Podzim plný změn

Podzim plný změn
Začátkem září se stala členkou prezídia Komise pro cenné papíry a o měsíc později řekla Ano svému dlouholetému partnerovi. S Lucií Matolínovou jsme mluvili nejen o novém životě, ale i o rodině a přátelích, duševní hygieně a rozdílech mezi muži a ženami ve vysokých funkcích.

O dětství a volání paragrafů

"Už v dětství jsem si přála být soudkyní," vzpomíná Lucie Matolínová (31 let), kterou většina lidí zná pod jejím původním příjmením Melková. To, aby se Lucie stala soudkyní, bylo velkým snem její babičky. "V té době jsem si soudce představovala jako člověka, který ví nejlépe ze všech, co je dobré a co špatné," přiznává Lucie – a úsilí rozeznat dobro od zla se svým způsobem prolíná celým jejím životem dodnes. Dětství prožila Lucie v Berouně. “Už jako dítě jsem byla hodně studijní typ, chodila jsem do výběrové třídy a říkali o mě, že jsem hodně cílevědomá," říká s úsměvem.

O vysoké škole a velkém městě

Na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy nastoupila právě v onen magický podzim 1989. "Dodnes si velmi dobře pamatuji tehdejší báječnou atmosféru na fakultě a vztahy mezi lidmi, po kterých se mi občas někdy stýská," vzpomíná Lucie. I když je to dnes v době co nejdéle protahovaných studií nezvyklé, Lucie práva dokončila za předepsaných pět let. "Spěchala jsem, abych školu dokončila. Chtěla jsem poznat svět a nabídka stipendia EU byla hodně lákavá. Skutečně se mi na závěr studií podařilo doplnit své vzdělání v Londýně na právnické fakultě," vzpomíná Lucie.

O kariéře

Po návratu v roce 1995 Lucie nastoupila jako advokátní koncipientka do rakouské advokátní kanceláře Weiss-Tessbach Rechtsanwälte. Proč právě tam? "Lákaly mě zkušenosti z nadnárodní společnosti," vysvětluje.

V roce 1997 pak Lucie nastoupila do společnosti Credit Suisse Asset Management (CSAM), kde měla na starosti dvě oblasti: právní záležitosti společnosti a compliance – tedy dohled nad dodržováním zákonů a pravidel v chodu společnosti. Největší lekce z této práce? "Naučila jsem se, že vedle paragrafů je velmi důležitá také komunikace s lidmi," říká Lucie.

Podobnou práci vykonávala i v roce 2000 a 2001 jako členka představenstva ŽB - Asset Management. Zároveň byla spolu s Ninou Tobiášovou, právničkou společnosti Pioneer, jednou z nejviditelnějších osobností legislativní komise Unie investičních společností a pracovala i ve dvou výborech FEFSI (Evropská federace investičních společností).

O ženách v zaměstnání

"Ještě nedávno bylo potřeba, aby se ženy v práci chovaly hodně mužsky a přejímaly jejich myšlení. To se postupně mění a ženy začínají využívat své lepší sociální dovednosti, schopnost budovat tým, lépe komunikovat, nevystupovat z pozice síly, ale snažit se o vzájemné pochopení," říká Lucie.

O Komisi pro cenné papíry

O možném nástupu Lucie Matolínové do prezídia KCP se spekulovalo již na začátku roku 2001. Ministr financí Mertlík ji navrhl v březnu 2001 a do nové funkce byla jmenována prezidentem republiky v srpnu s účinností od 1. září 2001. Lucie se v Komisi věnuje především vnitřnímu auditu (a to jak kontrole činnosti uvnitř KCP, tak i systému vnitřního auditu u obchodníků s cennými papíry a dalších hráčů kapitálového trhu) a různým dlouhodobým projektům Komise, jako je nyní například vzdělávání investorů. "Stále tady ještě je co zlepšovat, co se týče pravidel fungování kapitálového trhu. Zároveň je potřeba vědět, že nestačí tyto pravidla jen jednou vytvořit, ale že se musí také průběžně kontrolovat jejich dodržování," zdůrazňuje nejmladší komisařka. KCP jí také změnila život. "S nástupem na Komisi mi přibyla i spousta společenských povinností," říká.

