Favoritem mezi penzijními fondy ...

Jan Žáček | 4. 10. 2002
Favoritem mezi penzijními fondy ...
... v úrovni webové prezentace je rozhodně loňský vítěz hodnocení - Penzijní fond České pojišťovny. Jak se na něj dívá porota Peníze.CZ letos, se dozvíte z dalšího pokračování naší soutěže Best Web 2002.
www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a její způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Jan Žáček, porotu serveru Peníze.CZ tvoří deset osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.pfcp.cz

Hodnocení - výsledky
Kreativní rovina: 2 Marketingová rovina: 2 Informační rovina: 1 Grafická rovina: 3- Navigační rovina: 1 Technická rovina: 1 Použitelnost: 1
Výsledná známka: 1,64



Kreativní rovina:

Veškerá kreativita penzijního fondu České pojišťovny spočívá v použití odlišného layoutu stránek. WWW stránky mají podobu informačního portálu, což je mezi fondy výjimka. Co se týče použitých barev, zůstává penzijní fond u modro-oranžového klišé, tentokrát naštěstí bez kýčovitých fotografií.

Výsledná známka (jako ve škole): 2



Marketingová rovina:

Přístup penzijního fondu České pojišťovny je mnohem přesvědčivější než u ostatních hodnocených fondů. Texty nejsou jen opsané z brožurek, ale dokonce i přizpůsobeny použití na www stránkách. Uživatel se mnohem snáze dostane na nabídku penzijního připojištění, která je jasně a přehledně formulována. Navíc k uživateli www stránek je přistupováno rovnocenně jako k ostatním klientům.

Integrace s mateřskou společností není pouze na úrovni corporate identity a loga, ale pokračuje i dále přes společnou nabídku dalších produktů, jako například ČP Úvěrovou kartu. Uživatelé on-line bankovnictví eBanky mohou navíc ocenit výhody integrace penzijního připojištění do prostředí běžného účtu, které jim umožní sledovat veškeré atributy spoření.

Výsledná známka: 2



Informační rovina:

Velkým pozitivem stránek penzijního fondu je jejich častá aktualizace. Novinky a tiskové zprávy jsou publikovány s frekvencí, která o několik řádů převyšuje prezentace z předchozích hodnocení. Každý týden přibude na webu alespoň jedna aktualita.

Zatímco ostatní fondy měly problém s publikováním výroční zprávy jednou za rok, fond České pojišťovny publikuje předběžné výsledky v průběhu celého roku a vy máte tak možnost sledovat výkonnost s méně než měsíčním zpožděním.

Díky časté aktualizaci najdete na webu penzijního fondu všechny informace, které vás před sjednáním smlouvy, ale i v průběhu připojištění, mohou napadnout.

Výsledná známka: 1



Grafická rovina:

Grafika je asi nejslabším místem hodnocené prezentace. Kromě excelovských grafů obsahují stránky jen navigační grafiku, všudypřítomné šipky brzy kazí pozitivní dojem z prezentace. Grafy, tabulky a úprava textu by mohly v rukách schopného grafika dopadnout mnohem lépe. Bohužel první graf hyzdí už úvodní stránku.

Jako jediný z fondů zvolil pro prezentaci design informačního portálu s rozdělením na jednotlivá okna, která mohou uživatele odrazovat svou nepřehledností. Stránky mají ale ve všech sekcích stejnou kompozici, takže se brzy v designu zorientujete.

Výsledná známka: 3-



Navigační rovina:

Navigace je logicky rozdělena, je přehledná a rozlišuje jednotlivé uživatele. Zaměstnavatelé, účastníci a obchodní zástupci mají informace rozdělené do velmi přehledných sekcí. Každý z uživatelů tak lehce najde co potřebuje. Kdyby snad ne, je k dispozici kvalitní fulltextové vyhledávání.

Výsledná známka: 1



Technická rovina:

Po obsahové stránce je web velmi kvalitní, po technické stránce je možné fondu vytknout několik chybek. Stránky fungují dobře ve všech běžných prohlížečích, jsou rychlé a funkční, jen do formulářů musíte vkládat místo desetinné čárky tečku. Kdyby na stránkách nebylo upozornění na podobnou funkcionalitu, asi bych si toho ani nevšiml, při orientačním nezávazném výpočtu by mě asi nenapadlo uvádět údaje s přesností na několik desetinných čísel. To, že ale tvůrce stránek s takovou banalitou zaměstnává uživatele, je věc neuvěřitelná. Úsilí s tím spojené je větší, než úprava prezentace, která by zajistila akceptaci teček i čárek.

