Jde investovat bez rizika?

Jde investovat bez rizika?
Chcete-li investovat "bez rizika" a přitom se podílet na případném růstu akciového indexu, pak se vám nabízejí zajištěné fondy.

Vedle podílových fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů patří zajištěné fondy mezi jedny z nejméně rizikových investic svého druhu. Garantují totiž investorům, že v případě nepříznivého vývoje sledovaného akciového indexu dostanou na konci investičního období vyplaceno alespoň 100 % hodnoty vložené investice. V takovém případě je jedinou ztrátou investora ušlý výnos a vstupní poplatky spojené s nákupem podílového listu. Některé dokonce zaručí i určitý výnos. Nevýhodou většiny zajištěných fondů jsou však vyšší vstupní investice a dlouhodobá vázanost prostředků.



Jak zajištěné fondy fungují

Princip zajištěných fondů spočívá v rozdělení majetku vloženého investory na dvě části. Větší část je investována na peněžním a dluhopisovém trhu a postupným zhodnocováním dosáhne ke konci investičního období, na něž je fond zřízen (například čtyři roky), 100 % hodnoty vloženého majetku. Tím je zajištěna zmíněná garance.

Za menší část majetku fondu se potom nakoupí opce, které dávají fondu právo k určenému datu za předem stanovenou cenu nakoupit některý burzovní index, třeba index evropských akcií Dow Jones Euro Stoxx 50. Fond tohoto práva využije jen v případě, že v den splatnosti opce může na opci vydělat, to znamená, že aktuální hodnota indexu na kapitálovém trhu bude vyšší, než cena indexu stanovená v opčním kontraktu zvýšená o cenu opce (tzv. opční prémii). Rozdíl mezi těmito cenami potom tvoří kladný výnos fondu. Pokud v den splatnosti fond na opci vydělat nemůže (tzn. hodnota burzovního indexu bude nižší než cena indexu sjednaná v opčním kontraktu zvýšená o opční prémii), nechá opci propadnout a dosahuje ztráty ve výši zaplacené opční prémie.

Rozlišení zajištěných fondů

Termínový vklad

Výhody:
+ vklad libovolné částky
+ volba investičního období
+ zákonné pojištění vkladů

Nevýhody: 
nižší úročení
- srážková daň 15 %
- sankce za předčasný výběr

Zajištěný fond

Výhody:
+
garance vrácení 100 %
   vložené investice
+ možnost podílet se na růstu
   akciového indexu
+ osvobození od daně z příjmů
   při držbě podílu nad 6 měsíců
 Nevýhody:
- vyšší vstupní investice
- garance se vztahuje na konec
  investičního období => 
  dlouhodobá vázanost peněz
- sankce za předčasný výstup
- vstupní poplatky

Zajištěné fondy můžeme rozlišit podle toho, kdy stanovují celkový výnos. Ten lze vypočítávat buďto jednorázově na konci investičního období (například po čtyřech letech) nebo průběžně (například měsíčně, čtvrtletně či ročně). U fondů, kde se celkový výnos vypočítává jednorázově, se na konci investičního období zjistí přírůstek hodnoty akciového indexu od začátku investičního období. Investor se potom na daném přírůstku podílí určitou mírou, která se nazývá "míra participace". Pokud se fondu nepodaří opcemi zhodnotit druhou část vloženého majetku, vrátí investorům zpět pouze tu část, která byla uložena na peněžním a dluhopisovém trhu, a která postupně dosáhla 100 % hodnoty vloženého majetku. V takovém případě je ztrátou investora již zmíněný ušlý výnos, který by získal, kdyby investoval jinam. Příkladem fondu, kde se propočítává výnos na konci investičního období, je HSBC Švýcarský růstový fond nebo fondy KBC Equisafe. Některé fondy tohoto typu mohou mít ještě rozšířenu garanci nad 100 %, takže investor po stanovené době získá např. minimálně 112 % vložené investice. Příkladem takového fondu je zajištěný fond HSBC Nasdaq Bonus Plus.

U fondů, kde se celkový výnos propočítává průběžně, se porovnává počáteční a konečná hodnota akciového indexu za každý měsíc, čtvrtletí či rok. Zjištěný výnos za toto období je potom zpravidla limitován zezdola (tzv. "floor") a zeshora (tzv. "cap"), takže investor je vystaven omezenému riziku, ale i omezenému ziskovému potenciálu. Kladné či záporné výnosy za dílčí období se potom načítají a tvoří celkový výnos pro investora. Příkladem fondu této konstrukce je HSBC Evropský růstový fond.

