Zájem o úvěry poroste, tvrdí šéfové stavebních spořitelen

Martin Zika | 15. 1. 2003 | 4 komentáře
Zájem o úvěry poroste, tvrdí šéfové stavebních spořitelen
Stavební spoření bude v roce 2003 poznamenáno zejména debatou o změně zákona o stavebním spoření. Také výrazně poroste počet poskytnutých úvěrů, shodují se lídři tuzemských stavebních spořitelen. Co dalšího podle nich přinese nový rok?
 Vedoucím manažerům tuzemských stavebních spořitelen jsme položili tři následující otázky:

1)Co podle Vás přinese případná změna zákona o stavebním spoření, kterou navrhuje ministerstvo financí?
2)Co v oblasti stavebního spoření očekáváte v roce 2003?
3)Co se podle vás stane trendem nebo událostí nadcházejícího roku?

Společnosti jsou řazené podle tržního podílu v roce 2001.

Pavel Strnad, Českomoravská stavební spořitelna

1) Úpravy systému stavebního spoření vycházejí z neutěšené situace státního rozpočtu a z prudkého poklesu úrokových sazeb na finančních trzích. Tuto situaci chápeme, současně se však domníváme, že bytová politika je výrazným prvkem sociální politiky a stavební spoření je velmi důležitým, účinným a efektivním nástrojem této politiky.
V současné době vedeme s příslušnými státními institucemi odbornou diskusi na toto téma. Jako pozitivní fakt vnímáme to, že je zde snaha najít takové řešení, které by fungující a smysluplný systém stavebního spoření nijak nenarušilo. Momentálně nelze předjímat ani konkrétní podobu eventuálních úprav systému stavebního spoření, natož potom jejich efekt.

2) Stavební spoření v tomto roce oslaví deset svého úspěšného fungování v České republice. Jsem přesvědčen o tom, že výsledky uplynulých let jednoznačně potvrdily, že stavební spoření patří k pilířům státní bytové politiky. Jeho role ve financování individuálních bytových potřeb je nezastupitelná. Předpokládám proto, že i v roce 2003 bude hrát stavební spoření roli nejdostupnějšího způsobu financování rekonstrukcí a modernizací bytového fondu a při akvizicích nových, ale i starších nemovitostí.

3) Osobně se domnívám, že důležitým mezníkem pro Českou republiku se v roce 2003 stane referendum o vstupu ČR do Evropské unie. V mezinárodní oblasti nás bude nadále znepokojovat hrozba terorismu a zbraní hromadného ničení.

Odpověď Pavla Strnada byla krácena, celý text najdete
zde.

Jiří Klán, Stavební spořitelna České spořitelny

1) Změny zákona o stavebním spoření jsou stále ve fázi návrhů, na jejichž tvorbě společně participuje Ministerstvo financí a stavební spořitelny. Jde o citlivou a technicky poměrně složitou záležitost. Neobejde se bez důkladného zvážení všech souvislostí a možných důsledků, které navrhované změny zákona mohou přinést. „Zralost“ těchto návrhů zatím neopravňuje k seriozním komentářům.

2) Očekávám, že se v dohodě s Ministerstvem financí zrodí takový návrh novely zákona o stavebním spoření, který povede k potřebné redukci nákladů hrazených ze státního rozpočtu, zároveň však nepoškodí fungující systém stavebního spoření.
Současně očekávám, že bude pokračovat, respektive sílit dynamika v počtu úvěrů poskytovaných stavebními spořitelnami. Rok 2003 je rokem desetileté existence stavebního spoření v České republice, která se odráží ve velkých finančních objemech. Lze, vzhledem k rostoucímu zájmu o úvěry, očekávat, že se tyto finanční prostředky budou v podstatnější míře vracet do bydlení.

3) Předpokládám, že stěžejní událostí roku 2003 se stane referendum občanů o vstupu České republiky do Evropské unie, respektive, jak věřím, jejich souhlas s tímto vstupem.

Hans Lindhorst, Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky

1) Návrhů na změny v zákoně o stavebním spoření je mnoho a netroufám si v současné době odhadnout, jak jednání dopadnou a co všechno se změní. Očekáváme, že nedojde k razantním změnám, které by ohrozily fungování samotného systému.

