Studenti, máte všech pět pohromadě?

Studenti, máte všech pět pohromadě?
Každý rok se touto dobou těší pět bank na nové perspektivní klienty. Proto se jim snaží již teď nabídnout mnoho výhod. Nově přijatí vysokoškolští studenti se mají na co těšit. Víte, jaké možnosti nejen je, ale i stávající studenty, čekají?

Běžné účty pro studenty, neboli studentská konta, nabízí pět bank, z nichž tři stále nabízí vedení účtu prakticky zdarma. Oproti loňskému roku se ale začínají množit poplatky za služby. Letos již v nabídce nenajdeme Nonstopkonto bývalé Bank Austria Creditanstalt (dnes HVB Bank) (profil, názory), místo něj však do studentské pětky vstoupila eBanka (profil, názory). Ostatní banky své produkty moc nepozměnily, ale co je důležitější, ani příliš nevylepšily. Česká spořitelna (profil, názory) konečně nabídla ke Sporostudentu (profil, názory) mezinárodní platební kartu, ČSOB (profil, názory) rozšířila svou nabídku o internetbanking a Union banka (profil, názory) pozměnila poplatkovou politiku a přestala studentům výhodně nabízet embosované karty. Studenty také jistě nepotěší, že v loňském roce došlo ke všeobecnému zvýšení poplatků za výběr z bankomatů ostatních bank a k poklesu úrokových sazeb, což se citelně dotklo právě studentských kont, kde před rokem byla na studentském účtu Gaudeamus (profil, názory) Komerční banky (profil, názory) úroková sazba tři procenta, dnes je to jen 1,75 procenta. Studentské účty si však své obvyklé výhody oproti běžným účtům podržely, i když některé bankami původně proklamované výhody postupně vymizely.

Proč si zřídit studentský účet?

Přeci především proto, aby měli rodiče kam posílat kapesné na studium! Pokud nehodláte využívat i další bankou nabízené služby, je vhodné si zřídit konto ve stejné bance, ve které mají účet rodiče. Ušetříte tak na poplatcích za mezibankovních převod, který činí dvě koruny. V ostatních případech je však vhodnější zvolit si pro výběr jiné kritérium.

Někdy vás však ke zřízení účtu donutí okolnosti - většinou správa kolejí, která vyžaduje platbu kolejného platebním příkazem nebo inkasem. Potom je dobré si zjistit, kolik si banky účtují za založení, změnu a zrušení trvalého příkazu či souhlasu s inkasem.

Studenti jsou často od těchto poplatků osvobozeni (je tomu tak například u České spořitelny a u Union Banky), ale například Komerční banka si i za zřízení souhlasu s inkasem řekne o šedesát korun.

TIP: Díky trvalému příkazu či souhlasu s inkasem se nebudete muset starat o včasné zaplacení kolejného. Odpadne také otravné čekání s hotovostí na přepážce koleje.


S kartou na pivo

Pokud správa kolejí převod na účet neumožňuje, stále je ještě mnoho důvodů pro založení studentského konta. Od všech bank totiž standardně dostanete nejméně na rok zdarma mezinárodní elektronickou platební kartu. Poplatky za výběry z bankomatů ostatních bank se sice citelně zvýšily, a proto je v tomto směru bezkonkurenční Česká spořitelna, která vede se svou sítí tisíce bankomatů, ale platby v obchodech jsou zdarma.

Platební karta zdarma je však příkladem výhody, která již není výsadou jen studentů. Karta na rok zdarma je již běžně poskytována i pro "nestudenty". Československá obchodní banka dokonce majitelům Osobního konta (profil, názory) poskytuje platební kartu zdarma po celou dobu vedení účtu na rozdíl od Studentského konta (profil, názory), kde je karta Maestro zdarma jen po dobu jednoho roku. Pokud chce student ušetřit v dalších letech na poplatku za vedení platební karty, měl by si vybrat Českou spořitelnu, Komerční banku nebo Union banku (profil, názory), které si za vedení ani vydání karty zatím nic neúčtují.

Podstatné také je, jak velký limit na výběr vám ta která banka poskytne. Například Komerční banka stanovuje studentům týdenní limit na výběr z bankomatu limit dva tisíce, na platby u obchodníka také dva tisíce. Celková transakce kartou však nesmí za týden přesáhnout tři tisíce. Banky tyto limity na požádání zvyšují, ale požadavek musí být podepřen odpovídajícím průměrným zůstatkem na účtu a obvykle poplatkem do sta korun. Vždy však záleží na aktuální situaci a vlastním rozhodnutí pracovníků na pobočce. Vyšší limity má například eBanka (profil, názory), která omezuje týdenní výběry z bankomatů na patnáct tisíc a platby u obchodníků na dvacet pět tisíc.

TIP: Vybírejte jen z bankomatů vlastní banky - zaplatíte maximálně pět korun. A hlavně plaťte kartou v obchodech i třeba v hospodě za pivo - minimální částka, kterou můžete kartou zaplatit není stanovena. Navíc si ve vybraných bankomatech můžete zdarma dobít i kredit mobilu.


Nechodím do školy, proč bych měl do banky!?

