Odpovědi šéfů stavebních spořitelen

Martin Zika | 15. 1. 2003
Pavel Strnad, Českomoravská stavební spořitelna

1) Úpravy systému stavebního spoření vycházejí z neutěšené situace státního rozpočtu a z prudkého poklesu úrokových sazeb na finančních trzích. Tuto situaci chápeme, současně se však domníváme, že bytová politika je výrazným prvkem sociální politiky a stavební spoření je velmi důležitým, účinným a efektivním nástrojem této politiky.
V současné době vedeme s příslušnými státními institucemi odbornou diskusi na toto téma. Jako pozitivní fakt vnímáme to, že je zde snaha najít takové řešení, které by fungující a smysluplný systém stavebního spoření nijak nenarušilo. Momentálně nelze předjímat ani konkrétní podobu eventuálních úprav systému stavebního spoření, natož potom jejich efekt.

2) Stavební spoření v tomto roce oslaví deset svého úspěšného fungování v České republice. Jsem přesvědčen o tom, že výsledky uplynulých let jednoznačně potvrdily, že stavební spoření patří k pilířům státní bytové politiky. Jeho role ve financování individuálních bytových potřeb je nezastupitelná. Předpokládám proto, že i v roce 2003 bude hrát stavební spoření roli nejdostupnějšího způsobu financování rekonstrukcí a modernizací bytového fondu a při akvizicích nových, ale i starších nemovitostí.
Českomoravská stavební spořitelna několik posledních let zaznamenává stále sílící zájem svých klientů o financování nemovitostí úvěry ze stavebního spoření a překlenovacími úvěry. Tomuto trendu průběžně přizpůsobujeme naši obchodní politiku tak, abychom umožnili co největšímu počtu klientů čerpat úvěr nebo překlenovací úvěr a realizovat své bytové záměry. V současné době tak naše nabídka patří k nevýhodnějším na trhu: úvěr ze stavebního spoření nabízíme s úrokovou sazbou už od 4,8 % p.a. s akontací už od 40 % cílové částky, překlenovací úvěr s úrokovou sazbou už od 5,7 % p.a. s akontací již od 0 % cílové částky. ČMSS nabízí vůbec nejvyšší úvěr bez nutnosti zajištění, a to až do 150 tisíc korun. Do výše 500 tisíc korun nepožaduje zajištění nemovitostí, postačí ručitelé za předpokladu vyhovující bonity žadatele.

3) Osobně se domnívám, že důležitým mezníkem pro Českou republiku se v roce 2003 stane referendum o vstupu ČR do Evropské unie. V mezinárodní oblasti nás bude nadále znepokojovat hrozba terorismu a zbraní hromadného ničení.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

15. 1. 2024 | Olga Skalková

Češi si vzali hypotéky za 150 miliard, refinancovali jen 17 procent

Banky a stavební spořitelny poskytly za celý loňský rok nové hypoteční úvěry za 150 miliard korun, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard.

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

1. 1. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2023 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

19. 12. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Oprav dům po babičce: Dotace doplní výhodné úvěry

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úvěry s úrokem do 3,5 procenta by měly začít nabízet v únoru.

Partners Financial Services