Dluhopisové impérium vrací úder

Petr Fejtek | 10. 12. 2002 | 9 komentářů
Dluhopisové impérium vrací úder
Vítězné tažení dluhopisů sice ještě setrvačností pokračuje, ale dnešní naivní nadšence čeká spíše značné zklamání. Kdo se řídí uplynulým výnosem a vidí tam svítit krásných 8 %, se asi těžko bude smiřovat s tímto číslem příští podzim.
Jistěže minulá výkonnost cosi vypovídá a dlouhodobá zkušenost se odvíjí pouze od ní, ale krátkodobě je investorovi platná doslova jak mrtvému zimník. Naopak v dohlednu je výkonnost sice mlhavá, ale jistě nikoli růžová.

Fondy "jedou"

Majetek spravovaný fondy si letos připíše nárůst kolem 50 miliard a celý sektor se nejen významně standardizuje, ale zejména masivně pronikl na retailový trh. Fondy jsou i jednoznačným vítězem soutěže o úspory domácností – letos se nepochybně umístí i před stavebním spořením a nejrůznějšími pojistnými a penzijními produkty. Je zřejmé, že jsme nastoupili "cestu k normálu".

Celý sektor fondů spravuje dohromady majetek rychle atakující sumu 130 miliard korun (105 tuzemské; 25 zahraniční). Nikoho jistě nepřekvapí velmi konzervativní rozložení investic: s téměř polovičním podílem vedou fondy peněžního trhu a jen necelou desetinu tvoří investice do akcií. Protože však fondy peněžního trhu jsou vlastně jen "kratší" dluhopisové a velká většina portfolií smíšených fondů je prakticky tvořena dluhopisy, je kolem 90 % úspor ve fondech uloženo v dluhopisech.

Výnosy lákají

Hvězda dluhopisů v uplynulých dvou letech také na našem investičním nebi doslova zářila. Podívejme se však na dlouhodobější vývoj roční výkonnosti na příkladu našeho největšího dluhopisového fondu Sporobond – vidíme úžasné „tučné roky“ 1998–9 a také "pěknou" éru od léta 2001. Naopak dieta roku 2000 byla mnohem kratší a většina dnešních investorů ji beztak ani nepamatuje. Co však jistě stojí za povšimnutí, jsou souvislosti s inflačními trendy – znázorňují je protisměrné šipky: závěr i výhled si jistě každý udělá sám.

Co napřesrok?

Finančním trhům jednoznačně velí vývoj úrokových sazeb – kdo nevěří, ať si své peníze skutečně raději zašívá do slamníku. A hlavně ať je nedá ani nepůjčí nikomu, kdo mu slibuje jistoty vyšší než několik reálných desetin procenta.

Výnosy dluhopisů jsou totiž na dlouhodobých až historických minimech (v USA více než padesátiletých). Evropa – jako obvykle se zpožděním – zřejmě sníží sazby až v prosinci, naše jsou již nyní o půl procenta nižší. Rekordně nízké výnosy dluhopisů znamená totéž, jako když řekneme, že jejich ceny jsou rekordně vysoko. Kdo je tedy nyní nakupuje, musí kupovat "draho". Taková je logika dluhopisového trhu – již nakoupené dluhopisy se při poklesu sazeb "pozlatí", zatímco při růstu sazeb klesají v ceně. Budoucí vývoj je nabíledni jen zdánlivě, protože
1) existuje přece jen ještě určitý prostor k dalšímu poklesu (i když na hraně deflační spirály);
2) současná ekonomická "stagdeflace" se může vléci překvapivě dlouho. Jediné je jisté: tučné roky v dohlednu nekynou.

Kudy, kudy cestička…

Odhady analytiků bývají (alespoň podle amerického exprezidenta Jimmyho Cartera) horší než předpovědi kartářky z Georgie. Podíváme-li se na jejich tipy v souhrnu ČNB, s hrůzou vidíme, že skutečně – ještě predikce z loňského listopadu odhadovaly inflaci letošního podzimu 5 % a ne 0,5 %. Tedy "úlet" nejen o jednotky, ale o násobky, o celý řád. U odhadů 12M PRIBOR je místo předpovídaných 6,3 % dnes jen 2,8 %. A jak nyní vidí situaci v listopadu 2003: CPI 2,5 %; 12M PRIBOR 3,3 %. Kdo nevěří, ať tam běží… i pětiletý výnos prý vzroste o 50 bp (=0,5 %), z čehož plyne, že cena bondu s pěti lety do splatnosti klesne o 2,1 %. Reálně se tak dostaneme pod hranu červených čísel. Poněkud menší "ránu do čumáku" dostanou kratší dluhopisy, takže fondy peněžního trhu by mohly zůstat i v reálu nad nulou.

Psychologicky ovšem tak či onak nominální výnosy mezi 2 – 3 % jistě odradí mnoho potenciálních střadatelů. Majetek fondů zřejmě zbrzdí svou expanzi.

Konvergenční tip

Šanci na slušnější výnos dostávají jen odvážnější: v dluhopisech je ještě "rezerva" poklesu úrokových sazeb v tranzitivních ekonomikách – ovšem s nejistým načasováním a navíc s měnovým rizikem. Jak ukázal v poslední době například fond zaměřený na tyto dluhopisy Trendbond (profil, názory) – šance jsou značné: jen letošní "podzimní rally" přinesla 14,5 %. Ročních 6,15 % pak sice nijak nešokuje, ale podobný výnos v příštím roce by byl "zlatý". V podobném fondu IKS Plus bondový (profil, názory) zatím 2,8 % vůbec neoslní.

Pro ještě odvážnější se další šance snad již konečně otevírá v akciích, jenže očekávaná apreciace koruny (kolem 5 % za rok) může z výnosu hodně ukousnout. Není tedy lepší zůstat na středoevropském dvorečku? Konvergenční efekt navíc podle zkušenosti z minulého rozšiřování EU "fandí" růstu akcií firem kandidátských zemí. Férová cena našich měn i podniků je zkrátka vyšší – kdo na to vsadí, již ví, kam investovat: ING Český akciový (profil, , koupit) nebo Sporotrend (profil, názory). Vhodné fondy jsou tedy snadno dostupné a kdo zvolí strategii pravidelného investování, nemůže "netrefit".

Jak moc budou v příštím roce investoři do bondů zklamáni? Jak odhadujete jejich výnosy? Je lepší ukládat peníze na peněžním trhu? Věříte na konvergenční efekt? Více u akcií nebo dluhopisů? Napište nám své zkušenosti a názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2002 18:46, GEKKO 99

Myslim, ze soucasny kurz koruny je hodne silny, urcite vic nez na kolik koruna ma. Predpokladam ale stale jeste nejakou dobu pomerne silnou korunu, alespon tedy do doby nez stat proda unipetrol apod. Az CnB a vlada rozpusti tyhle penize/nyni byt na zvlastnim uctu, ale finalne se stejne prelijou tyhle investice do CZK/ potom predpokladam sesup koruny dolu. Myslim ze tak za rok dva bude koruna nekde na 34 za Euro mozna jeste niz. Takze kratkodobe bych to videl stabilne, dlouhodobe oslabi.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2002 10:12, TGP

Ale podle minulé výkonnosti stejně jedou všichni, ne?

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services