Stránky fondu nenabízí on-line formulář pro uzavření smlouvy. V případě, že využijete možností formátu PDF, můžete smlouvu uzavřít korespondenčně po vyplnění velmi pěkného formuláře.


Výsledná známka: 1



Použitelnost:

Nerozhodnutému uživateli návštěvu stránek penzijního fondu České pojišťovny doporučuji. Nejpravděpodobněji jeho návštěva skončí downloadem formuláře, jeho vytištěním a zasláním na adresu penzijního fondu. Stránky obsahují přesvědčivé argumenty, proč se penzijně připojistit a proč využít nabídku PFČP.

Účastníkům bych návštěvu stránek doporučil také. Na rozdíl od ostatních hodnocených fondů zde naleznou velké množství informací i vlastní klienti fondu. Asi pochopíte rozdíl mezi náborovou kanceláří a klientským centrem a možná i tento argument vás přesvědčí o možné změně fondu.

Výsledná známka: 1


Závěr:
Stránky penzijního fondu vybočují z řady hodnocených fondů atypickým layoutem, častou aktualizací a kvalitou poskytovaných informací. Nebránil bych se také označení, že jsou o celou jednu generaci blíže k typickému uživateli internetu. Ten, kdo se chce o penzijním připojištění něco dozvědět, zvažuje uzavření smlouvy a nebo změnu fondu, měl by na stránky penzijního fondu České pojišťovny rozhodně zavítat.

Doufám, že k tomuto hodnocení máte co říci a přidáte svůj názor.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
MD NG EH GH VI PJ RJ PN PP TT průměr
obsah 1 - - - - 2 2,5 2 1 - 1,70
vzhled 1 - - - - 2 3,5 2,5 3 - 2,40
Vysvětlivky: MD - Michal Drtina, Vltava-Labe Press; NG - Naveed Gill, Tiscali; EH - Eda Hekšová, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT; GH - Gabriela Hrušková, Tiscali; VI - Vladimír Iliev, Strategie; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; RJ - Radovan Jelen, Forrest Gump; PN - Petr Nešpůrek, ARBOmedia; PP - Pavla Paseková, Českomoravská stavební spořitelna; TT - Tomáš Tyll, Nexen
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.

Vytrženo z kontextu
... Žádná kreativita, žádná grafika ..... vytýká webu Radovan Jelen (Celý názor)
... Jednoduchá, ano to je to slovo, kterým bych označil grafiku serveru. Nijak nezajímavý, téměř statický, mdlý ... dodává Petr Nešpůrek (Celý názor)


---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Navštívili jste internetové stránky Penzijního fondu České pojišťovny? Líbily se vám? Našli jste na nich vše, co jste hledali? Napište nám své zkušenosti a názory.


Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co o webu Penzijního fondu České pojišťovny soudí porotci Peníze.cz

4. 10. 2002 | Dušan Hradil

Nepatrné zlepšení po českomoravsku

27. 9. 2002 | Jan Žáček

Nepatrné zlepšení po českomoravsku

Ve světě internetu letí vše kupředu hyperrychlostí. Zda si toho všimli tvůrci webu Českomoravského penzijního fondu, je otázkou. Podívejte se na výsledek třetí části naší soutěže Best... celý článek

Francouzi mají co dohánět

20. 9. 2002 | Jan Žáček

Francouzi mají co dohánět

Informační role splněna, provedení velmi slabé. Tak by se dala stručně popsat internetová prezentace Penzijního fondu Komerční banky. Druhým dílem pokračuje náš seriál hodnocení webů... celý článek

Vojáci to už nahodili

13. 9. 2002 | Jan Žáček

Vojáci to už nahodili

Po týdnu se opět vracíme k Vojenskému otevřenému penzijnímu fondu. Tentokrát máme štěstí, jeho webová prezentace je funkční a soutěž Best Web 2002 může pokračovat. Tak co nám ti vojáci... celý článek

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

24. 8. 2001 | Lukáš Půda

Penzijní fondy: Kdo má nejlepší web?

Pět týdnů uplynulo jako voda a už zde máme další vyhlášení naší soutěže. Cenu serveru Peníze.CZ za nejlepší web penzijního fondu si tentokrát odnesou zástupci dvou společností – Penzijního... celý článek

Partners Financial Services