. Pokud ovšem vezmeme v potaz fakt, že sazba WHB je pevná, bez ohledu na bonitu klienta a jednotlivé parametry úvěru, pohled na hypotéku se poněkud změní. U většiny ostatních hypotečních bank totiž bývá udávaná sazba s přídavkem "od", což znamená, že skutečná hodnota je pak ve sutečnosti vyšší.

ÚROKOVÉ SAZBY HYPOTEČNÍCH BANK
Úvěr s fixací na 5 let
ČS 5,20 %
ČMHB 5,65 %
GE Capital 5,69 %
HVB 5,00 %
KB 5,00 %
RB 5,00 %
WHB 5,35 %
ŽB 5,30 %
Zdroj: Hypoteční banky

Dalším významným prvkem v nabídce WHB bezpochyby bude kombinování produktů v rámci celé finanční skupiny. Půjde například o propojení hypotečního úvěru s překlenovacím úvěrem Konstanta nebo Dominanta. Hypotéka je totiž poskytována maximálně do 70 % ceny nemovitosti a tímto způsobem je možné bydlení financovat až do 100 %.
Druhým příkladem může být kombinace hypotéky se stavebním spořením, která nabízí úlevy ze splátek hypotéky; ty jsou po dobu stavebního spoření posílány na účet SS. Podle propočtů WHP pak rozdíl mezi zaplaceným dluhem hypoteční bance a naspořenými penězi například při celkové výši úvěru 700 000 Kč dosáhne 18 000 Kč (to je pochopitelně zisk pro klienta). Zároveň se zvýší i částka pro daňové odpočty.
Spolupráce s životní pojišťovnou nabídne například pojištění, které umožní vedle životní pojistky uzavřít také pojištění úrazové, to bude možné uhradit z výhod vyplývajících z této kombinace.

Pokud jde o poplatky, banka patří k těm levnějším na trhu. Za zpracování úvěru klient zaplatí 0,6 % z objemu úvěru, tj. minimálně 3000 Kč a maximálně 20 000 Kč. Poplatek se neplatí předem. Znamená to, že pokud není úvěr čerpán, má klient nárok na vrácení. Jeho zaplacení je však podmínkou čerpání úvěru. Cena za ocenění nemovitosti je taktéž 0,6 % z objemu úvěru, maximálně však 6000 Kč. Jeho úhrada je podmínkou zpracování žádosti o úvěr, v případě neschválení úvěru (nebylo-li provedeno ocenění), je poplatek vratný. Správa úvěru stojí 150 Kč měsíčně, toto platí pro klienta se státní podporou i bez.

Podle předsedy představenstva Františka Pavelky Wüstenrot hypoteční banka začala fungovat poměrně narychlo, téměř do poslední chvíle se nevědělo zda vznikne či ne. To je vidět například i na tom, že internetové stránky společnosti doposud nejsou v provozu (alespoň do včerejška nefungovaly). Nicméně, produkt nového subjektu na tomto trhu je podle našeho názoru nesporně zajímavý. Statistiky ukazují, že český trh s hypotečními úvěry je pro investory velmi atraktivním segmentem a nová banka může přispět k dalšímu "přiostření" konkurenčního boje o klienty.



Předseda představenstva František Pavelka nám poskytl krátký rozhovor:

Co bylo důvodem vzniku Wüstenrot hypoteční banky?
Prvním důvodem byla snaha dokompletovat značku produktů Wüstenrot. Máme určitý kmen klientů, existuje stavební spořitelna a životní pojišťovna. Chtěli jsme tedy těmto klientům logicky nabídnout také vlastní hypoteční úvěr. Druhým důvodem byl obecný zájem o hypoteční úvěry v posledních třech letech, který, jak to vypadá, pravděpodobně zůstane stejný i nadále, protože ho negativně neovlivnil například ani pokles státní podpory. Takže ten 10 - 20% růst ročně zřejmě vydrží.

