Kupte si dům na firmu

Petr Vykoukal | 27. 1. 2003
Kupte si dům na firmu
Podobně jako byt určený k bydlení můžete vlastnit přímo osobně nebo prostřednictvím družstva, také komerční nemovitosti nabízí několik možností vlastnictví, z nichž každá má opět svá pro i proti.

Samostatné společnosti určené pouze na jeden konkrétní projekt (SPV – special purpose vehicle) používají developeři při výstavbě a také leasingové společnosti při pronájmu nemovitostí. Převod vlastnického práva při prodeji (či na konci leasingu) je díky tomu podstatně jednodušší (stačí zapsat změnu společníků či orgánů v Obchodním rejstříku) a hlavně levnější – neplatí se pětiprocentní daň z převodu nemovitostí, což u velkých projektů v řádu desítek milionů může znamenat milionové úspory. Podobně i u bytů či domů za několik milionů korun lze ušetřit statisíce, což může hrát roli při stanovování prodejní ceny.

Nejčastěji používanou formou právní subjektivity u firem vytvářených speciálně pro nákup nemovitosti je společnost s ručením omezeným. Podobně může posloužit i akciová společnost. Ostatní právní formy nejsou k tomuto účelu moc vhodné, neboť nevytvářejí samostatné jmění, ale prostřednictvím různých forem ručení se propojují s majetkem zakladatele (což platí především o veřejné obchodní či komanditní společnosti). Samostatnou kapitolou by mohly být nemovitosti vlastněné prostřednictvím firem v daňových rájích. To si však mohou dovolit pouze nadnárodní společnosti požívající dostatečnou důvěru, neboť případný koupě firmy registrované na Bermudách za účelem vlastnění činžáku na Vinohradech by byl velmi obtížný.

S hypotékou není problém

Pokud si plánujete koupit nemovitost jako investici na úvěr, nemusíte hned na možnost udělat to celé prostřednictvím SPV zapomínat. Většina bank poskytujících hypotéční úvěry je totiž ochotna tento typ transakce úvěrovat. Důležité ale je, abyste se stal ručitelem úvěru a vaše vlastní příjmy byly dostatečné v poměru ke splátkám. Samozřejmě je nutné mít i předem pronajatu alespoň část kupované nemovitosti či být schopen prezentovat s ní nějaký podnikatelský záměr. O poskytnutí či neposkytnutí úvěru může rozhodnout také částka, kterou do investici vkládáte vy. Na zájemce o úvěr, který sám vloží třicet a více procent hodnoty nemovitosti bude banka pohlížet jinak než na někoho, kdo chce celou operaci zvládnout například s pouhými pěti procenty vlastních peněz.

Všechno má svá pro a proti

Stejně jako u bytů určených k bydlení je možné i u způsobu vlastnictví komerčních nemovitostí najít řadu výhod a nevýhod. Na rozdíl od srovnání družstevní vs. osobní vlastnictví, už ale nejsou tak jednoznačné. To, co je u společnosti s ručením omezeným pro někoho výhodou, může být pro jiného nevýhodou, a tento fakt se může projevit na preferencích kupce nemovitosti.

Nevýhodou vlastnictví prostřednictvím korporací je především skutečnost, že zatímco závazky (především ve formě zástav) domu si můžete ověřit v katastru nemovitostí, s firmou můžete koupit i zajíce v pytli. Může se vám stát, že taková nemovitost se bude prodávat hůře. Řešením může být audit účetnictví společnosti, který by pro kupujícího měl být jistou zárukou, že to, co vidí v účetnictví "domu", odpovídá realitě.

Dalším negativem je fakt, že s existencí SPV jsou spojeny provozní náklady. Ty však v případě, že danou nemovitost používáte k pronájmu, budete mít stejně – musíte vést účetnictví, podávat daňová přiznání apod. Při volbě právní formy je třeba již dopředu  myslet na to, že například u akciové společnosti budete potřebovat každoroční audit (i nejlevnější bude stát desítky tisíc korun), zatímco u s.r.o. je vyžadován pouze při obratech v řádu desítek milionů.

