Fondy 2001: Hledání dna

Fondy 2001: Hledání dna
Tuzemské podílové fondy spravovaly na konci roku o patnáct miliard korun méně než na jeho počátku. Peněz je méně, struktura zainvestování je ale rozhodně lepší - a pozitivně lze vykládat také další loňská čísla.

Ze 78 na 64,2 miliard poklesl během roku 2001 majetek obhospodařovaný tuzemskými podílovými fondy. Přes tři čtvrtiny z více než dvou stovek hlasujících se tedy u loňského bilancujícího článku zmýlilo v odhadu. Pouze necelá čtvrtina čtenářů v anketě předpověděla pokles majetku pod správou v průběhu roku 2001, většina očekávala růst. Ten se ale nekonal, a vlastně ani není divu. Vždyť u takového Restitučního fondu (OFPISRES) nemohl nikdo čekat, že spravovaný majetek spekulantů na diskont udrží. Podobným případem je též čtveřice fondů Investiční společnosti České spořitelny (profil, názory) – Český (OFICSCES), Výnosový (profil, názory), 2. OPF (OFICS2) a Všeobecný (OFICSVSE). Jen z této čtveřice stáhla mateřská Česká spořitelna v průběhu roku více než deset miliard korun. Svůj díl si vybrala i čtveřice v průběhu roku přeměněných fondů . Podívejte se, které to jsou.


Nových fondů vzniklo jen málo. Celý rok se čekalo, že alespoň jedna z "bankovních investiček" přivede na trh garantovaný fond. Boj s Komisí o statut obsahující slova derivát a opce, ale ani jedna zatím úspěšně nedobojovala – blíže cíli je však IKS Komerční banky (profil, názory). IKS se přípravou garantovaného fondu zřejmě natolik vyčerpala, že na jinou novinku v jejím fondovém vějíři nedošlo. Konkurenční ISČS přivedla koncem října na svět Trendbond (profil, názory). Ten zvládl ke spořitelnou vloženým dvěma stům milionům přitáhnout dalších 180 milionů korun. Další nové fondy pocházejí výlučně ze stáje ČP Investu (profil, názory) – a je jich rovnou pět. Tabulku nově vzniklých fondů najdete zde.

IKS Komerční banky vlastně ani novinky neměla zapotřebí. Na jaře zrozený marketingový balíček Felix, totiž přitáhl do stávajících fondů kvanta nových investorů. IKS Dluhopisový (profil, názory) a IKS Peněžní trh se staly jedinými fondy s přírůstkem čistých prodejů přesahujícím miliardu korun. Zde najdete celou tabulku fondů s přírůstkem spravovaného majetku.

Tabulka odlivu majetku je o poznání další a fondů, jež spravují o více než miliardu méně než před rokem je v ní pět. Šestým vzadu, s úbytkem necelých devíti set milionů korun, je Pioneer Trust (profil, názory), fond, který ze všech korunových, tedy nevzniklých na troskách kupónové privatizace, dopadl nejhůře. Pokles spravovaného majetku lze připsat na vrub psychologii investorů, kteří "nevydýchali" pokles kurzu fondu po šestileté existenci pod nominální cenu. Kompletní přehled fondů s úbytkem majetku najdete tady.

Kladné výkonnosti v roce 2001 dosáhly prakticky jen fondy orientované na "fix income" cenné papíry. Kategorie dluhopisových fondů zhodnotila v průměru o více než pět procent, absolutním vítězem je s výkonností přesahující deset procent IKS Dluhopisový. Fondy peněžního trhu připsaly něco přes čtyři procenta, dva nejúspěšnější dokonce přes pět procent. Nejúspěšnějším fondem kategorie byl opět zástupce IKS. Více najdete v tabulce nejvyššího zhodnocení majetku připadajícího na podílový list.