Vstupujete na trh jako osmá hypoteční banka, v tuto chvíli jste poslední, kdo vkročil do teritoria hypotečních úvěrů. Čím přesvědčíte klienty, že by měli jít právě k vám a ne k již zavedeným hráčům na trhu?
Naším hlavním tahákem je bezpochyby úroková sazba. Na první pohled se sice zdá, že svou výší, tj. 5,35 %, nemůže soutěžit s nejnižšímu sazbami konkurence, ovšem tato sazba platí pro všechny klienty, kteří splní podmínky pro poskytnutí úvěru. U většiny ostatních bank je sazba vždy takzvaně "od" a její skutečná výše je pak až o 1,5 % vyšší. Druhým významným prvkem naší nabídky je možnost kombinace hypotečních úvěrů s dalšími produkty ze skupiny Wüstenrot.

Je možné očekávat ještě další snížení úrokové sazby?
Může se stát, že nás k tomu konkurence donutí.

Jakým způsobem se bude Wüstenrot hypoteční banka financovat?
Jedině a pouze vydáváním hypotečních zástavních listů, čili náš kapitál a HZL.

Budete se zaměřovat více na nějaký konkrétní segment klientů?
Z generačního hlediska žádné rozlišování nechystáme. Budeme ovšem upřednostňovat klienty stavební spořitelny nebo klienty Wüstenrot vůbec. Například spoří-li někdo již několik let, budeme na něj klást nižší nároky na zajištění jeho platební schopnosti, protože již víme, že splácí pravidelně..

Jaké máte plány, kde vidíte vaše místo v osmičlenném pelotonu hypotečních bank?
Chtěli bychom do dvou či tří let zaujímat aspoň 4 % trhu. Nechci říkat, koho se chystáme přeskočit, ale rozhodně nechceme být poslední.

Více o hypotékách si můžete přečíst na tomto místě. Znáte nejdůležitější pojmy stavebního spoření? Nezapomeňte, že smlouvu o stavebním spoření můžete online uzavřít zde!

Co si o Hypotéce Wüstenrot myslíte vy? Prosadí se podle vás nová hypoteční banka na trhu? Jaké vylepšení v produktové nabídce hypotečních bank byste přivítali? Napište nám své zkušenosti a názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Hypotéka nebo překlenovací úvěr? - díl II.

11. 2. 2003 | Martin Zika

Hypotéka nebo překlenovací úvěr? - díl II.

Přinášíme vám další ze série porovnání překlenovacích a hypotečních úvěrů, tentokrát jsme srovnali produkty Českomoravské hypoteční banky a Českomoravské stavební spořitelny. Obě společnosti... celý článek

Hypotéka nebo překlenovací úvěr?

29. 1. 2003 | Martin Zika

Hypotéka nebo překlenovací úvěr?

Před několika dny jsme vás seznámili s novým překlenovacím úvěrem Stavební spořitelny České spořitelny. Nese název Maxi, a protože má parametry hypotéky, slíbili jsme vám jeho porovnání... celý článek

Nové trendy ve stavebním spoření?

24. 1. 2003 | Martin Zika

Nové trendy ve stavebním spoření?

Stavební spořitelna České spořitelny před několika dny představila nový překlenovací úvěr s názvem Maxi. Kromě toho, že jeho parametry jsou velmi zajímavé, s největší pravděpodobností... celý článek

Stavební spořitelny zdražují

20. 1. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Stavební spořitelny zdražují

Snížení úrokových sazeb většinou stavební spořitelny oznamují s velkou pompou široké veřejnosti. Když ale dojde ke zdražení jejich služeb, klienti se to dozví spíše náhodou. Od Nového... celý článek

Zájem o úvěry poroste, tvrdí šéfové stavebních spořitelen

15. 1. 2003 | Martin Zika

Zájem o úvěry poroste, tvrdí šéfové stavebních spořitelen

Stavební spoření bude v roce 2003 poznamenáno zejména debatou o změně zákona o stavebním spoření. Také výrazně poroste počet poskytnutých úvěrů, shodují se lídři tuzemských stavebních... celý článek

Partners Financial Services