Stát na vás myslí, nezapomeňte!

Martin Zika | 28. 11. 2002 | 35 komentářů
Stát na vás myslí, nezapomeňte!
Pokud chcete využít četných výhod, které stát poskytuje k různým finančním produktům, pro uzavření smlouvy nastává nejvyšší čas. Co tedy musíte udělat?

Nejzajímavější výhody, které můžete od státu ke konci roku získat, plynou z penzijního připojištění, životního pojištění a stavebního spoření. Zjistili jsme, do kdy nejpozději musíte uzavřít smlouvu na tyto produkty tak, aby vám státní výhody za rok 2002 neutekly.

Za pět minut dvanáct

V tuto chvílí asi nejvíce "hoří" penzijní připojištění. Abyste mohli uplatnit daňovou úlevu, která je první výhodou tohoto produktu, musíte u některých ústavů smlouvu uzavřít k 30.listopadu. Ovšem například Českomoravský penzijní fond (profil, názory) požaduje mít k dispozici návrh smlouvy a peníze na účtu až ke 20.12. Penzijnímu fondu ABN AMRO (profil, názory, koupit) můžete poslat peníze na účet během prosince a smlouvu odeslat do 15 dne téhož měsíce, ovšem jen pokud ji uzavíráte přes regionální zastoupení společnosti. Prostřednictvím obchodního zástupce musí být smlouva uzavřena do konce listopadu.
Pokud tedy na konci roku vložíte na účet jednorázově 18 000 korun, můžete si z daňového základu odepsat 12 000 korun (6000 korun je neodepsatelná částka). Druhou výhodou penzijního připojištění je státní příspěvek. Jeho výše zavisí na tom, jaké částky spoříte. Za předpokladu, že ukládáte měsíčně 500 korun, dostanete ke každé úložce od státu 150 korun. To ale jen v případě pravidelného měsíčního spoření. Při založení smlouvy ke konci roku máte tedy nárok pouze na jeden měsíční státní příspěvek, tzn. 150 Kč. Je nicméně možné v lednu vložit na účet 18 000 korun a požádat o pravidelné měsíční státní příspěvky.

Záleží na ústavu

Pokud plánujete uzavřít životní pojištění, získáte možnost daňového odpočtu. Maximální částka, kterou si můžete odepsat, je 12 000 korun. Toho můžete docílit založením smlouvy a jednorázovým uložením částky 12 000 korun. Pokud jde o nejpozdější možný den podepsání smlouvy, abyste mohli uplatnit daňový odpočet, u většiny ústavů je možné smlouvu uzavřít do konce roku. Není ale dobré nechávat podpis smlouvy na poslední prosincové dny, protože celý proces se v závislosti na typu pojistky může protáhnout. Ovšem například u IPB pojišťovny (profil, ) musíte životní pojištění založit do konce listopadu.

Uzavřete smlouvu třeba na Silvestra

U stavebního spoření je to poměrně jednoduché. Výhoda, kterou můžete uzavřením smlouvy o stavebním spoření získat, se jmenuje státní podpora. Její výše je 25 procent z částky, kterou uložíte na účet, přičemž má zákonem daný strop: 4500 korun. Abyste tento maximální státní příspěvek získali, musíte na konci roku jednorázově uložit 18 000 korun plus poplatek za založení smlouvy (ten se u jednotlivých stavebních spořitelen liší). Státní podpora vám bude na účet připsána ve druhém čtvrtletí následujícího roku.
Pokud jde o uzavření smlouvy, teoreticky si můžete odskočit poslední den v roce od silvestrovského stolu a na pobočce stavební spořitelny uzavřít smlouvu a složit peníze. Obecně lze říct, že smlouva musí být uzavřena do konce roku a totéž platí pro doručení peněz na účet spořitelny.

DO KDY NEJPOZDĚJI MUSÍTE UZAVŘÍT SMLOUVU
CREDIT SUISSE

30.11.

ČMPF

20.12.

PFČP

30.11.

PFČS

30.11.

ČP

nebyla schopna poskytnout údaje

Allianz

31.12.

Kooperativa

31.12.

IPB Poj.

30.11.

ING Poj.

31.12.

CREDIT SUISSE

31.12.

Stavební spořitelny

31.12.

Nezapomeňte, že smlouvu na stavební spoření můžete online uzavřít zde, na penzijní připojištění tady a životní pojištění také v prodejní sekci Peníze.CZ!

Co si myslíte o výhodách, které poskytuje stát k těmto finančním produktům? Měly by být ještě větší, nebo naopak menší? Bude stát vůbec schopen i v budoucnu tyto podpory vyplácet, přestože zadlužení České republiky roste? Napište nám své zkušenosti a názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 12. 2002 19:48, ten oprawdowy CSrypatschek

...a Ty ´seš ve skutečnosti vůbec kdo ? K oprawdowemu CSrypatschekovi máš daleko. Ten si svůj hrdinný nick zatím měnit nehodlá ! A pojem "chátro lidská" také není ode mne ! Takto, dle mne, asi mluví o svých klientech po šichtě a u kafíčka třeba pracovníci České spořitelny. Zvláště ti jejich osobní bankéři nebo přímo jejich vrcholoví manageři na Budějovické v Praze...

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 11. 2002 13:47, TGP

Velmi dobrý přehled, díky moc za něj, přiznávám, že jsem očekával, že termíny budou delší.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

4. 11. 2002 | Martin Zika

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve... celý článek

Jak sestavit osobní finanční plán

10. 10. 2002 | Daniel Gladiš | 2 komentáře

Jak sestavit osobní finanční plán

Základní finanční plán může být docela jednoduchý a krátký. Stačí, aby měl čtyři body. Měl by zhodnotit vaši současnou finanční situaci, stanovit reálné finanční cíle, posoudit omezující... celý článek

Partners Financial Services