Vánoční recepty

Tomáš Hampl | 4. 12. 2001
DOMÁCÍ VÁNOČKA

Ingredience:

500 g polohrubé mouky, 100 g cukru krystal, 3 žloutky, 40 g droždí, špetka soli, 1/4 l mléka, muškátový oříšek, anýz, citronová šťáva, 120 g másla, 60 g rozinek, 60 g hořkých mandlí, 1 bílek, 1 žloutek, ztužený tuk, cukr moučka, vanilkový cukr

Postup přípravy:

Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme cukr a příchutě, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru, přidáme lžíci mouky a 2-3 lžíce mléka a necháme vykynout. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahý tuk a těsto pomalu zpracováváme za opatrného přilévání vlažného mléka. Vařečkou těsto vytlučeme, až je hladké a lesklé, vyklopíme na vál a ručně zpracováváme, až se nechytá válu. Mísu lehce poprášíme moukou, vrátíme do ní těsto, rovněž poprášíme moukou a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj oprané a osušené rozinky a polovinu oloupaných a nakrájených mandlí. Na plech položíme čistý papír a pomastíme jej. Těsto rozdělíme na osm stejně těžkých kusů a vyválíme z nich prameny. Spodní díl upleteme ze čtyř pramenů, položíme na pomaštěný papír, středem trochu promáčkneme a potřeme rozšlehaným bílkem. Položíme prostřední díl upletený ze tří pramenů, opět střed trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku, stočíme, položíme na povrch vánočky a nedopletené konce podsuneme pod ni. Připravenou vánočku necháme vykynout. Během kynutí ji potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Před pečením vánočku potřeme ještě jednou a posypeme zbytkem nakrájených mandlí. Před sesunutím vánočku zajistíme vpíchnutím dvou špejlí, které musí dosahovat až k plechu. Vánočku vložíme do dobře vyhřáté trouby, asi za 15 minut příkon tepla zmírníme a vánočku zvolna dopečeme. Jakmile se začne barvit dočervena, přikryjeme ji pomaštěným papírem. Pečeme 45-60 minut. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, zda je těsto propečené. Upečenou vánočku necháme vychladnout a potom ji pocukrujeme. Neumíme-li plést ze čtyř pramenů, rozdělíme si těsto na dva váhově stejné díly. Z jednoho vyválíme tři silnější prameny a upleteme spodní díl vánočky. Z druhého dílu vyválíme pět pramenů. Ze tří upleteme prostřední díl a ze zbylých dvou díl vrchní.

Doba přípravy: 120 min.

KAPR NA ČERNO

Ingredience:

6 porcí kapra, 1 lžíce octa, 1 menší cibule, několik zrnek pepře a nového koření, malý kousek bobkového listu, špetka tymiánu, 50 g másla, 100 g kořenové zeleniny, necelý 1/2 litr vývaru z kapra, 2 mírně navršené lžíce strouhaného chleba, 40 g strouhaného perníku, 1 lžička karamelu, 2-3 lžíce švestkových povidel, 1/4 l červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, citronová šťáva

Postup přípravy:

Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky vložíme rybí porce, a jakmile se začne opět voda vařit, zmírníme teplotu a vaříme 12-15 minut. Potom rybu opatrně děrovanou lopatkou vyjmeme na talíř. Zvlášť rozehřejeme máslo, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, osmahneme, podlijeme procezeným vývarem z ryby, přidáme strouhaný perník a chléb, karamel, změklá povidla a víno a vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme oloupané na nudličky nakrájené mandle, přebrané, omyté rozinky a předem namočené švestky. Ještě krátce povaříme (ze švestek by neměly vypadnout pecky) a dochutíme podle chuti citronovou šťávou a cukrem. Do hotové omáčky vrátíme porce kapra a necháme v chladnu do druhého dne rozležet ( v dřívějšíh dobách se kapr na černo připravoval o dva až tři dny dříve). Před podáváním zvolna ohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Doba přípravy: 90 min. Počet porcí: 4

SMAŽENÝ KAPR

Ingredience:

800 g kapra, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 250 g strouhanky, olej rostlinný, 1 citrón

Postup přípravy:

Očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce obalujeme nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance. Obaleného kapra vkládáme do oleje rozpáleného na 180 °C a zvolna smažíme po obou stranách asi 12 minut dozlatova. Hotové porce ihned vyjmeme a klademe na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Na jednotlivé talíře pak pěkně upravíme dílky citronu, porce bramborového salátu a smaženého kapra. Doba přípravy: 45 min.

Doba přípravy: 45 min. Počet porcí: 4

RYBÍ POLÉVKA

Ingredience:

hlava, kosti, ploutve a ocas z jednoho kapra, 3 velké mrkve, 2 petržele, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, několik kuliček nového koření a černého pepře, sůl, petrželka

Postup přípravy:

Dobře očištěnou hlavu, ploutve a ocas dáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájenou zeleninu, rozpůlenou cibuli, česnek, sůl a koření. Zalijeme osolenou vodou a zvolna vaříme. Když je maso měkké, polévku přecedíme. Vývar podle chuti přisolíme a vložíme do něj obrané maso z hlavy. Doplníme opraženou houskou a petrželkou a podáváme.

Doba přípravy: 60 min. Počet porcí: 4

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

FO, GE, malus, obrana, SOLUS, teplo, víno, voda

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services