Webkonto: archaický rychlík

Webkonto: archaický rychlík
Graficky jednoduché (podle někoho archaické), bleskurychlé, ale také těžkopádné pro používání na více počítačích. Tato slova shrnují jen některé detaily internetového bankovnictví Raiffeisenbank.
Kolik uživatelů má internetbanking Raiffeisenbank
prosinec 2001 4295
březen 2002 5338
červen 2002 7130
červenec 2002 7179

Možnost ovládat účet přes celosvětovou síť nabídla Raiffeisenbank (RB) v první polovině loňského roku. Kromě internetové komunikace nabízí banka svým klientům i GSM banking (s Eurotelem) a telefonní bankovnictví. Současný počet uživatelů internetbankingu (7179, polovina z tohoto čísla jsou malé a střední společnosti) by sice v porovnání podobnými čísly z konkurenčních bank mohl vzbuzovat úsměv, faktem ale je, že například polovina podnikatelů, kteří mají v RB účet má k němu i přímé bankovnictví, což je výsledek podstatně lepší než u řady konkurentů.

Kolik stojí účet v Raiffeisenbank
Vedení účtu (měsíčně) 801
Internet (měsíčně) v ceně
Transakce 2 / 3 / 4 2
Výběr z bankomatu 53
Roční náklady4 1012,50
Vysvětlivky: 1produkt Kompletkonto Standard, kromě internetového bankovnictví (můžete si vybrat i jiné přímé bankovnictví) je v ceně ještě jedna elektronická platební karta, kontokorent a spořící účet
2odchozí položka elektronicky v rámci banky / do jiné banky / příchozí položka
3výběr z vlastního bankomatu, z cizího stojí 15 korun
4součet poplatků za vedení účtu, internetové bankovnictví a deset operací měsíčně (5 odchozích a 5 příchozích položek, všechny platby zadané elektronicky – vždy průměr hodnot v rámci banky/do cizí banky) a čtyř výběrů z vlastního bankomatu.
Podrobněji můžete najít poplatky spojené s účtem Kompletkonto Standard tady a ceny za služby k účtu Kompletkonto Plus najdete zde.

Přístup k účtu přes internet je možné v RB přikoupit k běžnému účtu (samotné internetové bankovnictví stojí 35 korun měsíčně, pokud si vyberete jeho kombinaci s dalším přímým kanálem, můžete je mít zdohromady za 60 korun měsíčně) a nebo získat v rámci některého balíčku. Pro nepodnikatelské účely se nabízí dvě možnosti Kompletkonto Plus a Kompletkonto Standard. První zmíněná varianta stojí 80 korun měsíčně a zahrnuje vedení účtu (běžného a spořícího), jednu elektronickou platební kartu a jedno přímé bankovnictví (můžete si vybrat kterékoliv – internet, telefon, GSM), dražší varianta Plus stojí 140 korun a rozdíly jsou v tom, že ona přímá bankovnictví si můžete vybrat dvě (jakoukoliv kombinaci) a navíc máte zdarma embosovanou platební kartu s pojištěním. K oběma účtům si můžete ještě pořídit kontokorent (20 korun měsíčně).

Webkonto (tak se internetbanking RB jmenuje) si můžete pořídit i ke všem podnikatelským účtům, které banka nabízí – je v ceně balíčků Benefitkonto (90 korun měsíčně za vedení účtu i s přímým bankovnictvím), Pluskonto (120 korun měsíčně i s přímým bankovnictvím) a Profikonto (120 korun měsíčně i s přímým bankovnictvím).