Největší výhodou či nevýhodou může být daňová otázka. Akciová společnost či "eseróčko" platí daň ze zisku 31 % a pokud si tyto peníze chcete ze společnosti nechat vyplatit, zdaníte je ještě jednou. Dividenda z akciové společnosti či podíl na zisku s.r.o. se zdaňuje dalšími 15 procenty. Celkové daňové zatížení tak mírně přesáhne 40 procent. Což je sice více než v nejvyšším daňovém pásmu u příjmů fyzických osob, na druhou stranu se touto konstrukcí vyhnete placení pojistného na sociální a zdravotní pojištění (podíly na zisku a dividendy totiž nejsou vyměřovacím základem pro pojistné).

V otázce daní může mít nemovitost vložená do k tomu určené společnosti i výhody. Spolu s firmou totiž můžete prodat i nakumulovanou ztrátu (například u domů pronajímaných za regulované nájemné), kterou může kupující využít, a tudíž by za ni při nákupu měl i zaplatit. Pokud byste ale dům vlastnili přímo vy osobně, pak nejste schopni ztrátu na nikoho "převést". To může pro vás být nevýhodné v situaci, kdy máte ještě jiné podnikatelské aktivity. Pak se vám ztráta kumuluje ve firmě vlastnící nemovitost a současně jinde (například v živnosti) generujete zisk, proti kterému ztrátu nemůžete započíst.

Jednoznačný závěr, jestli je lepší koupit nemovitost do firmy či přímo na sebe, tak neexistuje. Pokud hodláte využít ztráty dočasně generované nemovitostí (například z důvodu velkých počátečních investic), bude lepší ji koupit na sebe a ztrátu uplatnit proti svým ostatním příjmům. Pokud takové úmysly nemáte, bude možná jednodušší koupit dům do speciálně založené firmy, budoucímu kupci ušetřit pět procent daně z převodu nemovitostí (a pro sebe získat nějaké procento ceny navíc) a příjmy z firmy zdaňovat jen v případě, že to skutečně chcete (příjmy samotné firmy musíte zdanit vždy, ale svůj podíl na zisku firmy daníte jen v případě, že si ho necháte vyplatit).

Informace o podnikatelských hypotékách naleznete ve specializované sekci.
Srovnání osobního a družstevního vlastnictví u bytů určených k bydlení najdete tady.

Koupili byste společnost vlastnící nemovitost a nebo byste chtěli být raději přímými vlastníky? Napadají vás další výhody či nevýhody spojené s držbou domu prostřednictvím k tomu vytvořené společnosti? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Vlastní, nebo družstevní?

22. 1. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Vlastní, nebo družstevní?

Při koupi bytu se kromě řady různých obecných kritérií jako je cena či lokalita dostanete i před rozhodování, jestli koupit byt v osobním vlastnictví, či družstevní. Obojí má své plusy... celý článek

Nemovitosti - tajný tip?

8. 1. 2003 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Nemovitosti - tajný tip?

A což takhle obohatit si portfolio o nemovitosti? Ano, zatím jde o velmi netradiční investici, ovšem rok 2003 bude vhodným obdobím pro tyto investice.

Investujte „reálně“

7. 1. 2003 | Tomáš Mergl

Investujte „reálně“

Vedle klasických finančních aktiv, jakými jsou akcie, dluhopisy či podílové listy, lze investovat i do reálných aktiv, například nemovitostí, komodit nebo uměleckých předmětů. Ty nabízejí... celý článek

Topíte se v penězích? Kupte si činžák!

3. 1. 2003 | Jiří Mikolášek | 2 komentáře

Topíte se v penězích? Kupte si činžák!

Poláčkovi, manželé ve středních letech s dvěma syny, vlastní činžovní dům v Praze 6. Dům si pořídili v roce 1978 za 118 000 Kčs, což bylo zhruba 80 průměrných platů nebo tři nové trabanty. celý článek

Hypotéka: i na celý dům

1. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Partners Financial Services