Pioneer: budeme aktivnější, říká nový portfoliomanažer

Pioneer: budeme aktivnější, říká nový portfoliomanažer
Smíšenému fondu Pioneer Trust se moc nedaří. Již přes dva roky klesá nejen kurz ale i majetek pod správou. Změní trend nový portfoliomanažer Petr Zajíc?

Do Pioneer české investiční společnosti, a.s., nastoupil na post portfolio manažera fondu Pioneer Trust, Pioneer česká investiční společnost, a.s. - otevřený podílový fond (Pioneer Trust), bývalý investiční analytik a makléř společnosti Conseq Finance Petr Zajíc. Znáte ho někdo ?

No nevím, Conseq dělal v podstatě jen dluhopisy. Spíš to bude nová cvičená opice, která bude jenom dělat to, co přikáží v Dublinu. Tedy nebude to portfolio manažer s pravomocemi, ale makléř pro zadávání příkazů k nákupu a prodeji.

Když nevíte, o kom mluvíte, tak radši držte hubu. Petr Zajíc obchoduje akcie od roku 1994, začínal v ČSOB, působil v Expandia Finance a v Patria Finance v sales i na vlastní knize. Pokud z něj budou chtít udělat cvičenou opici, rychle se s nimi rozloučí, tomu věřte.

Přečetl jsem Vám názory z chatu na Peníze.CZ. Souhlasíte s nimi? Budete jen formálně naplňovat zákon a tedy tím, co čtenář nazývá "cvičenou opicí"?
Cvičenou opicí určitě nebudu, to bych jim, jak správně kdosi píše, nejspíše utekl. Má přidaná hodnota je v alokaci peněz, provádím konečné rozhodnutí, do čeho bude fond investovat. K tomu využívám sílu a zázemí dublinského investičního teamu. Samozřejmě ale musím své rozhodnutí obhájit před investičním výborem Pioneeru.

Kdo je Petr Zajíc

1994 – 1997 ČSOB. "Podílel jsem se na založení oddělení obchodování s akciemi na vlastní účet i pro klienty, které do té doby v bance neexistovalo."

1997 – 1998 Expandia. "Odešel jsem za svým šéfem Georgem Jedličkou do skupiny Expandia. Po přehodnocení podnikatelské strategie se skupina začala soustřeďovat na Expandia Banku, produkty investičního bankovnictví byly utlumovány."

1999 – 2001 Patria Finance. "Výborně nastartovaná fungující firma. Na druhou stranu mi to tam přišlo po nějaké době všechno příliš hotové a fungující."

2001 – 2002 Conseq Finance. "Majitelé firmy chtěli posílit akciovou část, nakonec se záměr v původním rozměru nerealizoval. (Conseq Finance je největší tuzemský nebankovní obchodník s dluhopisy – pozn. redakce).

2002 - ?. Pioneer, česká investiční společnost. "Dlouhodobě jsem měl tendenci směřovat do portfoliomanagementu. Myslím si, že je to přirozená ambice a vyústění kariéry většiny salesmanů nebo traderů."

CV Petra Zajíce najdete zde.

Portfoliomanažerem Pioneer Trustu byl doposud Ivan Zahrádka, co se s ním stalo?
Ivan Zahrádka se plně začlenil do teamu portfoliomanažerů Pioneer v Dublinu. Veškeré rozhodování o investicích Pioneer Trustu tak přecházejí na mne.

V Dublinu je team portfoliomanažerů, každý z nich včetně Ivana Zahrádky zastřešuje nějaké sektory či fondy. Já velice úzce spolupracuji s tímto dublinským teamem a budu velmi využívat jejich investiční doporučení, názory, výhledy či analýzy, a případně se pomocí různých videokonferencí i účastnit jejich jednání a prezentací.

