Jak vypadají euromince

Z rubové strany jsou všechny euromince stejné nominální hodnoty totožné. Jejich lícová strana je ale vyhrazena členským zemím, které samy rozhodly o jejím ztvárnění. Připravili jsme podrobné informace o nových mincích a přehled všech použitých motivů.

Od 1. ledna 2002 je v oběhu osm různých hodnot euromincí odlišujících se barvou, velikostí a tloušťkou. Hodnoty mincí jsou 1, 2, 5, 10, 20 a 50 centů a 1 a 2 eura. Jedno euro odpovídá stu centů. Mince navrhl Belgičan Luc Luycx, pracující v Královské mincovně v Bruselu, který vyhrál celoevropskou soutěž na návrh euromincí. Rubová strana představuje dvanáct členských států v jednom ze tří motivů mapy Evropy, kterou protínají linie spojující dvanáct hvězd Evropské unie, jež obklopují mapu. Mapa na jedno-, dvou- a pěticentových mincích znázorňuje zemskou polokouli s Evropou, částí Afriky a Asie, symbolizuje propojení Evropy s okolním světem. deseti-, dvaceti- a padesáticentové mince obsahují mapu členských států Evropské unie s vyznačením jejich hranic, což symbolizuje sjednocenou Evropu jako svazek individuálních národů. Mapa na jedno- a dvoueurovce pak vyobrazuje členské země bez hranic a symbolizuje tak jednotnou Evropu. Lícová strana mincí je vyhrazena jednotlivým národním verzím.

Mince nejnižších hodnot (1, 2 a 5 centů) jsou zhotoveny z oceli pokovené mědí, vyšší hodnoty centů (10, 20 a 50 centů) jsou vyrobeny z tzv. severského zlata, což je slitina mědi, zinku a cínu. Mince o hodnotě jednoho a dvou eur jsou zhotoveny složitější technologií s cílem zabránit jejich falšování. Střed těchto mincí je složen ze tří vrstev – u jednoeura je mezi vrchní vrstvy ze slitiny mědiniklu vložena vrstva z niklu, u dvoueura jsou vrchní vrstvy tvořené slitinou mědi, niklu a zinku, střední vrstva je opět z niklu. Střed mince je obepnut mezikružím, které je u jednoeurové mince vyrobeno z niklové mosazi u dvoueura z mědiniklu. Rozeznávání mincí má ulehčit váha rostoucí se stoupáním hodnoty, rozdílná tloušťka a okraje mincí. Pojetí lícové strany bylo ponecháno na každém členském státu. Kromě členských států EMU mají díky dohodám právo vydávat euromince s vlastní lícovou stranou Monako, San Marino a Vatikán. Stejně jako u bankovek platí mince v celé eurozóně bez ohledu na národní verzi.

CO NAJDEME NA LÍCOVÉ STRANĚ EUROMINCÍ?

Belgie

1 euro

Na všech mincích je vyobrazen belgický král Albert II. Jeho portrét je obepnut dvanácti hvězdami, na které navazuje velké písmeno A (první písmeno z králova jména) a letopočet vydání mince. Lícovou stranu belgických mincí navrhl Jan Alfons Keustermans.

Finsko

50 centů 1 euro 2 eura

Na finských centech,navržených Heikkim Häiväojou,je lev z finského znaku, který byl tradičně na dosavadních finských mincích (např. na finské jednomarce vletech 1961–2001). Na euru jsou vyraženy dvě letící labutě – finští národní ptáci – navržené Perttim Mäkinenem. Tento motiv byl už dřív použit u pamětní mince vydané k 80. výročí nezávislosti Finska vroce 1999. Na dvoueuru je vyražena větev severského ostružiníku morušky zpracovaná Raimem Heinem.

Francie

5 centů 50 centů 2 eura

Lícové strany nejnižších francouzských centů (1, 2, 5) jsou věnovány Marianně, ženě symbolizující francouzskou republiku. Její portrét s odhodlanými rysy navrhl rytec Fabienne Courtiade. Zbylé vyšší centy vyobrazují ženu osévající pole, tradiční motiv francouzských mincí. Jedno- a dvoueuro přinášejí strom sevřený v šestiúhelníku, který obklopuje heslo francouzské republiky „Liberté, Egalité, Fraternité“ (rovnost, volnost, bratrství). Motiv stromu, který symbolizuje život a růst, navrhl Joaquim Jiminezem.