Co jsou click fondy

Pokud je dolní limit výnosu ("floor") za dílčí období stanoven na nulu, pak investor v tomto období nemůže dosáhnout ztráty a do jeho celkového výnosu se započítávají pouze období s kladným výnosem. Takový kladný výnos se tzv. "uzamkne" nebo "zaklikne" a fondům, které takto kladné výnosy v dílčím období uzamykají, se říká "click fondy". Příkladem takového click fondu je zajištěný fond ČSOB/KBC Click Světové akcie 5. Variantou click fondu, kde se naopak uzamyká ztráta, je fond HSBC Nasdaq Bonus Plus. U něho je automaticky nastaven počáteční výnos 100 % a za každý měsíc, kdy sledovaný akciový index Nasdaq 100 dosáhne ztrátu, se počáteční výnos fondu o tuto ztrátu sníží.

Kontinuální click fondy

Na stejném principu uzamykání výnosů, ale trochu odlišně pracují kontinuální click fondy ING. Ty jsou narozdíl od klasických zajištěných fondů i výše zmíněných click fondů zřízeny na dobu neurčitou, takže investor má možnost do nich kdykoliv vstoupit a právě tak kdykoliv a bez dodatečných nákladů z nich vystoupit (odtud název kontinuální). Tato výhoda však nedovoluje kontinuálnímu click fondu garantovant plnou hodnotu vložené investice, ale pouze zhruba 90 %. Z důvodu kontinuality totiž musí až 10 % majetku fondu stále "pracovat" v opcích.

Připadají Vám zajištěné fondy jako atraktivní investiční nástroj? Investovali byste do nich? Máte s nimi již nějaké zkušenosti? O své názory se můžete podělit zde. Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 6. 2002 15:47

Autor clanku mozna zapomnel zminit skutecnost, ze zminenych sto procent investice v pripade neprizniveho vyvoje dostane podilnik az na konci obdobi - bude-li potrebovat hotovost v mezidobi, muze jeho investice skoncit se ztratou (anebo se ziskem, bude-li se index vyvijet dobre). A ted pozor, dotaz pro odborniky - nektere garantovane investice do japonskych indexu nabizi vic nez stoprocentni podil na zisku - pri stoprocentni garanci vkladu a dobe trvani vkladu pet let Merill Lynch (uznavam, ze v breznu) nabizela 124% participaci na vyvoji indexu Nikkei 225 (denominovano v dolarech). Pokud trhy rostly, mohly jste tedy vydelat daleko vic, nez kdybyste investovaly jen do indexu. Kdyby trhy padaly, mate garantovanou jistinu. Muze mi nekdo vysvetlit, jak je tahle anomalie mozna? To opce na Nikkei stoji tak malo?

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2002 9:09

Tyhle fondy nenakupují běžné opce na trhu. Jde podle mě o nestandardizované kontrakty v obrovských objemech a ušetří na transakčních nákladech

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jak zatočí poplatky s investicí?

18. 6. 2002 | Tomáš Mergl

Fondy: jak zatočí poplatky s investicí?

Zatímco výkonnost podílového fondu lze jen těžko předvídat, strukturu poplatků si každý investor může snadno porovnat. Přitom právě poplatky výrazně ovlivňují hodnotu investice v čase. celý článek

Bez inflace garantovaný fond nepostavíš

11. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

Bez inflace garantovaný fond nepostavíš

Mnohaměsíční boj s Komisí o schválení byl nakonec na přelomu roku korunován vítězstvím. Místo rychlého uvedení odsouhlaseného produktu na trh ho ale nyní čeká uložení do skříně v deskách... celý článek

Šéfové investičních společností: Letos bude lépe

29. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Šéfové investičních společností: Letos bude lépe

Majetek pod správou tuzemských fondů vzroste letos zhruba o deset procent a počet spravovaných fondů se moc nezmění, tak se dají shrnout výsledky ankety mezi šéfy tuzemských investičních... celý článek

Udělej si sám

15. 6. 2001 | Petr Vykoukal

Udělej si sám

Garantované fondy jsou často prezentovány jako složitě konstruovaný produkt, který lze jednoduše nabízet. Správce totiž slibuje po uplynutí stanovené doby navrácení celé vložené částky... celý článek

Partners Financial Services