Leasing v roce 2000

Petr Vykoukal | 23. 10. 2001
Růst ekonomiky a s ním spojený vzestup investic přispěl v minulém roce k dalším zvýšení objemů leasingových obchodů. V oblasti finančního leasingu movitých věcí se již pohybujeme na úrovni vyspělé Evropy, v operativním pronájmu a leasingu nemovitostí však stále ještě na trhu existuje rozsáhlý prostor.

Obavy z nasycenosti leasingového trhu panující v předešlých letech se stále nenaplňují. Členové Asociace leasingových společností, kteří ovládají 95 procent trhu, uzavřeli v roce 2000 leasingové kontrakty na movité předměty v celkové hodnotě 84,5 miliardy korun, což oproti předchozímu roku představuje nárůst o téměř 13 procent. Celkova hodnota pronajatých věcí se pak, po odpisech za rok 2000, přiblížila částce 144 miliard korun. Stagnace stavební aktivity se však projevila v poklesu leasingu nemovitostí. Ten v minulém roce dosáhl hodnoty 4,4 miliardy korun, což je o 22 procent méně než v roce 1999. Koncem loňského roku však již bylo znatelné zlepšení zájmu o pronájem nemovitostí a obchody rozjednané v té době by měly vylepšit bilanci roku letošního. Dobrý byl naopak minulý rok pro poskytovatele operativního leasingu. Jeho objemy dále rostly na téměř tři miliardy korun, které však představují pouhá 3,5 procenta z celkových leasingových objemů. Ve vyspělých zemích se toto číslo pohybuje v řádu desítek procent a proto se hlavně v tomto segmentu očekává v dalších letech výrazný růst.

Pořadí Společnost Objem 2000 Změna 00/99 Čistý zisk 2000 Změna 00/99
1 CAC Leasing
(profil, názory)
13 695 135 15,37% 99 968 12,66%
2 ČSOB Leasing
(profil, názory)
12 119 577 48,87% 216 231 53,02%
3 ŠkoFIN
(profil, názory)
11 415 000 12,91% 483 181 31,34%
4 GE Capital Leasing
(profil, názory)
7 469 000 12,99% NA -
5 Corfina 4 303 716 17,16% 120 936 9,91%
6 VB Leasing CZ
(profil, názory)
4 015 100 61,02% 33 756 26,29%
7 Mercedes-Benz Leasing Bohemia
(profil, názory)
3 716 000 45,16% NA -
8 Deutsche Financial Services CR 3 298 227 7,70% NA -
9 ČP Leasing
(profil, názory)
3 014 667 74,32% -34 931 -
10 GMAC
(profil, názory)
2 921 587 59,48% NA -

Tak jako v předchozích letech, i loni představovaly hlavní část obchodů z hlediska druhu pronajatých předmětů osobní automobily. Jejich podíl byl 48,5 procenta, což je mírný pokles proti předloňským padesáti procentům. Zvýšil se však podíl leasovaných ojetých vozů, který objemem 7,2 miliardy korun, tvořil šestinu leasingových kontraktů na automobily. Oproti loňsku si o tři procenta přilepšily nákladní automobily, které s 24 miliardami korun představují 28 procent celkových obchodů. Podíl leasingu na financování nových investic do ekonomiky se v segmentu strojů a zařízení pohyboval na úrovni třiceti procent, což je podobná výše jako v předchozích letech. U investic do budov však leasing s přibližně dvěma procenty stále představuje okrajovou záležitost. Z jeho celkového loňského objemu 4,4 miliardy korun představovaly 70 procent (3,1 miliardy korun) prodejní prostory.

Stále významnější část financování nákupu movitých věcí, především pro soukromou klientelu, představují splátkové společnosti. Oproti předchozímu roku tři největší společnosti zvýšily objem poskytnutých úvěrů téměř o třetinu na 9,2 miliardy korun. To představuje více než třetinu z celého trhu splátkového prodeje, kde bylo loni profinancováno zboží za více než 26 miliard korun. Do splátkového prodeje se však kromě specializovaných firem zapojily i velké leasingové společnosti. Pro GMAC, poskytující leasing na vozy značky Opel, představoval splátkový prodej částkou 876 milionů korun loni polovinu obratu. Na konci roku začal tento produkt nabízet i ČSOB leasing (bývalý OB Leasing). Ten, ač patří k největším leasingovým společnostem loni poskytl úvěry ve výši pouhých 139 milionů, v letošním roce by však chtěl dosáhnout několikanásobku, čímž by se zařadil do čela žebříčku splátkových společností.

Na trhu také v uplynulém roce pokračovala koncentrace. Podíl pěti největších členů Asociace leasingových společností na obchodech všech členů vzrostl z předloňských 53 na 57 procent. Počet aktivně působících firem loni mírně klesl, přesto však pro malé společnosti stále existuje prostor v okrajových segmentech trhu a možnosti lokálního působení. Negativní vliv na obchodní výsledky některých menších společností měl loňský pád Investiční a poštovní banky. Ta poskytovala financování mnoha malým společnostem, které z důvodu nedostatku alternativních zdrojů musely přestat uzavírat nové obchody a pomalu utlumují činnost.

Podobně jako v předchozím roce, i loni překvapil svými výsledky ČSOB Leasing, který růstem objemu obchodů o téměř 49 procent na 12,1 miliardy korun předstihl předloni druhý ŠkoFIN (loňský obrat 11,4 miliardy korun) a dostal se na druhé místo za vedoucí CAC Leasing. Pro většinu velkých společností byl uplynulý rok velmi úspěšný a některé z nich zaznamenaly růst poskytnutých leasingů o mnoho desítek procent. Jeden z největších nárůstů, o 74 procent, zaznamenal ČP leasing. Na opačném konci tabulky nárůstů je IPB Leasing, pro který rok 2000 nebyl příliš úspěšný. Objemy jeho obchodů se propadly o čtyřicet procent. Hlavní příčinou byl pád mateřské IPB a problematická pozice firmy ve skupině ČSOB, která pozůstatky zkrachovalé banky přebrala. Ta totiž už jednu úspěšnou leasingovou společnost vlastní a je otázkou, jak s jejím konkurentem naloží. Oproti loňsku se v naší tabulce objevil i GE Capital Leasing, který stejně jako loni i přes opakované urgence neposkytl své hospodářské výsledky, údaje jsme tedy získali z alternativních zdrojů.

Objemy obchodů uzavřených loni českými leasingovými společnostmi představují více než 1,5 procenta celoevropského trhu. I toto malé číslo nás staví na dvanáctou příčku a předstihujeme tak mnoho vyspělých trhů včetně Dánska, Norska, Finska, Řecka a dalších.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services