Kde má povinné ručení strop?

Martin Zika | 13. 11. 2002 | 5 komentářů
Kde má povinné ručení strop?
Sazby povinného ručení pro příští rok již nebudou regulovány, což se projeví jejich nárůstem. A pokud nezačnou řidiči jezdit opatrněji, ceny porostou i v budoucnu.
Od ledna 2003 již stát nebude do oblasti povinného ručení zasahovat. To se projevilo v cenách, které obecně vzrostly, ovšem nijak zásadně se u jednotlivých pojišťoven neliší. Největší cenový skok lze pozorovat v kategorii tahačů a vozů s nižší kubaturou. Ty se totiž na dopravních nehodách podílejí nejčastěji. Union Pojišťovna (profil, názory) vám oproti loňským 20 420 korunám v kategorii tahačů při nejnižším pojistném plnění příští rok naúčtuje nejvíc – 66 000 korun (nárůst o 323 procent). V kategorii do 1000 cm3 zvýšila například Česká pojišťovna (profil, názory) sazbu v základním ručení bez bonusu z 1620 korun na 2774 korun (171 procent). Sazby pro kubaturu od 1350 cm3 do 1850 cm3 narostou zhruba o deset procent, ve vyšší skupině jsou rozdíly oproti loňsku minimální. Nejnižší ceny nabízí Česká podnikatelská pojišťovna (profil, názory), jako jediná totiž sazby nezvýšila. Její postup popisuje ředitel pojištění a marketingu Jiří Borský: "Dlouhodobě dodržujeme strategii nejnižších cen a zaměřujeme se na cílovou skupinu majitelů starých aut, tzn. škodovek, trabantů a podobně. Tito lidé bydlí spíše na venkově a malých městech, proto je škodní průběh u těchto vozů spíše nízký," vysvětluje Borský s tím, že stejný princip Česká podnikatelská pojišťovna uplatňuje u nákladních automobilů.

Tvorba sazeb pro rok 2003 se i tentokrát odvíjí především od kubatury vozů. Tento systém v jiných zemích běžný není, navíc znevýhodňuje majitele automobilů s naftovými motory. Podle mluvčího České pojišťovny Richarda Kapsy se při výpočtu sazeb povinného ručení například ve Velké Británii vychází z ukazatelů jako je pohlaví, věk či bydliště. V některých státech pak je důležitá třeba i barva vozu, ale nejdůležitější je pochopitelně škodní průběh. "Česká republika spěje k podobnému systému jaký mají ve Velké Británii. Tam se ovšem vytvářel několik desítek let a u nás nezbytné statistické řady zatím neexistují," říká Kapsa. Ke změně ve výpočtu sazeb v České republice podle něj dojde v průběhu dvou až tří let.

CENY POVINNÉHO RUČENÍ
Pojišťovna - tarif s nejnižším limitem 1000-1350 cm3 1350-1850 cm3 1850-2500 cm3
Pojišťovna České spořitelny

3420

5440

8574

Česká pojišťovna

3468

4817

7752

Česká podnikatelská pojišťovna

2838

4060

6576

Allianz

3498

4996

7842

Uniqa

3439

5011

7895

Generali

3436

4972

7728

IPB Pojišťovna

3432

4908

8100

Kooperativa

3956

5712

9196

Union

3120

4500

7200

Zürich

3504

5052

7860

Další pojistky zdarma

Některé pojišťovny nabídku produktů povinného ručení rozšířily. Kooperativa (profil, názory) přichází s tarifem Standard (profil, názory), který je určen zejména začínajícím řidičům. Nabízí nižší základní pojistné za cenu nižšího bonusu. Pojišťovna Generali (profil, názory) představila nový tarif Exclusive (profil, názory), který znamená rozšíření pojistného krytí. Jeho limit plnění pro věcnou škodu je 50 milionů korun, pro škody na zdraví pak 100 milionů korun.

