Zrušení účtu není za hubičku

Zrušení účtu není za hubičku
Kdo chce zrušit běžný účet, měl by si vše dobře promyslet. Banky totiž mají pro odcházející klienty nemilé překvapení – poplatky ve výši několika stovek korun. Chcete vědět, kolik vám vaše banka naúčtuje a jak tuto částku snížit?
Banky vás mají rády a snaží se o vás pečovat, jak nejlépe umí. Běda ale tomu, kdo by pomyslel na rozvod. Váš správce peněz s vámi vztah sice ukončí, ale jen tak vás odejít nenechá. Sazebníky totiž dávají možnost, jak z vás vycucnout nemalé částky. Kdo si myslí, že to vyřeší padesátikorunou, je na omylu. Pokud jste třeba u GE Capital Bank (profil, názory) využívali kompletního přístupu elektronickými kanály, přijde vás změna banky i na sedm stovek.

Pryč s trvalými příkazy

Celá procedura rušení účtu má svůj přesný postup a pravidla. Nejdříve je nutné odvolat všechny trvalé příkazy a povolená inkasa za poplatek, který se pohybuje mezi deseti a šedesáti korunami. Tuto operaci sice můžete provést spolu s výpovědí smlouvy o běžném účtu na pobočce banky, existují však i výhodnější cesty. Rušení zmíněných příkazů totiž bývá podstatně levnější tzv. elektronickými kanály, tedy pomocí telefonu, mobilu či internetu. Jak je vidět z tabulky, ušetřit se dá i třicet korun za jeden příkaz. Klient, který má založeny dva trvalé příkazy, jedno SIPO a jedno inkaso třeba na placení účtů svému mobilnímu operátorovi, ušetří u ČSOB (profil, názory) nebo České spořitelny (profil, názory) více než stovku.

Pokud jste služby přímých kanálů dosud nevyužívali, zjistěte si, na kolik vás přijde jejich zavedení. U některých bank vás to nebude stát nic, a tak se vyplatí zřídit si je i jen pro jednorázová zrušení trvalých plateb. Smutným faktem ale je, že sleva na poplatku za elektronické odvolání příkazu platí jen u některých bank.

 

Kolik korun zaplatíte při zrušení běžného účtu
Banka
Zrušení účtu
Zrušení přímého kanálu
Zrušení TP, SIPO nebo povolení inkasa
pobočka
phonebanking
GSM banking
internet
Česká spořitelna

200

0

30

0

0

0

ČSOB

200

0

30

0

nelze

nelze

ČSOB - PS

200

0

10

nelze

nelze

nelze

eBanka

0

0

40

20

20

20

GE Capital Bank

100

200

30

nelze

nelze

nelze

Komerční banka

250

0

30/60/60*

30/60/60*

30/60/60*

30/60/60*

Raiffeisenbank

200

0

30

30

30

30

Union banka

200

0

20

2

2

2

Živnostenská banka

100

0

10

nelze

nelze

nelze

Vysvětlivky:
TP - trvalý příkaz k úhradě, SIPO - sdružené inkaso plateb obyvatelstva, ČSOB - Československá obchodní banka, ČSOB-PS - Československá obchodní banka - divize Poštovní spořitelna

*) při rušení celého účtu se platí pouze jednorázový poplatek 250 korun, za odvolání trvalých plateb se neplatí

Odstřihnout přímé spojení

Dalším důležitým krokem je zrušení služeb přímého bankovnictví, které je třeba provést písemně na pobočce banky. Tady klient zajásá, banky to udělají zadarmo. Černým ostrůvkem je opět GE Capital Bank, která si za každý rušený přímý kanál řekne o dvě stovky. Moderní klient, který má zřízeny všechny přímé kanály, za jejich zrušení zaplatí šest set. Kdo navíc loni využil lákavé nabídky mobilu zdarma a chce smlouvu ukončit před stanovenou lhůtou (18 až 24 měsíců), připlatí si další tři tisíce.