Jak vy se díváte na historii a neslavnou současnost fondu?
Mnohokrát jsme vedli diskuse, jestli byl Pioneer Trust příliš investován do technologií a telekomunikací. Domnívám se, že ve své době (počátek roku 2000) to zase tak dramatické nebylo. V té době měly technologie a telekomunikace váhu v benchmarkovém indexu 37 procent a Pioneer měl v portfoliu 39 procent, což není velké převážení. Dnes mají TMT sektory (technologie, telekomunikace, media) v globálním indexu váhu jen přes 12 procent, pokles trhů stáhl i jejich váhu v indexu. Fond byl koncipován relativně dynamicky v sektorové alokaci i ve výběru jednotlivých titulů. Tato strategie fondu přinášela velké zisky v letech 1998 až 1999, ale přinesla mu také velké ztráty v období září 2000 až září 2001. Když se podívám na výkonnost od začátku roku, jsme přibližně o jeden procentní bod lepší než benchmark.

Jaký je váš benchmark?
Naši neutrální váhu v současnosti tvoří ze 45 procent české dluhopisy a z 55 procent evropské akcie. Dluhopisovou část měříme indexem Core Aktiv Conseq / Reuters a akciovou MSCI Europe.

Je pro nás docela složité se srovnávat s tak širokým indexem, jaký na akcie používáme. Jsme ve světovém měřítku relativně malý fond, v portfoliu máme kolem 78 akciových titulů, a srovnáváme se s indexem obsahujícím 560 akcií. Například malé a střední podniky se letos vyvíjely velmi dobře a index MSCI Europe proto šel také lépe než užší indexy jako Dow Jones Stoxx 50.

Jaký bude další vývoj fondu, jakým směrem chcete měnit alokaci?
Myslím, že nemůžete očekávat nějakou zásadní změnu investiční strategie. I nadále budou výraznou většinu našeho portfolia tvořit evropské akcie a domácí dluhopisy. Pochopitelně se jako profesionální investor snažíme hledat možnosti, jak zvýšit naši výkonnost. Těchto možností existuje celá řada, od změny alokace, tj. rozdělení mezi akcie a dluhopisy, až po regionální diverzifikaci, například participace na "konvergenční story". Je samozřejmostí, že tato rozhodnutí potřebují detailní analýzu.

Vracíte se tedy s fondem na emerging markets?
Jádrem naší investiční strategie zůstane určitě západní Evropa. S tím, že hledáme možnosti, jak zvýšit výkonnost v obdobích jako je toto, kdy na evropských akciích nevidíme v horizontu dvou tří měsíců změnu trendu.

Budete nakupovat fondy?
Myslím si, že fondy fondů jsou dobrou investicí, když trhy klesají, a portfoliomanažer jejich nákupem více diverzifikuje. V době, kdy naopak výhled je spíše pozitivní, nákup fondů zbytečně sráží výkonnost. Osobně se mi ale více než nákup fondů líbí indexové certifikáty.

Budete si kupovat trhy nebo budete v dalším období spíše aktivními investory?
Hlavní část portfolia je a bude koncipována aktivně, zaměřujeme se především na výběr kvalitních společností.

Kolikrát za rok portfolio otočíte?
V loňském roce byl ten obrat relativně velký, neznám ale konkrétní číslo. Je to proměnlivá věc, záleží na tendenci trhu. Třeba v roce 2000 mezi desítkou nejvýkonnějších amerických fondů bylo devět s obratem vyšším než dva. Naopak v roce 2001 bylo mezi desítkou nejúspěšnějších šest s obratem nižším než jedna.

Zvažujeme možnost aktivnějšího obchodování s titulem, o kterém jsme přesvědčeni, že je pro nás dlouhodobě zajímavý, chceme ho držet, ale vidíme na něm jednotlivé krátkodobé výkyvy.

Čili daytrading, to je inovace kterou do Pioneer Trustu přinášíte?
Nemyslím že půjde o daytrading, spíše o aktivní řízení portfolia.