Všechny banky už také v nějaké podobě nabízejí služby přímého bankovnictví. Zjistit zůstatek na účtu, zadat příkaz k úhradě či si založit termínovaný vklad můžete pomocí telefonu, mobilního telefonu nebo přes počítač. Ne všechny banky však nabízí kompletní nabídku služeb přímého bankovnictví. Jediná, která nabízí takřka nepřeberné možnosti je eBanka, která navíc poskytuje GSM bankovnictví již se všemi mobilními operátory. U Komerční banky však nepochodíte se žádostí o GSM banking. KB však zasílá zdarma SMS při každé změně zůstatku a spolupracuje s Oskarem na službě M - Platby. Platí však, že zůstatek či zadání příkazu k úhradě je možné u všech bank provést minimálně pomocí telefonního bankovnictví.

TIP: Přímo z mobilu si můžete dobít svůj Go kredit se studentským kontem ČS, Oskartu dobijete s účtem KB a eBanky. Pokud chcete dobít svoji Twist kartu, musíte si pořídit běžný osobní účet. S žádnou z bank, která nabízí studentský účet, T-Mobile přímé dobíjení z mobilu neposkytuje. 


I bez peněz na to máš!

Aby se nestalo, že vysněná kráska bude muset platit za gentlemana, který ji pozval, avšak své peníze propil včera s kamarády, je tady kontokorent neboli povolené přečerpání konta. V různých podobách ho nabízí prakticky všechny banky, avšak při výběru je dobré se podívat, co za něj chtějí a jaké záruky požadují.

Oproti loňsku se objevil poplatek za zřízení kontokorentu, který požaduje Komerční banka ve výši dvě stě korun a Union banka - ta si dokonce řekne o tři sta korun. Nejliberálnější je v těchto ohledech Česká spořitelna, která poskytuje kontokorent deset tisíc ihned po založení účtu zdarma a nepožaduje žádné záruky. Zapůjčené peníze úročí sazbou 13,7 % a neúčtuje si poplatek za splacení a vyrovnání úvěru.

TIP: Kontokorent je dobrá věc, ale není radno být dlouhodobě v mínusu. Úrokové sazby nejsou totiž nízké.


Nenabízí málo?

Pokud vás ani jedna z možností studentského účtu nenadchla, možná vás zláká vidina finanční odměny či jiného bonusu. Některé banky totiž ke všem výše zmíněním výhodám studenty doslova uplácejí - od Komerční banky dostanete ročně 333 korun, od České spořitelny 400 korun a za absolvování vysoké školy s červeným diplomem dokonce 10 000 korun. Ostatní banky nabízí studentům na rok zdarma kartu ISIC či různé sezónní akce či soutěže.

TIP: Nikdo vám nebrání v založení účtu u všech bank a využívat tak výhod, které banky nabízí. Mějte však na paměti, že po ukončení studia výhody také skončí a za případné zrušení účtu si banky účtují poplatek kolem dvou set korun.


Při rozhodování o tom, který studentský účet si zřídit je důležité zvážit nejen poplatky za bankovní služby, ale především si uvědomit, co od bankovního účtu očekáváte. Pokud chcete mít zdarma kartu a levné výběry z bankomatu, zvolte ČS nebo Union banku. ČSOB vám naproti tomu nabídne kontokorent s nejnižší úrokovou sazbou, díky KB si zdarma popovídáte na Expresní lince s telefonními bankéři a jednoduše tak zařídíte prakticky cokoli (i žádost o vydání platební karty, která je ke kontu Gaudeamus zadarmo). eBanku zvolí Ti, kteří chtějí maximálně a jednoduše využít možnosti přímého bankovnictví.

Kompletní přehled výhod a poplatků, ale i informace, jak si účet založit najdete v sekci studentských účtů.

Myslíte, že zvýhodňování studenstkých účtů je dobrou cestou k získávání budoucích studentů? Jsou poskytované výhody dostatečně zajímavé? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2002 8:11, Lukáš

čerpání výhod u různých bank je naprosto normální záležitos.
Upozorňuji však na odměnu 10000,- u ČS - jde o částku před zdaněním, tedy žádné plánování oslav za 10 tis.!

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 9. 2002 8:37, HaziM

Proč by měl platit za dva studentský účty - KB i ČS je nabízí zdarma. Navíc každý rok dostaneš bonusy. Žádný prohlášení banky nikdy nechtěly. Jen nesmíš mít víc studentských účtů u jedný banky.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankomaty - je dobojováno

15. 4. 2002 | Dušan Hradil

Bankomaty - je dobojováno

Počátkem tohoto měsíce padl poslední výstřel na českém bitevním poli o poplatky za výběry z bankomatů. Zdražilo se, a ne zrovna málo. Jak tedy najít cestu k minimálním poplatkům?

Nejsem tak bohatý, abych měl účet v eBance?

24. 9. 2001 | Michal Hazi

Nejsem tak bohatý, abych měl účet v eBance?

Dotovat studentská konta je součástí obchodní politiky většiny tuzemských bank. Do mainstreamu se s počátkem akademického roku zařadila i eBanka. Snaží se novým levným produktem oživit... celý článek

Partners Financial Services