Karty frčí

Karty frčí
Téměř každý klient banky má svoji platební kartu. Dynamicky se vyvíjí nejen počet vydaných karet a možnosti placení, ale také poplatky. Pojďte s námi na malý exkurz do trendů světa platebních karet.

Jednou z nejpříznivějších zpráv z karetního trhu je pro banky nárůst počtu vydaných karet. Česká spořitelna se pyšní více než dvěma miliony, druhý největší vydavatel ČSOB napočítal milion dvěstě tisíc kusů a Komerční banka minulý týden oslavila svůj miliontý exemplář. Největší procentuální meziroční nárůst zaznamenala GE Capital Bank, která rozšířila své karetní vojsko o 70 procent, za ní se v dynamice umístila Komerční banka s přibližně dvacetiprocentním nárůstem. Celkem koluje v českých rukou téměř čtyři a půl milionu karet. Pokud to srovnáme s pětimilionovým počtem účtů, je vidět značná nasycenost trhu. Kdo chce prodat novou kartu, musí nabídnout něco navíc.

Počet vydaných platebních karet
Banka rok 2002 rok 2001 nárůst v %
Česká spořitelna 1 971 000 2 211 000 12,2
ČSOB 1 104 000 1 190 000 7,8
Komerční banka 800 000 1 000 000 20,0
GE Capital Bank 175 000 298 000 70,3
Pramen: Banky

Bezpečnost až na prvním místě

Podzim minulého roku byl "zpestřen" několika aférami s platebními kartami. Podvodníci se ve větší míře snažili o tzv. skimming, neboli kopírování karet a jejich zneužití. Marně banky hlásají, ať klienti nedávají kartu z ruky, ať ji nevkládají do podezřelých bankomatů a čteček.

Podvodníci zkouší ledacos
Malý ohnutý kousek plechu nacpaný do otvoru bankomatu, ze kterého lezou bankovky, se v několika případech postaral o to, že se vytoužená hotovost za tímto plíškem otočila a z části zajela zpět. Bankomat nic nepoznal, vždyť peníze jeho útroby vlastně opustily. Klient však odcházel s prázdnou, protože na první pohled nebylo nic nápadného, jen ty peníze se neobjevily. Zlodějíček pak plíšek vyjmul, srolované bankovky dal do kapsy a utíkal pryč.
Podvodníci byli, jsou a budou a banky s nimi musí bojovat. Přibližně 70 procent bankomatů je již vybaveno kamerovým systémem, u ostatních to zatím není možné. V cestě totiž stojí majitelé domů, ve kterých jsou přístroje umístěny. Nepřejí si další zásahy do budovy. I platby u obchodníků představují menší šance pro podvody, s některými kartami bez správného PINu od ledna nezaplatíte. Navíc bezpečnější technologie v podobě čipu jsou na dohled. Některé finanční domy dokonce založily zvláštní oddělení karetních podvodů, která monitorují veškeré transakce a snaží se podvody co nejdříve odhalit.

Budoucnost patří čipu

Tolik diskutované zavádění čipů namísto magnetických proužků začíná mít konkrétnější podobu. V první fázi budou všechny karty převedeny na tzv. hybridní, budou mít tedy jak čip, tak magnetický proužek. Všechny bankomaty a platební terminály se upraví pro přijímání čipů a magnetická technologie zmizí. To vše pod taktovkou mezinárodních standardů EMV, které by měly zaručit, že vám čipovou kartu vezmou jak doma, tak v zahraničí. Světlo světa spatřily i konkrétnější termíny. U nás se s prvními vlaštovkami setkáme v roce 2003, o dva roky později budou již všechny karty Maestro hybridní. U karet VISA lze očekávat podobný vývoj. K rychlému rozšíření čipů motivují i samotné karetní asociace, které chtějí bankám od určitého data účtovat sankční poplatek za operace provedené kartami s magnetickým proužkem.

Na čipovou kartu se těší jak banky, tak klienti. Díky možnosti platit bez ověřování transakce v tzv. off-line provozu ušetří náklady na spojení terminálu s centrem, inteligentní čipy pak zvýší bezpečnost minimálně o řád. Zákazníci se mohou těšit na různé věrnostní programy a rozšíření placení jak po internetu, telefonu, tak v novinových stáncích nebo vozech taxislužby.