Jaké je internetové bankovnictví Raiffeisenbank:

větší obrázek zde
Instalace:
O internetové bankovnictví můžete požádat na kterékoliv pobočce banky. Po sepsání smlouvy dostanete dvě obálky s hesly, které potřebujete pro vstup do certifikační autority (pozor, hesla platí jen jednou, pokud se vám nepodaří vytvoření certifikátů napoprvé, musíte si zavolat na hotline a nechat si obnovit platnost hesel). Tam si vygenerujete certifikáty – SSL (slouží jako identifikace) a podpisový (je nutný k autorizaci transakcí). SSL certifikát nainstalujete do prohlížeče, podpisový certifikát je třeba pouze zaregistrovat. Pokud budete chtít Webkonto používat na více počítačích, počítejte s tím, že certifikát bude muset být uložen se stejnou cestou (např. A:\podpis.pfx – v případě, že jej nosíte na disketě). Problém může nastat u síťových počítačů s uživatelskými profily, kde se vám podmínku shodnosti cesty k certifikátům nemusí podařit dodržet. Tento problém může nejvíce nastat na cestách při připojování z internetové kavárny, nebo v zaměstnání.

Při instalaci certifikátu do prohlížeče neoznačujte volbu Enable strong private key protection. V opačném případě totiž budete vyzývání k odsouhlasení každé manipulace s klíčem. Jen při první přihlášení tak budete muset více než dvacetkrát odkliknout souhlas s použitím klíče k podpisu dat.

větší obrázek zde
Přihlášení:
Odkaz vedoucí do aplikace je přehledně umístěn na úvodní stránce vlevo dole. Pro přihlášení potřebujete mít v prohlížeči nainstalován SSL certifikát. Bez něj se nedostanete ani na úvodní stránku internetbankingu. Pak budete vyzvání k volbě jazyka aplikace (česky, anglicky či německy). Po označení volby jazyka se do vašeho počítače začnou stahovat jakési komponenty. Tato skutečnost se moc nelíbila hodnotiteli Pavlu Janečkovi z investiční společnosti Pioneer. Výhrady k tomu měl i Jan Rosenauer z Radiožurnálu, který ale ocenil přehledné umístění odkazů vedoucích do aplikace.

větší obrázek zde
Ovládání a vzhled:
Práce s internetovým bankovnictvím RB je po prvním rozkoukání relativně snadná. Jednotlivé položky menu jsou většinou pojmenovány pochopitelným způsobem a neměli byste se tedy ztratit. Ani naši hodnotitelé neměli k ovládání vážnější výhrady, jedinou výjimkou byl Jan Žáček ze společnosti Český web, kterému se nelíbila "čeština" aplikace, kromě jazykové stránky měl ještě výhrady k jejímu vzhledu - působí podle něj archaickým dojmem. Co bylo hodnoceno velice pozitivně byla rychlost Webkonta, která zaujala Pavla Janečka a Markétu Kaclovou. Vlastní názor na vzhled a ovládání aplikace si můžete udělat sami ze screenshotů.

větší obrázek zde
Provádění transakcí:
Ke zpřístupnění volby "Platební příkazy" musíte mít zaregistrován podpisový certifikát. Bez toho se do aplikace dostanete, ale nebudete moci odesílat peníze. Podobně dopadnete i v případě, že nebudete mít certifikát uložen ve stejné "cestě" jako jste si jej zaregistrovali (viz. Instalace výše). Zadání transakce je jednoduché, jednotlivá políčka dobře pojmenovaná a ta, kde byste mohli potřebovat pomoc (například vyhledání kódu banky) jsou na vás také "hodná". Při vyplňování data splatnosti se vám dokonce nabízí možnost otevřít si kalendář, takže nemusíte přemýšlet nad tím, kterého je v úterý. Kladně se o provádění transakcí vyjadřovali i někteří naši hodnotitelé. Markéta Kaclová z Českého rozhlasu a Ondřej Bartoš z First Tuesday si pochvalovali jednoduchost zadávání platebního příkazu. Ta se ale nelíbila Pavlovi Janečkovi, který by uvítal, pokud by byl ještě jednou dotázán na potvrzení příkazu.

Kromě jednorázových plateb umožňuje aplikace i zadávání trvalých příkazů a nově také "duplikaci" starých příkazů, kdy můžete použít data staré transakce k jejím opětovnému zadání, samozřejmě s možností změny všech položek. RB také nabízí přes internet i měnové konverze a zahraniční platby.