Zároveň s povinným ručením vám pojišťovna většinou nabídne i další výhody spojené s tímto produktem. IPB Pojišťovna (poskytuje klientům zdarma úrazové pojištění řidiče (viníka nehody), nebo pojištění škod na věcech, které měl na sobě nebo u sebe řidič, či jeho manžel a nebo druh. Pojišťovna Generali zajistí klientům právní ochranu, tzn. v případě nehody vyřizování soudního líčení, zajištění právníka a případné kauce. V nabídce pojišťovacích ústavů můžete využít i dalších výhod, často spojují povinné ručení například se slevou na havarijní pojištění a podobně.

Systém bonusů pochopitelně funguje i nadále. Nejvíce v tomto směru nabízí Kooperativa, která za každý rok bez nehody poskytne řidiči slevu až 10 procent. Většina pojišťoven dává slevu ve výši pět procent, nejméně pak Podnikatelská pojišťovna. Její bonus pro rok 2003 za celkovou dobu působení společnosti na českém trhu dosahuje pěti procent. Naopak přirážku na pojistném pro ty, kteří zavinili nehodu, tzv. malus, se chystá uplatnit pouze Kooperativa, IPB Pojišťovna a Generali.

Změny na trhu

Trh s povinným ručením zaznamená od příštího roku i další změny, které se týkají samotných subjektů. Pojišťovna ČSOB (profil, názory) splyne s největší pravděpodobností od 1.1.2003 s IPB Pojišťovnou a momentálně oba ústavy nabízejí produkty povinného ručení IPB Pojišťovny. Kmen pojištěnců z Komerční pojišťovny (profil, názory) již přešel do Kooperativy a v této době probíhají jednání o sloučení pojišťovny Zürich (profil, názory) s Generali.

Pokud máte pocit, že vám více nabídne jiná pojišťovna, něž ta, u níž jste byli doposud "upsáni", je už v této chvíli skutečně za pět minut dvanáct. Změna pro vás nebude znamenat žádné náklady navíc, ale smlouvu musíte vypovědět písemně, a to nejpozději šest týdnů před koncem pojistného období. Tedy právě v těchto dnech. Jaká bude cenová politika pojišťoven pro příští roky? Ceny automobilů pohybujících se po silnicích rostou a zvyšuje se i počet nehod. Pokud bude tento trend pokračovat, je jasné, že porostou i ceny povinného ručení.

Další informace získáte v sekci povinné ručení. Znáte nejdůležitější pojmy povinného ručení? V orientaci vám pomohou také názory připsané k profilům jednotlivých pojišťoven. Nezapomeňte, že smlouvu na povinné ručení můžete online uzavřít zde!

Myslite si, že je současný systém počítání sazeb povinného ručení spravedlivý? Chystáte se změnit pojišťovnu, nebo jste spokojeni se službami té stávající? Jakým způsobem se pojišťovna vypořádala s vaší pojistnou událostí? Napište nám své zkušenosti a názory!

 

  

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zůstat u staré anebo najít novou?

6. 11. 2001 | Dušan Hradil

Zůstat u staré anebo najít novou?

Sazby povinného ručení pro rok 2002 přidělaly další vrásky na čele všem motoristům. Mnozí teď kalkulují, zda by nebylo výhodnější změnit pojišťovnu. Jednotlivé nabídky se totiž značně... celý článek

Povinné ručení bude dražší

26. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Povinné ručení bude dražší

Ceny pojištění odpovědnosti za provoz vozidel v příštích letech porostou.

Rozbil mi čelní sklo a ujel

29. 11. 2000 | Jindřich Hlaváč | 7 komentářů

Rozbil mi čelní sklo a ujel

Známý problém – auto přede mnou odmrštilo kamínek, který mi zničil přední sklo. Dříve se to řešilo jednoduše, kamarád se "přiznal" jako viník a pojišťovna sklo zaplatila. Teď již to... celý článek

Partners Financial Services