Jaký je váš výhled na trhy?
Jsem optimista, myslím si, že akciové trhy jsou tou investicí, která v dlouhodobém horizontu přináší nejlepší zhodnocení. Myslím si, že tomu nikdy nebude jinak.

Můj osobní názor je, že jsem dosáhli dna a neočekávám další výrazné poklesy. Samozřejmě neumím předpovídat různá bezpečnostní rizika. Pokud bude jaderná válka mezi Indií a Pákistánem nebo přijdou další teroristické útoky na cíle ve vyspělém světě, bude to špatné a trhy půjdou ještě níže.

Kdybych si myslel, že se akcie již nikdy nezvednou, bylo by nejrozumnější vzít všechny peníze a utratit je. Euroatlantická civilizace je postavena na ekonomickém zdraví, a pokud by měla ekonomicky slábnout, přišly by jiné civilizace a rozprášily nás.

Každý portfoliomanažer podvědomě do investování promítá své osobní preference, jak byste postavil vy portfolio s pěti tituly?
To je strašně těžké. Dal bych tam nějakou ropnou společnost, silnou farmaceutickou společnost, která má dobrý výzkum, silného retailového prodejce, nezadlužený telekom a silnou společnost z technologií, která má velký tržní podíl, a je proto schopná dosahovat nadprůměrných marží.

Další informace o fondu Pioneer Trust najdete v naší rubrice podílové fondy. Například si zde můžete prohlédnout profil fondu, názory na něj, poplatky a grafy výkonnosti.

Zdá se vám Petr Zajíc být správným mužem na správném místě? Obstojí jako portfoliomanažer? Byl nebo nebyl Pioneer Trust převážen v technologiích? Je místo v Dublinu pro Ivana Zahrádku povýšením nebo trafikou? Řídí se podle vás fond z Prahy nebo Dublinu? Podělte se o své názory s ostatními.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 95 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 7. 2002 15:51, SkrivanekT

Jiří Kunert, středoevropský šéf kupce Živnostenské banky - skupiny UniCredito - v rozhovoru pro Hospodářské noviny 11. 7. uvedl, že budou sloučeny investiční společnosti ŽB-Trust a Pioneer.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 7. 2002 15:01, qent

tak jo, přiznávám, máte pravdu, akorát ty bondy udělaly 4,7% kumulovaně, nikoliv p.a., což ovšem výsledek významně nemění

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (95 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

22. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Chceme polovinu trhu, říká Pavel Pršala

Více než rok je Pavel Pršala šéfem Investiční kapitálové společnosti Komerční banky. Za tu dobu stoupl podíl IKS KB na nových prodejích z deseti na padesát procent a stala se druhou... celý článek

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

7. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

Investičnímu procesu v Investiční společnosti České spořitelny šéfuje Martin Burda - věkem i funkčně – nejmladší náměstek. Do ISČS přišel třicetiletý Burda teprve před dvěma měsíci.... celý článek

Postavit dům je často náročnější

22. 12. 2000 | Tomáš Skřivánek

Postavit dům je často náročnější

Celý život prožil v industriálních oblastech, z rodného Ostravska se přestěhoval v čase vysokoškolského studia aplikované matematiky do Prahy. Nyní žije u Kladna a do hlavního města... celý článek

Nezůstal kámen na kameni…

1. 12. 2000 | Tomáš Prouza

Nezůstal kámen na kameni…

Během podzimu se několik investičních společností otřáslo v základech. Do některých přišli noví majitelé, z jiných odešli dlouholetí zaměstnanci. Ode dneška se bude řada z nich potkávat... celý článek

Pioneer spolkl konkurenci

6. 9. 2000 | Tomáš Skřivánek

Pioneer spolkl konkurenci

Přes čtyři tisíce nových klientů a 202,5 milionů nových vkladů získal v závěru minulého týdne podílový fond Pioneer. Prakticky tak byla dokončena před půl rokem domluvená fůze s českými... celý článek

Partners Financial Services