Virtuálně od A do Z

Nákupy na Internetu se v posledních letech rozjely naplno. Zatímco objednání a dodání zboží nepředstavují žádný velký problém, s placením je to o poznání horší. Dobírka od zahraničního virtuálního obchodu většinou nepřipadá v úvahu, a tak nezbývá než hledat jiný způsob. Tím nejpohodlnějším je využití platební karty, kdy stačí zadat její číslo. Pro platícího to ale znamená značné riziko, že někdo zjistí číslo jeho karty a nakoupí si na jeho účet. Většina standardních platebních karet vydaných českými bankami je proto proti těmto nechráněným transakcím zablokována a na internetu si s nimi neškrtnete. Řešením je žádost o odblokování, ale to je možné jen pro transakce, které jsou chráněny šifrováním (protokoly SET, SSL).

Druhou možnost v podobě virtuální karty přináší Komerční banka a eBanka. Nejde o fyzickou plastovou kartičku, ale jen přidělené šestnáctimístné číslo, které je klíčem k vašim prostředkům na běžném účtu. Při internetové platbě tedy zadáte toto číslo spolu s třímístným kontrolním kódem, jakousi obdobou PINu, a je zaplaceno. Limity pro takové platby jsou standardně nastaveny maximálně na několik set či tisíc, majitel karty je však může operativně měnit. Nízkým limitem se chrání proti zneužití karty, před větší platbou (obvykle jeden den dopředu) pak zvýší limit třeba na pět tisíc.

Virtuální platební karty rozhodně patří mezi směry, kterými se bude moderní placení v následujících letech ubírat. Představují mimo jiné výbornou možnost pro tzv. m-commerce, neboli placení pomocí mobilních telefonů.

Připlatíš si drahý kliente

Svět karet nepřináší jen pozitivní zprávy. V posledním půlroce jsme na poli bankomatových transakcí zaznamenali zdražení. Vyvolal jej krok České spořitelny, která iniciovala zvýšení mezibankovního poplatku za využití bankomatů cizí banky z dvaceti na téměř padesát korun. Jak jste se mohli dočíst v článku Bankomatová válka, banky postupně začaly rozlišovat výběr z bankomatu vlastního a cizího. Jedním z ostrůvků naděje byla ČSOB, která si za výběry kartou neúčtovala žádný poplatek. Od března se ale přidává k ostatním finančním domům a desátek zavádí. Za výběr z vlastních bankomatů si řekne o pětikorunu, z cizích pak o celých pětadvacet. Změny se chystají také v eBance, která přijde se změnou v systému účtování těchto poplatků z dosavadních devíti korun a půl procenta z vybírané částky. Ostatní banky provedly změny sazebníků již na podzim, anebo jsou se současným stavem spokojeny. Další zvýšení poplatků můžeme čekat se zavedením čipové technologie. Zvýšené náklady se banky budou snažit nenápadně přesunout na klienta.

Používáte svoji platební kartu často? Měli jste s ní nějaké problémy? Anebo máte pro naše čtenáře radu, jak zabránit podvodům? Napište nám váš názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2002 13:06

Uz proboha neotravuj s tou svoji pozou. Nikdo tady neni zvedavy na Tvoje exhibice. na pripitomely chaty jsou jine servery. Koho myslis, ze zajima, ze mas penize v posteli.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 2. 2002 15:43, Anonym

Perfektni, ale asi ti jeste nedoslo, jak velke marze maji obchodnici u nas a jak velke v GB. Tam si mohou dovolit platit bance nekolik procent z kazde transakce, u nas by to vetsina malych obchodniku neprezila. A pokud se tyka zakladani toho uctu, ja ho zakladal taky u Lloyds asi pred 2 lety a vyplnovani formulare trvalo vic jak pul hodiny a to ho za mne vyplnovala pracovnice banky.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankomatová válka? Ještě ne...

1. 10. 2001 | Dušan Hradil

Bankomatová válka? Ještě ne...

Letošní podzim měl být ve znamení vyšších poplatků za výběry z bankomatů. Bankovní domy ale zatím zvýšené náklady na klienty nepřenesly a poplatková válka mezi bankami se odkládá.

Partners Financial Services