Nic moc - ale díky aspoň za to

Nic moc - ale díky aspoň za to
České fondy jsou děravé jako řešeto - peníze z nich odtékají na všechny strany. Celá Evropa je na tom jen o trochu lépe a jedno je už jisté - rok 2001 si ve většině evropských zemí za rámeček nedají.
Ve druhém čtvrtletí vzrostl majetek ve správě evropských podílových fondů o čtyři procenta na 4,6 bilionu eur. V prvním čtvrtletí ovšem evropské fondy vykázaly dvouprocentní pokles, takže sečteno a podtrženo: za půl roku majetek v evropských fondech vzrostl o pouhá dvě procenta (meziroční inflace v zemích evropské patnáctky přitom činí 2,6 procenta).

Růst majetku pod správou mají na svědomí především akciové fondy, které se opět dostaly do módy v dubnu a květnu spolu s prvním výraznějším růstem akciových trhů v Americe i v Evropě (viz americké indexy Dow Jones - historie, grafy a Nasdaq - historie, grafy, německý DAX - historie, grafy či londýnský FTSE - historie, grafy). Řada investorů ale i přes opatrné pohyby indexů vzhůru zůstala opatrná a peníze ukládala do fondů peněžního trhu, jejichž majetek v prvním pololetí vzrostl o 16 procent na 485 miliard eur. Řada investorů si tak vybudovala poměrně velkou zásobu peněz, které by se mohly v následujících měsících přelít do akciových, případně smíšených fondů. Události minulého týdne v USA a nejistota kapitálových trhů nad možnou odpovědí USA ale jakoukoliv možnost růstu zatlačují o řadu měsíců.

Dynamická Evropa, konzervativní Čechy

Zatímco českému trhu dominují smíšené fondy (pozůstatky kupónové privatizace), na evropské úrovní jednoznačně vedou fondy akciové. Ty spravují 43 procent majetku a smíšené fondy drží dalších 16 procent. Na konzervativní investice připadá výrazně méně: dluhopisové fondy ovládají čtvrtinu trhu a fondy peněžního trhu 13 procent. U nás je to trochu jinak: v akciových fondech jsou uložena necelá čtyři procenta majetku (další 1,5 procenta pak ve fondech fondů), zatímco ve fondech smíšených je (především díky postkupónovým fondům) 54 procent peněz. Opačný poměr je i u konzervativních fondů: v Evropě oblíbené dluhopisové fondy mají u nás pouze šestiprocentní tržní podíl, zatímco fondy peněžního trhu ovládají 35 procent trhu.

Není region jako region

Nejvíce peněz uložených v podílových fondech je stabilně v pětici zemí: Lucembursku (918 mld. eur), Francii (874 mld. eur), Německu (801 mld. eur), Velké Británii (572 mld. eur) a Itálii (430 mld. eur). První tři země tak spravují přes 56 procent veškerého majetku v evropských podílových fondech a na první pětku připadá dokonce 78 procent. Nejméně peněz je pak v Polsku (1,6 mld. eur), České republice (2,5 mld. eur), Maďarsku (2,5 mld. eur), Finsku (14 mld. eur) a Norsku (18 mld. eur) - dohromady pouhých devět desetin procenta evropského trhu.

Ze zemí s velkým objemem peněz ve fondech největší růst ve druhém čtvrtletí vykázalo Lucembursko (plus sedm procent, tj. 51 mld. eur), především díky přílivu peněz do akciových fondů. Nárůst okolo pěti procent vykázaly i akciové fondy a fondy peněžního trhu také ve Francii a v Německu. Naproti tomu ve Velké Británii se objem majetku fondů nezměnil již druhé čtvrtletí v řadě, stejně jako v Itálii (která ale v prvním čtvrtletí vykázala dokonce šestiprocentní propad).

Jižní Evropa vykázala smíšené výsledky. Zatímco díky nárůstu peněz v dluhopisových a peněžních fondech vykázalo Španělsko alespoň dvouprocentní růst, v Řecku pokračoval pokles majetku fondů (od počátku roku již o 17 procent, a to především kvůli pokračujícímu poklesu athénské burzy a bankám, nabízejícím na termínovaných vkladech lepší úroky než činí výnosy fondů peněžního trhu). Mírný pokles majetku v portugalských fondech má na svědomí především nezájem o akciové a smíšené fondy.

Velký růst vykázaly skandinávské země v čele se Švédskem (plus 9 procent ve druhém čtvrtletí oproti mínus 14 procentům v prvním čtvrtletí). Dánsko i Finsko vykázaly osmiprocentní růst, Norsko pětiprocentní.

Ve střední Evropě převažoval růst. Největší procentuální růst vykázalo Maďarsko (15 procent), následované Polskem (7 procent) a Rakouskem (2 procenta). Pokles zaznamenala pouze Česká republika, a to o 4 procenta, díky čemuž se ve statistikách posunula až za Maďarsko. Statistiky za poslední měsíce navíc naznačují, že k výraznému poklesu dojde v ČR i ve třetím čtvrtletí.

Dnes české fondy spravují okolo 2,5 mld. eur. Kdy se podle vás dostanou na rakouskou úroveň zhruba 90 mld. eur? Za deset let? Jak se podle vás trh vyvine za rok či za dva? Podělte se s námi o své názory!

A ještě něco pro zajímavost: největší české investiční společnosti, největší české fondy, nejvýkonnější české fondy a nejvýkonnější zahraniční fondy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 10. 2001 9:35, TGP

České fondy budou za pět let rády, pokud vůbec budou existovat. Pravděpodobně je totiž převálcujou fondy zahraniční, tady snad zůstane nějaký peněžní trh a české dluhopisy. Víc nic, pouze budekme dsistribuovat fondy zahraniční.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 10. 2001 9:53, Baronlempl

Není mi tak docela jasné o čem mluvíte. Vždyť žádná banka není česká již teď. Tím i české fondy se staly nadnárodními. Třeba příklad: IKS KB Fond světových indexů - správce francouzský, portfolio nemá s Čechami společného vůbec nic.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services