Irsko

1 euro

Všechny irské euromince obsahují stejný motiv – keltskou harfu, tradiční symbol Irska, doplněnou o rok vydání a irský výraz pro Irsko – Eire. Mince byly navrženy Jarlathem Hayesem.

Itálie

1
cent 2
centy 5
centů 10
centů
20 centů 50 centů 1 euro 2 eura

Italské mince představují na lícových stranách mistrovská díla italského umění. Na jednocentu najdeme hrad Castel del Monte ležící nedaleko Bari, na dvoucentu věž Mole Antonelliana nacházející se v Turíně a na pěticentu římské Koloseum. Deseticent obsahuje hlavu Venuše ze slavného díla Sandra Botticelliho „Zrození Venuše“, na dvaceticentu je reprodukce plastiky Umberta Boccianiho a na padesáticentu pak jezdecká socha římského císaře Marca Aurelia. Jednoeuro přináší legendární kresbu ideálních proporcí lidského těla od Leonarda da Vinci, dvoueuro pak známý portrét Dante Alighieriho od Rafaela.

Lucembursko

50 centů

Všechny lucemburské mince obsahují na lícové straně portrét lucemburského velkovévody Jana, který je doplněn slovem Letzebuerg (výraz pro Lucembursko v lucemburštině) a letopočtem vydání mince. Celou sérii lucemburských mincí navrhla Yvette Gastauer-Claireová.

Monako

5 centů 50
centů 1 euro 2 eura

Lícové strany nejnižších monackých centů (1, 2 a 5) obsahují erb vládnoucího rodů Grimaldiů, na centech vyšších hodnot je vyobrazena pečeť rodu. Jednoeuro obsahuje portrét knížete Rainiera III. s následníkem trůnu princem Albertem, na dvoueuru je vyobrazen kníže sám.

Německo

5 centů 50 centů 1 euro

Na nejnižších německých centech (1,2 a 5) je dubová ratolest, motiv použitý na současných fenicích. Na zbylých centech se nachází vyobrazení Brandenburské brány v Berlíně, která je symbolem rozdělení a sjednocení Německa. Jedno- a dvoueuro obsahují orlici, tradiční symbol německé suverenity.

Nizozemí

50 centů 2 eura

Na všech nizozemských mincích je vyobrazena královna Beatrix, jejíž profil obepíná dvanáct hvězd a nápis "Beatrix Koningin der Nederlanden".

Portugalsko

5 centů 50 centů 2 eura

Portugalské mince obsahují na lícových stranách pečeti prvního portugalského krále Dom Afonsa Henrika – na 1, 2 a 5 centu je pečeť z roku 1134, na 10, 20 a 50 centu jiná pečeť z roku 1142 a na 1 a 2 euru pečeť z roku 1144. Historické motivy zpracoval Manuel Fernandes dos Santos.

Rakousko

1
cent 2
centy 5 centů 10 centů
20 centů 50 centů 1 euro 2 eura

Rakouské mince patří počtem motivů k nejpestřejším euromincím. Nejnižší centy jsou vyhrazeny motivům rostlin – na jednocentu je vyobrazen hořec, na dvoucentu alpská protěž a na pětieuru petrklíč. Vyšší hodnoty centů obsahují významné rakouské stavby – na deseticentu je známá katedrála sv. Štěpána ve Vídni, na dvaceticentu barokní palác Belveder, kde se uskutečnilo v roce 1955 vyhlášení suverenity Rakouska a na padesáticentu motiv vídeňské secesní budovy. Eurové mince jsou věnovány významným osobnostem – na jednoeuru najdeme světoznámého skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, na dvoueuru radikální pacifistku a zakladatelku Červeného kříže Berthu von Suttnerovou.