Bankovní rozvodové řízení trvá i dva měsíce

Odvolání všech trvalých plateb, inkas a zřízených služeb spolu s odevzdáním platebních karet a šekových knížek neznamená, že vám banka účet zruší okamžitě. Definitivní tečka může přijít v některých případech až za několik týdnů. Na vině jsou platební karty. Vyúčtování vámi provedených plateb kartou u obchodníka, které vaše banka dostává od ostatních bank, se může zdržet i o týden. V případě tzv. embosovaných karet, kterými lze platit také u obchodníků, kteří nemají elektronický terminál, ale jen imprinter (tzv. žehličku), se prodleva natáhne ještě více. A tak se stává, že se v podmínkách smlouvy o běžném účtu hovoří o lhůtě až 45 dnů, která běží ode dne podání žádosti o zrušení účtu do okamžiku, kdy vám banka konto definitivně zruší. Mezitím vám zašle jeden či dva dopisy o stavu prostředků na účtu či informaci o jeho zrušení, vše samozřejmě za patřičný poplatek. Až poté můžete dát své bance definitivní sbohem.

Tolik platit nebudu

Mnohé z vás asi napadlo, že by se dalo poplatkům za zrušení účtu vyhnout například tím, že na účtu jednoduše nezbude dost peněz a odcházející klient odmítne chybějící částku doplatit hotově. Tak snadno to ale nejde. Zrušení bankovního účtu je služba, o kterou klient žádá, a podle smlouvy (resp. všeobecných obchodních podmínek banky) za ni musí zaplatit sazebníkový poplatek. Nemá-li dostatek prostředků na účtu, dostává se do mínusu a vzniká mu závazek vůči bance, stejně jako kdyby nesplatil úvěr. Následují pak upomínkové dopisy, při pozdějším nesplacení možná i žaloba ze strany banky. Tudy tedy cesta rozhodně nevede.

Pokud se chystáte změnit svého bankovního koně, pamatujte, že pobočka bývá dražší než přímý kanál a tak se snažte maximum operací provádět elektronicky. Anebo si hned od začátku najděte banku, která vám vyhovuje a které zůstanete věrní. Ovšem v dnešní době plné dramatických změn to není vůbec snadné.

Rušili jste někdy běžný účet? Překvapily vás poplatky tím spojené? Napište nám váš názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2002 10:40

Poplatky? Nikdo je rád neplatí, ale když už musí, tak za to žádá servis na vysoké úrovni. Příkladem toho je dnešní ČSOB - Perla. Když tam příjdete, tak hned "ucítíte" že to nebude bez problémů. Z bývalé Investiční a Poštovní Banky, která jim byla za podivných okolností darována, si asi nechali jenom to slovíčko "poštovní", protože to tam dneska vypadá opravdu jak na poště. Dívky za přepážkou, které už dobře poznám podle jejich oblečení, protože je téměř vždy stejné a podle toho mi připadá, že za půl hodiny jim odjíždí podnikový autobus na hory. Při čekání ve frontě, bez které to nejde, máte čas pozorovat okolí. Ochranka, ti pověstní ostří a dobře živení tatíci, o které se spíše bojíte aby neusnuli a pádem se nezranili, by si taky jednou mohli vyžehlit kalhoty a vyčistit boty. Snad bych i oželel, že se ty dívky neumí pousmát, kdyby se to všechno urychlilo a já dostal za "poplatky" odpovídajíci servis. Problém je asi někde jinde. Ryba smrdí vždy od hlavy.
Petr Folta

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 3. 2002 17:09, draha blokace embosky...

a) banku si volite sami a muzete si vybrat tak co se cilite? :-))) A ze neni z ceho? Smula...
b) zruseni uctu nemuze byt online v okamziku kdy mohou dojit napriklad offline platby z embosky, ...
c) eBanka blokuje vsechny PK okamzite, 5000 u embosek je dost ale vzdyt vas do embosu nikdo nenuti, online-terminaly uz jsou skoro vsude pokud vim vysi limitu si muzete zvolit (zazadat) sami. Tady ale nezoufejte zanedlouho bude leccos s rizikem embosovanych PK jinak a podle me by se to v polatcich mohlo promitnout... Abych upresnil, vsechny PK v eBance jsou (jak rikaji jine banky) 'mezinarodni' a bohuzel ztrata s sebou nese mezinarodni stoplist. Nesmite porovnavat jablka a hrusky...

Nejlepsi je kdyz jde vsechno hned, zdarma a bezchybne.

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services