Roman Mentlík: úkoly jsem splnil, odcházím dříve

Roman Mentlík: úkoly jsem splnil, odcházím dříve
Nečekaný odchod Romana Mentlíka z nejvyšších funkcí v eBance vyvolal vlnu spekulací. Shrnout by je šlo nejspíše do otázky "Byl vyhozen nebo odchází sám?" Rozhovor z minulého týdne proto nebyl poslední, bankéř se rozhodl o svém odchodu promluvit.

Kdy jste se rozhodl odejít z eBanky?
Už v minulosti jsem měl velmi zajímavé nabídky na práci ve státní správě. Protože se jedna z nabídek s ještě větším důrazem před nedávnem zopakovala a můj kontrakt v eBance by vypršel v únoru příštího roku, rozhodl jsem se ji přijmout.

Kdy oznámíte, kam nastupujete?
Je to zatím citlivá otázka, rád bych si vyhradil právo mluvit opravdu až v okamžiku, kdy budu stát s aktovkou před úřadem. Minimálně měsíc bych ale chtěl věnovat svému zdraví – celé léto jsem měl značné problémy s páteří a mojí nejbližší prioritou proto je, abych si dal záda do pořádku a dokončil rehabilitaci.

Zůstanete bankéřem?
Třinácti let strávených v bankovnictví se nezříkám a ani netvrdím, že se k té práci nehodlám vrátit. Myslím si, že být bankéřem je po tolika letech už určitá deformace, která mi zůstane v krvi.

Splnil jste v eBance to, co jste si při nástupu předsevzal?
Reakce na můj odchod opět potvrdily, že žijeme v Čechách – cokoliv je nejasné, okamžitě na veřejnosti dostane negativní podstatu. Je dobré připomenout, že do eBanky jsem před necelými dvěma roky byl najmut s cílem ji stabilizovat, nastavit do standardních bankovních parametrů, připravit podmínky pro další dlouholetou expanzi. Řekl bych, že jak stabilizace, tak příprava na budoucí expanzi je velmi viditelná: eBanka s předstihem tří let vystoupila ze stabilizačního programu. Kvalitu banky při tomto kroku posuzovala Česká národní banka i Česká konsolidační agentura. V jejich hodnoceních jsme dopadli velmi dobře.

Co se tedy jmenovitě podařilo?
Sítí klientských center jsme pokryli celou ČR. eBanka se stala plnohodnotnou bankou s produkty pro firmy a standardními mezibankovními vazbami, navíc zůstala všemi respektovanou jedničkou v přímém bankovnictví. Dnes není problém získat pro práci v eBance kteréhokoliv bankovního profesionála, lidi, kteří banku ještě před dvěma roky nebrali vůbec vážně.

Myslím, že tyto ukazatele, spolu s rostoucím počtem klientů a faktem, že jsme výrazně překonali záměry definované v pětiletém transformačním programu NeXT, nejlépe vypovídají o vývoji banky v posledních dvou letech.

Jste manažer "rozjížděč", kterého "nekrizové" úkoly tolik nebaví?
Necharakterizoval bych se jako krizový manažer, pravdou ale je, že většina projektů, na kterých jsem se v minulosti podílel, byla spojena s nutností přeskočit určitá vývojová stádia. Byl jsem vždy u toho, když se něco rodilo, nebo když bylo potřeba něco výrazně stabilizovat. V okamžiku, kdy se projekt rozjel mne zatím vždy oslovila nová nabídka, která skýtala další možnosti.

Kde myslíte, že bude v budoucnu pracovat Roman Mentlík? Jaká nabízí státní správa místa pro bankéře? Mohla by nabídka státní správy zlákat vás? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

banky, Roman Mentlík

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

eBanka: poslední rozhovor s odcházejícím šéfem

30. 8. 2002 | Tomáš Skřivánek

eBanka: poslední rozhovor s odcházejícím šéfem

Roman Mentlík dnešním dnem ve funkci šéfa eBanky, a vůbec ve skupině České pojišťovny a PPF, skončil. Na jeho místo generálního ředitele a šéfa představenstva nastupuje od září Radek... celý článek

eBanka bude mít od září nového ředitele

29. 8. 2002 | Tomáš Skřivánek

Partners Financial Services