Řecko

1 cent 2 centy 5 centů 10 centů
20 centů 50 centů 1 euro 2 eura

Řecké mince patří rovněž k těm pestřejším, co mince, to jiný motiv. Hodnotově nejnižší centy jsou věnovány řeckému loďařství. Na jednocentu je athénská triéra, což byla největší válečná loď v době athénské demokracie v 5. stol. př. Kr. Na dvoucentu je korveta, typ lodě používaný v dobách řecké války o nezávislost v 19. století, a na pěticentu moderní tanker ze současnosti. Vyšší hodnoty centů jsou vyhrazeny významným osobnostem řeckých dějin. Na deseticentu je vyobrazena významná osobnost řeckého osvícenství 18. století Rigas-Fereos Velestinlis, na dvaceticentu najdeme významného diplomata a prvního řeckého guvernéra po vítězné válce o nezávislost Ioanna Capodistriase a na padesáticentu předního řeckého politika, pionýra sociálních reforem v 19. století Eleftherios Venizelos. Euromince jsou věnovány antickým motivům – jednoeuro obsahuje motiv sovy, okopírovaný ze starověké mince drachmy z5. stol. př. Kr., dvoueuro pak výjev z mozaiky ve Spartě znázorňující unesení Evropy Diem, který vzal na sebe podobu býka (Evropa je postava z řecké mytologie). Lícové strany všech řeckých euromincí byly navrženy sochařem Georgem Stamatopoulosem.

San Marino

1 cent 2 centy 5 centů 10 centů
20 centů 50 1 euro 2 eura

Co do různosti motivů patří mince San Marina k těm nejrozmanitějším. Sada euromincí je převážně věnována významným stavbám na území této malé republiky. Na jednocentu je vyobrazena věž Il Montale, na dvoucentu socha svobody od Stefano Galletti stojící na náměstí Piazza della Liberta, na pěticentu pevnost La Guaita, na deseticentu klasicistní Basilica del Santo, na dvaceticentu zakladatel republiky sv. Marino a na padesáticentu pevnost Monte Titano. Jednoeuro obsahuje znak republiky, dvoueuro bývalý vladařský palác.

Španělsko

5 centů 50 centů 1 euro

Na nejnižších centech (1, 2 a 5) najdeme vyobrazení katedrály v Santiagu de Compostela, které je významným evropským poutním místem. Centy vyšších hodnot obsahují portrét španělského spisovatele Miguela de Cervantese. Jedno- a dvoueuro je vyhrazeno portrétu současného krále Juana Carlose I.

Vatikán

1 euro

Na všech vatikánských euromincích najdeme vyobrazení současného papeže Jana Pavla II. Jeho portrét obepíná dvanáct hvězd a nápis "CITTÁ DEL VATICANO".

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+146
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2013 20:43, Euro je nej!

Ahoj lidi, jak jsem se koukal na tabulku EU, tak jsem zjistil, že jim tu chybí docela dost Eur, Slovensko, Estonsko, Kypr, Malta, Slovinsko a všechny výroční Eura. Jinak tenhle web hodnotím z 5 hvězdiček na 3 hvězdy.
Tak čau! Euro je nej a Eurům zdar!

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 7. 2006 10:41

Koupím 52000 Eur axj@axj.cz

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

Euro bankovky obsahují celou řadu bezpečnostních prvků a při návrhu nových bankovek bylo využito nejnovějších poznatků o ochraně bankovek proti padělání. Umíte poznat podvodníky?

Na cestě k euru

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Zavedení společné měny předcházelo řada let příprav. Kdy se rozhodlo o jejím zavedení? Jak vznikaly návrhy nových bankovek a mincí?

Jak se zbavit valut, kterým končí platnost

12. 12. 2001 | Marta Šmídová

Jak se zbavit valut, kterým končí platnost

Mám doma franky. Ale také pesety, marky a bůhvíco ještě. Že se není čím chlubit? Skutečně není, zejména když si uvědomím, že po nástupu eura jimi už nezaplatím. Co teď s nimi?

Euro otázky

4. 12. 2001 | Tomáš Hampl | 1 komentář

Euro otázky

Blížící se zavedení hotovostního eura přináší každodenně do naší redakční pošty otázky. V tomto článku najdete odpovědi na ty nečastější dotazy.

Trpaslíci zavedou euro

8. 11. 2001 | Tomáš Hampl

Trpaslíci zavedou euro

Informovaní lidé dávno vědí, že od ledna příštího roku zavede dvanáct členských států Evropské unie nové bankovky a mince společné měny euro. Bude však euro platit jen v těchto zemích... celý článek

Partners Financial Services