Internetové bankovnictví Raiffeisenbank
v kostce
Aplikace umožňuje provádět tyto operace:
zjistit zůstatek a historii účtu
zadat příkaz k úhradě (jednorázový i trvalý)
založit termínovaný vklad
zahraniční platby a konverze měn mezi účty

Zabezpečení:
certifikáty nainstalovanými do prohlížeče, je možno je libovolně přenášet na disketě či jiným způsobem

Požadavky na hardware/software:
operační systém Windows 95 a vyšší nebo NT, Internet Explorer 5.0 a vyšší

větší obrázek zde
Ostatní operace (výpisy apod.):
Webkonto disponuje možností vytváření řady přehledů transakcí. Můžete se podívat co se na účtě dělo v uplynulých šesti měsících, můžete si prohlížet detaily plateb zadaných přes internet. Nedostatkem aplikace je nemožnost změnit si v ní korespondenční adresu. RB však není s tímto nedostatkem na českém trhu jediná, podobný přístup k tomu má i většina její konkurence. Z dalších možností je ještě pro všechny internetbankingy shodná možnost prohlížet si kurzovní lístky a informace o úrokových sazbách. V oné položce bankovní informace (kde najdete kurzovní lístky a úroky) je ještě jedna položka, která je přece jen trošku odlišná od konkurence – "Příchozí pošta" a "Odchozí pošta". Jde o možnost mailovat si se svou bankou.

Myslíte, že je správné, aby se platební příkazy potvrzovaly jen jedním kliknutím? Nebo byste naopak upřednostnili vícenásobné potvrzení? Máte zkušenosti s Raiffeisenbank? Podělte se o své názory a nápady s ostatními.

Na článku spolupracoval Dušan Hradil.

Od středy 10. července vám každý týden představíme jednu z deseti aplikací internetového bankovnictví nabízených na tuzemském trhu. V polovině září si budete moci přečíst, jak jednotlivé banky dopadly ve velkém srovnávacím testu. Jako první jsme vám představili internetové bankovnictví Citibank, jako další byly přezentovány aplikace České spořitelny, ČSOB, eBanky, GE Capital Bank, HVB a Komerční banky.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mojekomerčníbanka

21. 8. 2002 | Petr Vykoukal

Mojekomerčníbanka

Dobře propracovaný systém s řadou funkcí, které naplno využijí spíše firmy než klienti z řad občanů. Takové je internetové bankovnictví Komerční banky.

HVB: univerzální a internacionální

14. 8. 2002 | Petr Vykoukal

HVB: univerzální a internacionální

HVB vytvořila "vícepobočkové" internetové bankovnictví. Jako běžní uživatelé si toho asi nevšimnete, pokud se však podíváte například na stránky pobočky banky v Chorvatsku, zjistíte,... celý článek

Omezený GÉnius

7. 8. 2002 | Petr Vykoukal

Omezený GÉnius

Graficky zajímavé, uživatelsky příjemné, s nemnoha funkcemi, běžnému uživateli bankovního účtu však úplně dostačující. Tak by se stručně dalo shrnout internetové bankovnictví GE Capital. celý článek

eBanka: finanční supermarket na internetu

31. 7. 2002 | Petr Vykoukal

eBanka: finanční supermarket na internetu

eBanka byla první, kdo u nás nabídl možnost obsluhovat své peníze přes internet. Její několikaletý náskok před konkurencí je i dnes cítit nejen v propracovanosti samotné aplikace, ale... celý článek

ČSOB: jako z jiné planety

24. 7. 2002 | Petr Vykoukal

ČSOB: jako z jiné planety

Atypické zabezpečení čipovou kartou dělá z internetové aplikace naší největší banky trochu mimozemšťana. Samotná aplikace nenabízí moc možností "zábavy", a tak se nutnost používat čtečku... celý článek

Partners Financial Services