Co o webu Investiční společnosti České spořitelny soudí porotci Peníze.cz

Dušan Hradil | 7. 6. 2002
Michal Drtina, manažer internetového oddělení, Vltava-Labe-Press, a.s. Michal Drtina, manažer internetového oddělení, Vltava-Labe-Press, a.s.

Klasická prezentace společnosti skupiny České spořitelny. Navigace zabírá více než polovinu obrazovky a samotný obsah aby jeden hledal.

Anglická verze je ovšem velmi zajímavá. Například tato věta je zcela určitě pro Angličana: "Statut pro tento produkt si můžete stáhnout zde.", musí ale umět hezky česky. A Market Commentary aby si přeložil celý. Že chybí některé obrázky mne už ani nepřekvapuje. Řekl bych, že je to na takovou společnost dost ostudná prezentace. Nejenom s penězi se to musí umět.

Eda Hekšová, Marketing  manager, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT Eda Hekšová, Marketing manager, CREDIT SUISSE ASSET MANAGEMENT

Česká verze je obsahově poměrně bohatá, musíte však znát základní terminologii. Dalším nezbytným předpokladem pro prohlížení jsou dobré oči, font v hlavním menu je zvolen dost nešťastně.

Zajímavá je možnost sledování vlastních reálných či fiktivních investic do fondů v sekci Vaše portfolio.

Nepochopitelné je "utajení" odkazu na investiční hru Fondovka (společnost je jedním z hlavních partnerů). Odkaz na hru byste v nabídce těžko hledali, stejně jako odkaz na hlavní stránku. Je třeba si tedy pamatovat, kde se odkaz nachází a jakou zkratkou se tam dostat...

Co se týče anglické verze, lepší by snad bylo ji zcela vypustit. Občas se otevře stránka česky, občas se objeví omluva, že nabídka je pouze v češtině, odkaz na finanční skupinu otevře českou prezentaci, některé stránky zkrátka neexistují. Za zlepšení by stála rozhodně i grafická stránka webu!

Gabriela Hrušková, Advertising Sales Manager, Tiscali Czech Republic Gabriela Hrušková, Advertising Sales Manager, Tiscali Czech Republic

Stránky ISCS.cz na mě působí trochu ponurým dojmem, zejména díky tmavým obrázkům a barvě pruhu nad textem. Jinak je design docela příjemný, navigace rychlá a přehledná. Co však musím vytknout, je nefunkčnost některých odkazů - např. Prices, v sekci Company zase chybí obrázky a místo nich jsou dvě bílá místa. Obsah je velmi dobrý a oceňuji zejména to, že je k dispozici i anglická verze stránek.

Gabriela Hrušková hodnotila spolu s Naveedem Gillem, generálním ředitelem Tiscali Czech Republic.

Pavel Janeček Pavel Janeček, IT Manager, Pioneer Investments

Se vzpomínkou na jeden americký film prohlašuji: "Spořitelna musí být šílená". Zarputilá snaha tlačit koncept stránek, který, s přimhouřením oka, má opodstatnění u webu ČSAS, i do dceřiných společností není nejšťastnější. Polovina stránky je zabrána nic neříkajícím obsahem a zbytek je jen jednoduchým přenesením předchozí verze stránek, které byly alespoň stylově jednotné. Statuty fondů ve formátu MS Word - to by snad již nemělo v internetovských luzích a hájích vůbec objevit. Za pozitivní zmínku snad stojí možnost nasimulovat si portfolio fondů. Tam je vidět jakási snaha o interaktivitu, ale vývoj ustrnul někde na půli cesty - např. počet podílových listů se nedopočítá automaticky a nutí člověka provádět složité výpočty počtu podílových listů.

Radovan Jelen, marketing manager, internet full-service agentura Forrest Gump, a. s. Radovan Jelen, marketing manager, internet full-service agentura Forrest Gump, a. s.

Na první pohled vypadá web ISČS velmi dobře, snad i proto, že navazuje na korporátní styl celé skupiny ČS. Bez problémů se také dostanu na jakoukoliv prezentaci dcer i matky. Ovšem na ten druhý pohled, kdy se otevře novinka Sporobondu, která je najednou ve zcela jiných barvách a používá příliš malý font písma, oči zase rychle zavírám, abych nepřišel o zrak.

Jakoby v podobném duchu je realizován celý web. Dobrý nápad, velký nádech, ale mnohé není dotaženo do konce. Co vůbec nechápu, je princip zdvojené navigace. Až na výjimky se vždy po kliknutí na zvolenou položku menu načítá znovu celá stránka a to uživatele zdržuje. Texty jsou příliš dlouhé a spíše mi to připadá, že jsou zkopírovány z nějaké firemní tištěné brožury.

Pochválit však musím soutěž Fondovka. Je to dobrý nápad a vidím v tom cestu, jak nezůstat jen u statické prezentace. Prezentace dále nabízí možnost registrovat se a zjistit, jak je na tom mé portfolio. K dispozici jsou také aktuální kurzy, včetně historie, a týdenní zprávy o situaci na trhu.

Pavla Paseková, tisková mluvčí Českomoravské stavební spořitelny Pavla Paseková, tisková mluvčí Českomoravské stavební spořitelny

Prezentace mi připadá dost strohá, navíc mě překvapila duplicita některých odkazů: O společnosti/O nás, Kurzy/Aktualní kurzy. Spodní lištu neuvidím, dokud mě nenapadne přečíst si do konce to, co se mi zrovna zobrazuje. Takže třeba ani nezjistím, že je na spodní liště emailový kontakt a možnost dostat se na Zpravodaj. Zatímco je logo investiční společnosti (vlevo) aktivní, na Českou spořitelnu klikám marně. Zkouším to přes odkaz na FS, ale tam matka chybi. Celkově je to asi funkční web, ale rozhodně nezaujme.

Mezi porotce patří také také Petr Bednář ze společnosti Ringier, Vladimír Iliev z iStrategie a Petr Nešpůrek z ARBOmedia. Jejich hodnocení zde chybí pro přílišnou časovou zaneprázdněnost.

Už jste někdy surfovali stránkami Investiční společnosti České spořitelny? Nezabloudili jste tam? Pomohly vám stránky v něčem? Svěřte se nám se svými zážitky.

Partneři soutěže
Tiscali
Strategie

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jako vejce vejci

7. 6. 2002 | Leoš Bárta

Jako vejce vejci

Po bankách a stavebních spořitelnách přichází další, tentokrát již 3. kolo soutěže Best Web 2002. Společně se podíváme "na zoubek" internetovým prezentacím investičních společností.... celý článek

Partners Financial Services