Kurz třinácti fondů v minulém roce propadl o více než dvacet procent. Mínus u čísla udávajícího roční výkonnost má ale celkem čtyřicet fondů, kladného zhodnocení jich dosáhlo o osm méně. Smolařem sezóny byla malá, zato v minulosti velmi inovativní, společnost Akro. Její fond Svět (profil, názory) doplatil na pád brokerského domu Private Investors, v Eurotechu (profil, názory) orientovaném na Neuer Markt v Německu, se zase plně projevilo splasknutí internetové bubliny. V přehledné tabulce jsou všechny fondy, které majetek podílníků za uplynulý rok znehodnotily.

Při porovnání tržních pozic na začátku a konci roku vyplývá, že největší ústup ze slávy zaznamenala doposud jasně dominantní Investiční společnost České spořitelny. Sporotrend (profil, názory) již nemá polovinu akciového segmentu, ale "jen" třetinu, prakticky identicky je na tom mezi dluhopisovými fondy Sporobond (profil, názory). Co Sporoinvest (profil, názory) ztratil, IKS peněžní trh získal. Sporoinvest ale stále spravuje dvě třetiny celkového majetku vloženého do fondů peněžního trhu. Více zjistíte z tabulky změny tržních podílů.
 

 

Nejpozitivnějším jevem je odklon investorů od fondů peněžního trhu ve prospěch fondů dluhopisových. Těm bude, spolu s nástupem fondů smíšených, vzniklých přijetím nových investičních strategií většinou postkuponových fondů bankovních investičních společností, patřit i rok 2002.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
Nově založené fondy
Nově otevřené fondy
Fondy s nejvyšším přírůstkem spravovaného majetku
Fondy s nejvyšším zhodnocením majetku připadajícího na podílový list
Fondy s největším poklesem majetku na podílový list
Fondy s největším poklesem majetku pod správou
Změna tržní pozice fondu

Jak to bylo doopravdy? - článek ve kterém jsme bilancovali fondy před rokem.

Kolik majetku budou obhospodařovat tuzemské investiční společnosti za rok? Jaké nové fondy vzniknou? Překvapilo vás něco ve fondovém byznysu v uplynulém roce? Napište svůj názor.

Spolupráce Marek Teiml

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 1. 2002 13:57

V ČR to zatím na recesi nevypadá, a když, tak jen na zcela mírnou. Amerika se z ní už pravděpodobně dostává, i když názory ekonomů jsou velmi rozporuplné. Někteří varují před recesí ve tvaru W, kdy po vlně oživení přijde další pokles a teprve potom stabilní růst. Co se týče EU, tam se očekávání vytvářejí podle toho, co se děje v USA. Výkyvy HDP se pořádně předpovídat nedají. Úspěšnost je menší než u předpovědí počasí. Dá se nicméně tvrdit na základě dost slušných argumentů, že na "pořádnou" recesi ani v globálním ani v lokálním měřítku to nevypadá. Opravdu špatně to vypadalo zhruba v období od srpna do listopadu, kdy makro- i mikroekonomické zprávy byly vysloveně temné, o 11.9. ani nemluvě. Teď je skóre dobrých a špatných zpráv asi tak v poměru 50:50. Názory analytiků jsou rozprostřeny v celé škále krajní pesimismus - radostná euforie. (V době krátce po 11.9., kdy pesimismus ekonomických komentátorů vrcholil, byla nejlepší doba pro nákup akcií. Tolik k užitečnosti krátkodobých předpovědí.)

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 1. 2002 13:06, TGP

Analytici vždy tvrdí to, co jim přinese víc peněz - tedy budou vždy a za všech okolností doporučovat nákup toho, co lze koupit u jejich firem. Tak se nedivte.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak to bylo doopravdy?

8. 1. 2001 | Tomáš Skřivánek

Jak to bylo doopravdy?

Konstatování, že minulý rok nebyl pro podílové fondy úspěšný, napsali mnozí. My vám jako první přinášíme konkrétní čísla - a zdaleka ne všechna jsou špatná.

Partners Financial Services