2) Z dosavadního vývoje a zkušeností naší stavební spořitelny je zřejmý další růst zájmu o úvěry - jak překlenovací, tak přidělené. Očekáváme, že se právě stoupající trend v úvěrové oblasti ještě více promítne do kvality bydlení občanů ČR. A to nejen v případě pořizování nových bytů a domů, ale také v případě modernizací, rekonstrukcí a oprav.

3) V oblasti bydlení to bude podle mého názoru další růst zájmu o vlastnické a jistě i družstevní formy pořizování bytů a rodinných domů.

Kurt Matouschek, Raiffeisen stavební spořitelna

1) Měla by odpovědět Asociace stavebních spořitelen

2) Dtto

3) Důležitým trendem, který jsme zaznamenali již v roce 2002, a který v roce 2003 ještě zesílí, je zvýšený zájem klientů o úvěry, ať už se jedná o překlenovací úvěry nebo úvěry ze stavebního spoření. Roste také poptávka klientů po expresním vyřízení úvěrů. V takovém případě zpracovává Raiffeisen stavební spořitelna úvěr do pěti dnů.

Hanse-Jürgen Wohlrabe, stavební spořitelna Wüstenrot

1) Jsem přesvědčen, že konečné znění novely bude vypadat jinak. Proto nemá smysl tento první návrh komentovat veřejně. Asociace českých stavebních spořitelen je ve stálém kontaktu s příslušnými ministerstvy a přednese tam všechny argumenty, které jsou nutné, aby úspěšný systém stavebního spoření mohl neméně úspěšně fungovat také v budoucnosti.

2) Očekávám především další velmi dynamický vývoj v oblasti poskytování nových úvěrů. Situace pro financování bydlení je velmi dobrá a lidé poznávají, jak vynikající základ pro realizaci jim nabízí stavební spoření. Přes všechny diskuse o změně zákona zůstane stavební spoření také v roce 2003 oblíbenou, efektivní, bezpečnou a prospěšnou formou spoření a financování bydlení. Očekávám také, že podíl stavební spořitelny Wüstenrot na vývoji v obou oblastech bude nadprůměrný.

3) Vývoj směřuje - jak již bylo řečeno - k dalšímu zvyšování významu bydlení a jeho kvality. Stavební spoření posílí svou pozici jako nejdůležitější a nejčastější součást financování bydlení. Událostí roku se určitě stane konečné rozhodnutí o změně zákona, přičemž předpokládám, že bude nalezeno rozumné řešení.

Edgar Pillath, HYPO stavební spořitelna

Událostí roku 2003 se v oblasti stavebního spoření jistě stane změna zákona č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Jakým směrem by se dle návrhu Ministerstva financí úpravy uvedeného zákona měly ubírat je v současné době často prezentováno prostřednictvím veřejných médií, především pak prostřednictvím tisku. Stavební spořitelny chápou snahu o úspory ve státním rozpočtu, samy poskytly Ministerstvu financí vlastní návrh, jehož realizace by přinesla snížení výdajů státního rozpočtu do oblasti stavebního spoření.
Diskuse na odborné úrovni stále probíhají; bližší informace budou zveřejněny po ukončení příslušných jednání.
Úpravy zákona by existenci stabilního systému stavebního spoření neměly ohrozit, budou však mít vliv na vývoj obchodu stavebních spořitelen.
HYPO stavební spořitelna se v tomto roce bude nadále soustřeďovat na rozvoj v oblasti úvěrů a jejich větší přístupnost. Dalším cílem pro letošní rok je zkvalitnění služeb našim zákazníkům a dosažení stejně dobrých obchodních výsledků jako v roce 2002.

Jaký vy máte názor na návrh změn zákona o stavebním spoření? Jak by podle vás tato změna měla vypadat? Co si myslíte o odpovědích šéfů stavebních spořitelen? Napište nám své zkušenosti a názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Co chystá stát v oblasti bytové politiky?

5. 11. 2002 | Martin Zika

Co chystá stát v oblasti bytové politiky?

Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec představil své priority v oblasti bydlení. Náměstek ministra financí Jaroslav Šulc na téže akci nastínil vizi diametrálně odlišnou. Kam se bude... celý článek

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

4. 11. 2002 | Martin Zika

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve... celý článek

Partners Financial Services