Zahraniční fondy mají pětinu trhu

Zahraniční fondy mají pětinu trhu
Asociace pro kapitálový trh ve středu zveřejnila údaje o velikosti majetku českých investorů v zahraničních fondech. Podle statistiky asociace bylo v polovině roku obyvateli ČR investováno u zahraničních fondů 23 mld. Kč, tedy asi pětina celkového majetku uloženého u podílových fondů.

Včerejší tisková konference Asociace pro kapitálový trh (AKAT) tak prolomila období spekulací kolem skutečné výše a rozdělení majetku českých investorů v zahraničních podílových fondech. To bylo doposud způsobeno neochotou několika členů asociace poskytovat údaje o velikosti majetku klientů v zahraničních fondech. Zatímco v případě Unie investičních společností (UNIS), která sdružuje především investiční společnosti spravující české fondy, je pravidelné poskytování těchto údajů standardem, asociací předložená statistika zahraničních fondů je teprve jakási "první vlaštovka". Každopádně podle uvedené statistiky bylo obyvateli České republiky k 30. 6. 2002 v zahraničních podílových fondech, jejichž distributorem je některý z 45 členů AKAT, uloženo celkem 23,15 mld. Kč. V porovnání s tím objem majetku spravovaný českými fondy, tedy fondy sdruženými v UNIS, činil ke stejnému datu 83,46 mld. Kč. Fondy sledované AKAT a UNIS tvoří téměř 100 % trhu podílových fondů. Podíl zahraničních fondů tak činí 21,7 %.

Zajímavé je na statistice také rozdělení majetku v zahraničních fondech podle jednotlivých druhů fondů (viz graf). Překvapivě největší zájem je o zahraniční fondy dluhopisové (7,87 mld.), dále fondy peněžního trhu (5,83 mld.) a poměrně vysoký je i zájem o fondy akciové (4,84 mld. Kč). 

V porovnání s tím je u českých fondů (dle statistiky UNIS) největší zájem o fondy peněžního trhu (37,44 mld.), dále smíšené fondy (30,83 mld.) a až poté následují fondy dluhopisové (13,02 mld. Kč).  Uvedené údaje tak vyvracejí jakousi vžitou představu, že český konzervativní investor volí zejména domácí dluhopisové fondy, zatímco sofistikovanější investor vybírá ze zahraničních fondů akciových. 

Vedle rozdělení majetku podle druhu fondu nabízí předložená statistika také členění podle jednotlivých  distributorů z řad bank a investičních společností. Zdaleka největší podíl na distribuci zahraničních fondů má  skupina KBC/ČSOB, která využívá široké sítě vlastních poboček. Prostřednictvím ní klienti zhodnocovali k 30.6. majetek v souhrnné výši 9,38 mld. Kč. Jinou formu distribuce volí ING Investment Management, která vedle vlastní banky využívá zejména sítě externích prodejců. U ní bylo v polovině roku investováno ve fondech ING 5,61 mld. Kč. Zajímavý je i údaj jinak v oblasti fondů méně sledované HVB, která v minulosti nabízela či nabízí fondy Capital Invest, Activest a Bank von Ernst. Zde zhodnocují klienti majetek v celkové výši 3,51 mld. Kč.

Překvapily vás údaje o podílu zahraničních fondů na celkovém majetku ve fondech. Dá se předpokládat, že zájem o zahraniční fondy dále poroste? O své názory se můžete podělit zde.


HSBC Zajištěné fondy

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: kdy dojde k integraci?

7. 10. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: kdy dojde k integraci?

Na českém trhu stále ještě přežívá rozdělování fondů na české a zahraniční. Na vině jsou především legislativní důvody, ale i prodejní politika jednotlivých bank. Změna ale přijde již... celý článek

Fondy ČSOB mají polovinu trhu

10. 6. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy ČSOB mají polovinu trhu

Živo bylo počátkem měsíce na fondové scéně. Dva fondy změnily jméno a investiční strategii. Nově je k dispozici též množství dat o zahraničních fondech ČSOB, respektive mateřské KBC.... celý článek

Klamavá reklama fondů?

22. 4. 2002 | Tomáš Prouza

Klamavá reklama fondů?

Před nedávnem si Komise pro cenné papíry vyžádala od českých investičních společností i bank, prodávajících zahraniční fondy, kopie jejich propagačních materiálů. Co se za touto netradiční... celý článek

Partners Financial Services