Investiční horizont v praxi

Investiční horizont v praxi
Získání nových osmi miliard korun pod správu, restrukturalizace poplatků, snížení poplatků, vznik nového fondu – to jsou hlavní novinky minulého týdne ve světě fondů.

Veškeré novinky pocházejí jen od skupin Komerční banky a České spořitelny. Proč? ČSOB své fúzovací plány oznámila již 11. července (článek o vzniku ČSOB Asset Management) a jen naplnění této velkorysé vize zabere měsíce až roky. ŽB – Trust (profil, názory) a Pioneer (profil, názory), jediné dvě společnosti, které kromě silné bankovní trojky (ČSOB, KB, ČS) nestojí na okraji zájmu, také mají svých starostí dost. Skupina UniCredito ústy šéfa středoevropské divize Jiřího Kunerta oznámila, že pokud získá Živnostenskou banku (UniCredito je nejvážnější zájemce, který již dostal od akcionáře Živnostenské banky – Bankgesellschaft Berlin exklusivitu na koupi podílu), spojí své tuzemské investiční společnosti ŽB-Trust a Pioneer (spekulaci na téma, jak bude spojování v praxi vypadat, si přečtete v nejbližších dnech).

Vstupní či výstupní?

Pro podílníky největší změnou je zavedené výstupního poplatku u všech fondů IKS KB. Doposud měla IKS v poplatkových strukturách nepořádek. U fondů, jejichž statuty měl možnost ovlivnit stávající Pršalův management, byly poplatky výstupní, ve fondech, na jejichž statuty dala Komise kulaté razítko ještě za „vlády Romana Pospíšila“, byly poplatky vstupní.

Od srpna budou mít všechny fondy jen poplatky výstupní a k tomu ve světě standardní, ale u nás zatím nepoužívanou konstrukcí v čase klesajících srážek. Pokud tedy v IKS Dluhopisovém (profil, názory), fondu fondů (profil, názory) nebo fondu světových indexů (profil, názory) vydrží podílník o rok déle, než je pro fond doporučený investiční horizont (dluhopisový horizont je dvouletý, u akciových fond a fondů fondů je to pět let), bude odměněn nulovými poplatky na vstupu i na výstupu z fondu. Pokud z fondů vystoupí dříve, zaplatí za to u dluhopisového fondu 1 % v prvním, 0,8 % ve druhém a 0,5 % ve třetím roce investice. U fondu fondů a fondu světových indexů klesá poplatek ve čtvrtém roce ze 3 na 2 %, od šestého roku jsou i tyto fondy zcela bezpoplatkové.

Každý investiční poradce jistě potvrdí, že lidé sice definují své investiční horizonty na roky, při prvním poklesu kurzu ale chtějí peníze často vybrat. Myslím, že v čase klesající srážka za výstup z fondů pomůže investorům lépe si ujasnit jejich skutečný investiční horizont. Proto je podle mne takto konstruovaný výstupní poplatek krokem správným směrem. Zbývá ještě podobně upravit statut fondu Plus bondový (profil, názory), který má na výstupu zatím vysoká fixní dvě procenta.

ČSOB Výnosový láká

Miliardy, které připlynuly od počátku roku do ČSOB Výnosového (profil, názory) fondu (nyní spravuje 4,6 miliardy korun), určeného právnickým osobám a vyplácejícího týdně veškerý zisk formou dividendy, nedával konkurenci spát. Nyní se stejně konstruovaným fondem přišla IKS KB. Nový fond se jmenuje IKS Dividendový, vyplácí týdně dividendy a minimální investice je u něj stejně jako u ČSOB výnosového stanovena na 5 milionů korun. Oproti originálu z ČSOB se kopie z IKS KB liší nižšími nároky na následnou investici (100 tisíc korun místo 5 milionů korun) a nižším poplatkem za správu (0,25 % z obhospodařovaného majetku ročně místo 0,3 %). Tipuji, že nejpozději po prázdninách bude mít stejně konstruovaný fond také ISČS.

Skupina České spořitelny v uplynulém týdnu nebojovala s konkurencí fondy ISČS, ale nasadila těžší kalibr. Razantně, z 3,5 % na 0,5 %, snížila Česká spořitelna vstupní poplatky do korunového smíšeného fondu Fiducia Erste Sparinvest (profil tohoto fondu přineseme zítra).

Co je vlastně Investiční společnost

A nakonec poslední novinka. Majetek IKS KB vzrostl v závěru týdne o 8 miliard korun. IKS totiž začala spravovat portfolio Penzijního fondu Komerční banky (profil, názory). IKS KB tak nyní spravuje 29 miliard korun a přiblížila se tak na dohled svému odvěkému rivalovi ze Řásnovky (ulice, kde sídlí ISČS). Logická snaha všech investičních společností více spolupracovat při správě aktiv celé své finanční skupiny stále více ukazuje, jak moc jejich podnikání brzdí stávající zákon o kolektivním investování.

Majetek roste, kurzy padají

Nejvíce peněz za poslední týden získal ČSOB Výnosový (profil, názory) (+348 milionů korun), následovaný Sporoinvestem ISČS (+239 milionů korun) a KBC Multi Cash ČSOB (+187 milionů korun). Špatně si nevedly ani IKS peněžní trh (profil, názory) (+120 milionů korun) a Sporobond (profil, názory) (+112 milionů korun).

Týdenní výkonnosti všech kategorií fondů, s výjimkou peněžního trhu a dluhopisů, jsou záporné.

Akciové fondy za poslední týden poklesly jen 0,35 procenta. V měsíčním horizontu ale znehodnotily majetek připadající na jeden podíl v průměru o 8,34 procenta. Které fondy byly ve zhodnocování majetku nejúspěšnější a které naopak propadly, najdete jako vždy v našich přehledných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Měl by se penzijní fond počítat do majetku spravovaného investiční společností? Kdo ještě vytvoří kopii ČSOB Výnosového? A kdo do všech těchto fondů bude investovat? Jsou vám bližší vstupní nebo výstupní poplatky? Podělte se s ostatními o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČSOB Asset Management přichází

11. 7. 2002 | Tomáš Prouza

ČSOB Asset Management přichází

Dnes dopoledne ČSOB oficiálně ohlásí vznik nové společnosti, sdružující veškeré aktivity skupiny v oblasti asset managementu a kolektivního investování. Co byste o tomto spojení měli... celý článek

Partners Financial Services