O rodině a přátelích

S kým se ve chvílích volna stýká? "Především mám velkou rodinu, svou i manželovu," říká Lucie (jejíž manžel Jiří Matolín je mimochodem pražský advokát). Vedle toho je zde několik dobrých přátel a známých, se kterými se často potkává. "Jsme s manželem společenští," přiznává s úsměvem Lucie.

Lucii s Jiřím je často možno potkat na golfovém hřišti. "Miluji procházky, povídáme si a přitom sportujeme," vysvětluje Lucie, která hraje pro radost – místo snahy o co nejlepší handicap má stále jen zelenou kartu. Golf je navíc sportem, který prospívá nejen tělu, ale podporuje také vnímání sama sebe. "Hodně záleží na koncentraci – musíš se cítit jako vítěz, a pak tu ránu dáš správně," říká přesvědčeně.

Dotazník

Silné stránky: cílevědomost, charakternost, diplomatičnost

Slabé stránky: štve mě lidská hloupost

Oblíbený nápoj: čaj a suché sherry

Rodinný stav: vdaná

Nejdražší koníček: cestování, golf

Osobní automobil: Škoda Octavia

První výdělek: chmelová brigáda

Největší životní vydání: byt

Nejvýhodnější nákup: mikrovlnná trouba – šetří čas (a čas jsou peníze)

Největší sen: spokojený rodinný život v rámci naší velké rodiny

Tři věci, které byste si nevzala na pustý ostrov: pokud by to byla dovolená, pak mobil, hodinky a počítač; pokud by to bylo ztroskotání, pak bych si je naopak vzala.

Největší vynález lidstva: automatická pračka - opět protože šetří čas a také námahu

Nejobyčejnější věc na světě: přála bych si, aby to byl úsměv, který je tou nejkrásnější věcí

Kolik kroků je od Churchillovy sochy v Praze před VŠE k Churchillově soše v Londýně: požehnaně

Co si o Lucii Matolínové myslíte? Bude dobrou komisařkou? Co by měla především na Komisi změnit? Šli byste s ní na golf? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2002 13:11, Petr Dittrich

Proč tedy chodila jako právník na UNIS za investiční společnost ŽB Trust, jak uvádíte? Měla pracovat jenom v obchodníkovi s cennými papíry, aby nedocházelo k průsaku informací, a ne v investiční společnosti....
Petr Dittrich

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 6. 2003 12:29, Harpagonovi

to je vidět Harpagone, že jsi se s Pelikánovou osobně nesetkal. Při jejích komunikačních dovednostech zamrzne každý kolektivní orgán. Nehledě k tomu, že jí nikdo nepůjde na ruku, když je to potřeba.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

7. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Budeme se držet střední Evropy, říká Martin Burda

Investičnímu procesu v Investiční společnosti České spořitelny šéfuje Martin Burda - věkem i funkčně – nejmladší náměstek. Do ISČS přišel třicetiletý Burda teprve před dvěma měsíci.... celý článek

Z Credit Suisse do Citicorp a zpět

5. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Z Credit Suisse do Citicorp a zpět

Po čtyřleté přestávce se v polovině července vrátila Kamila Spurná do skupiny Credit Suisse. Odcházela jako portfolio manažerka, vrací se jako ředitelka.

Vždy má poslední slovo

3. 11. 2000 | Tomáš Skřivánek

Vždy má poslední slovo

Původně chtěla být psycholožkou, ale nakonec po vzoru svého otce vystudovala práva. Dnes Nina Tobiášová (27) v investiční společnosti Pioneer rozhoduje o tom, co se stane a co zůstane... celý článek

Jiří Brabec: energie má stále na rozdávání

6. 10. 2000 | Tomáš Skřivánek

Jiří Brabec: energie má stále na rozdávání

Mezi šéfy tuzemských investičních společností je výjimkou. Zatímco v konkurenčních firmách mají od časů kupónové privatizace druhý, někdy i třetí vrcholový management, Jiří Brabec zůstává.... celý článek

Partners Financial Services